Naat, İslam Peygamberi Muhammed'i övmek veya niteliklerini aktarmak amacıyla yazılan şiirdir. Kelime anlamı olarak "övmek, methetmek" gibi anlamlara gelir. Naatları yazan kişilere na't-gü, naatları dinsel törenlerde okuyan kişilere de na't-han denir. Arif Nihat Asya'nın "Naat" adlı şiiri bu türe bir örnektir.
Naat, hz. Peygamberi öven, ona olan sevgi ve aşkı dile getiren şiirlerdir. Divan şiirinde dini türler içerisinde yer alır. Divanlarda tevhit ve münacattan sonra yer alır.
1- Naat türündeki şiirler, hem divanların hem mesnevi türündeki kitapların ilk sayfalarında yer alır. Şair, sebeb-i telif bölümünde eseri niçin kaleme aldığını açıkladıktan sonra dua, naat ve münacat bölümlerine geçer. 2- Naatlarda peygamber efendimizin üstün vasıflarından övgüyle bahsedilir.
Çağatay edebiyatında Ali Şîr Nevâî, divan ve mesnevilerinin tamamında ve mensur eserlerinde yer verdiği pek çok na't örneğiyle na't şairi unvanına lâyık görülmüştür.
İlgili 25 soru bulundu
Türk edebiyatında naat türündeki şiirlere ilk kez Yusuf Has Hâcib'in yazdığı Kutadgu Bilig'te, Ahmed Yesevî'nin yazdığı Dîvân-ı Hikmet'te ve Edip Ahmed Yüknekî'nin yazdığı Atabetü'l-Hakayık adlı eserlerinde rastlanır.
3- Naat; Peygamber Efendimizi övme amaçlı yazılan şiirlerdir. Kaside, gazel, mesnevi, terkib-i bend, terci-i bend, müstezad nazım biçimleriyle yazıldığı gibi düz yazı şeklinde de yazılabiliyor.
Arif Nihat Asya (7 Şubat 1904- 5 Ocak 1975) Naat'ını, içinde bulunduğu “hâl”in bir yığın olumsuzluklarına duyduğu tepkiden hareketle, Asr-ı Saadet ve bu dönemi şahsında somutlaştıran Hz. Peygamber'e duyduğu derin özlemin ifadesi ekseninde kaleme almıştır.
Nutuk. Tekke Edebiyatı'nda pirlerin ve mürşitlerin, tarikata yeni giren müridleri bilgilendirmek tarikat derecelerini ve tarikat adabını öğretmek amacıyla söylenen didaktik şiirlerdir. Bektaşilerinin, aşık tarzı halk edebiyatı nazım türü olan nefese verdiği isimdir. Türün en önemli temsilcisi Kaygusuz Abdal'dır.
Methiye, edebiyatta bir kimseyi veya bir şeyi övmek için yazılmış şiirlerdir. Methiyeler, genellikle padişahları, sadrazamları, devlet ileri gelenlerini ve din büyüklerini övmek için yazılan kasidelerdir. Ancak kaside şeklinden başka nazım şekilleri ile söylenmiş methiyeler de vardır.
Naat, terim olarak Hz. Muhammed'in vasıflarını överek anlatan manzum ve mensur eserlere denir. Divanlarda ya da mesnevilerde daha çok tevhit ve münacattan sonra gelen naatlarda peygambere duyulan sevgi çeşitli teşbih ve mecazlarla ele alınır.
Naat, bilindiği üzere Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.S. )'e övgü amacıyla yazılan şiirlerdir. Edebiyatımızdaki ilk naat Yusuf Has Hacib'in 1069 yılında kaleme aldığı Kutadgu Bilig adlı eserde yer aldı.
Arap Edebiyatında Kasîde
Klasik kasîde, tabiî bir gelişme sonucu ortaya çıkmıştır. Fakat, Araplar kasideyi herhangi bir sanatkarın ürünü gibi düşünerek bir başlangıca bağlamak istemişler ve böylece ilk kasîde söyleyen şairin el-Muhalhil b. Ra-bi'atü't-Tağlibî olduğunu kaydetmişlerdir (Çetin, 1973, 71).
Dilimize Arapçadan geçmiş olan naat kelimesi na't sözcüğünden türetilmiştir. Na't, detaylı bir şekilde anlatma ve betimleme anlamına gelirken, naat bir kişiyi övmek için yazılmış manzum eserlerin ortak adıdır.
İyi ve güzel olan şeyleri anlatmak için bazen farklı üsluplardan yararlanılmaktadır. Tasavvuf edebiyatında özellikle İslam aleminin peygamberi olan Hz. Muhammed (sav) için övgü dolu sözlerden oluşan ve naat adı verilen şiirler bulunmaktadır.
Hz. Muhammed'i övme amacı ile yazılan manzum ve mensur eserlere, Türk edebiyatında naat adı veriliyor. Bu eserler, Türk halkının, Hz. Muhammed'e duyduğu bir sevgi, hürmet ve bağlılık hislerinin göstergesi olarak kabul ediliyor.
Söylev, nutuk veya hitabet, dinleyicilere belli bir fikri, bir duyguyu aşılamak için söylenen uzunca sözlere denir. Söylev, heyecanlandırarak bir fikri aşılamaktır. Söylevlerin konuları, çoğunlukla; toplumsal fikirler, toplumsal ve millî dâva ve olaylardır.
Afetinan'a göre Nutuk, bir devlet kurucusunun milletine hesap verme örneğidir ve tarihte de örneğine az rastlanan bir durumdur. Olaylar ve kişiler üzerinde Atatürk'ün fikirleri ve açıklamalarının bulunduğu Nutuk, birinci elden bir tarihtir.
Divan edebiyatında ölen bir kimsenin yiğitliğini, cömertliğini iyiliğini, yaptıklarını övmek ve ölümünden duyulan acıyı dile getirmek için yazılan şiir türüne mersiye adı verilir. Mersiyeler genellikle mesnevi ve terkib-i bent nazım biçimlerinde yazılmıştır.
Nazım şekilleri; Gazel, Rubai, Kaside, Tuyuğ, Mesnevi, Murabba, Kıt'a, Şarkı, Müstezat, Terkib-i Bent, Terci-i Bent, Musammat olmak üzere 12 (on iki) türe ayrılır.
Düz yazı, nesir anlamındaki inşa masdarından türeyen münşeat kelimesi, münşi adı verilen devlet teşkilatında çalışan nişancı ya da kâtiplerin yazdığı veya şair ve edebiyatçıların kaleme aldığı her çeşit sanatlı düz yazıya ve bu yazıların toplandığı kitaplara verilen ad olarak kullanılmıştır (Uzun, 2002: 18 ).
"Naat", Hz Muhammet'i övmek için yazılmış şiirlerdir. Arap, İran ve Türk edebiyatlarında sayısız Na't'lar vardır. Arif Nihat Asya'da bu geleneğe uygun bir eser bırakmıştır. İşte Arif Nihat Asya'nın Naat isimli şiirinin sözleri.
« Sazla okunmak için hece ölçüsü ile yazılmış, ilk kıtasının birinci, ikinci ve dördüncü dizeleriyle öteki kıtalarının dördüncü dizeleri birbiriyle, kalan dizeler de kendi aralarında uyaklı, konuları sevgi ve doğa olayları olan bir halk şiiri. » olarak tanımlanmaktadır.
Gazavâtnâme veya diğer kullanımıyla gazânâme, Türk edebiyatında ordunun akınlarını, savaşlarını, kahramanlıklarını ve zaferlerini, düz yazı ya da şiir biçiminde anlatan edebî tür. İlk gazavâtnâme örnekleri 15. yüzyılda yazılmaya başlanmıştır. Kâşîfi'nin Gazaname-i Rum'u bu türün örnekleri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri