Tavuğu dondurulmuş halde pişirebilirsiniz. Ancak tarifinde önerilen süreden %50 daha fazla pişirilmesi gerektiğini unutmayın. Tavukları çorba ve güveçte kullanmak, dondurulmuş etleri pişirmek için daha iyi olur.
Dondurulmuş Tavuk Fırında Pişer Mi? Donmuş tavuk fırına atılırsa, dışı kurumaya başlayacak, içi ise çiğ kalacaktır. Bu yüzden donmuş tavuğu fırına atmadan önce düdüklü tencerede ön pişirme yapabilirsiniz.
Tavukları kuşbaşı doğrayıp şişe takın. Fırın torbasına yerleştirip dondurun. Pişireceğiniz zaman 200 derece alt üst ayarlı önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.
Acelesi olanların kullanabileceğini bir yöntem ise tavuğu çözümek için soğuk su kullanmaktır. Lavabonun içerisine bir kase koyun ve içerisini soğuk su ile doldurun. İçerisine tavuğu yerleştirin ve çözülmesini bekleyin. Bu noktada dikkat edilmesi gereken suyun soğuk olması gerektiğidir.
Eğer donmuş tavuğu hemen haşlamaya kalkarsanız tavuğunuz pişmeyecek ya da eklem yerlerinde kan toplanması gibi ne göze ne de mideye hoş gözüken durumlar oluşacaktır. Bunun için dondurucudan çıkardığınız tavuğu buzdolabının alt kısmında bekletmeli, buzlarının çözülmesini bu şekilde sağlamalısınız.
İlgili 20 soru bulundu
Tavukları kaynamış sıcak suyun içerisine koyarak çözdürmeye çalışmak hatalı bir çözdürme yöntemi olacaktır. Bunun yerine içi sıcak su dolu bir kabın üzerine başka bir kap koyup içine tavuklarınızı koyun ve bu şekilde daha güvenli bir çözdürme yöntemi uygulayın.
Diğer başlıklarda ifade edildiği gibi dondurucudan çıkan tavuk etlerini de aynı şekilde bir tencere içinde kısık ateşte haşlayabilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken nokta buzlarının bir nebze olsun çözülmesidir. Buzu erimeyen tavuk eti, lezzetini pişerken kaybeder.
Tavuğu dondurulmuş halde pişirebilirsiniz. Sadece tarifinde önerilen süreden %50 daha fazla pişirilmesi gerekir. Yavaş pişiren ocakta yemek pişirmek ya da pişirmek gibi bazı pişirme yöntemleri ya da tavukları çorba ve güveçte kullanmak, dondurulmuş etleri pişirmek için daha iyi olur.
Donmuş bir tavuk ile haşlama yapmak isterseniz direk haşlanacak suya ekleyip çözülme beklemeden tavuğu pişirme de diğer bir yöntemdir. En ideal çözdürme yöntemi +4 yani buzdolabında çözdürmedir. Bu işlemde tavuğun hava almaması ve bir tepsi içerisinde buzdolabının en alt bölümünde çözülmesi gerekmektedir.
Aslında haşlanmış tavuk da kızartılır ya da fırınlanır. Hatta sote bile yapılabilir. Yani tüm bildiğiniz kuralları unutun. Elinizde haşlanmış tavuk var ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız, buyurunuz sizler için yapılacaklar listesi hazırladık.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 45 dakika pişirelim. Kızardıktan sonra fırından alabilirsiniz. Afiyet olsun.
Tavuğun içine de bir miktar sos koyarak vaktiniz varsa tavuğu 2 saat dinlendirin. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve tavuğu 180 derecede yaklaşık 45 dk pişirin.
Tavuğu fırında pişirmeden önce üzerine bir kat fırın kâğıdı yayın. Böylece kurumasını önlersiniz. Tavuk kanat pişirirken, etlerinizi yağa atmadan önce toz ve karbonata güzelce bulayın. Bu tavuğun fazlalık nemini alır, kabuğunun çıtır çıtır olmasını sağlar.
* Buzlar erirken su bırakacağı için bir kabın içerisine koyabilirsiniz ya da diğer yiyeceklere gelmemesi için buzdolabının en alt rafını kullanabilirsiniz. Yarım kilo tavuk yaklaşık 5 saat içerisinde çözülür. Bir bütün tavuk ise 9 saate yakın çözülür.
Yanıtı hayır. Yani tavuk eti pişirmeden yıkanmaz.
DONDURULMUŞ TAVUK TÜKETMEYİN
Öte yandan bir çok beslenme uzmanı da dondurulmuş tavuk tüketilmemesi gerektiğinin altını çiziyor. Donmuş tavuk çözülme aşamasında bile bakteri üretebilir. Tavuk yemeklerinin lezzetli ve sağlıklı olması için donmuş tavuk tüketmemeye dikkat edilmesi gerekiyor.
1 gün önceden 0 dereceye alınan besinler yavaş yavaş çözülecek ve daha sağlıklı şekilde tüketilecektir. Tavuğun donunun çözülmesinde acele edilmemelidir. Bu nedenle dondurucudan çıkan besinin direkt olarak haşlanması ya da pişirilmesi uygun değildir.
Buzluktan çıkardığınız tavuğun üzerinde bir buz katmanı varsa o tavuk bozulmuş demektir. Buz katmanı buzluktaki uzun süredir çözülmeyen buzlar gibi olacaktır. Şokla dondurulmuş tavuk etinin üzerinde kalın buz tabakası olmaz.
“Et haşlandığında, yapısındaki protein çözünür ve suya geçer. Köpürmeye neden olan proteinin yapısıdır. Aynı nedenle kuru fasülye, mercimek gibi kuru baklagiller de haşlandığında köpürür.
Fırınınızın derecesini önceden ayarlayıp ısıtmanız gerekmektedir. Tavuğunuzu üzerinde yağlı kağıt bulunan bir fırın tepsisine yerleştirip önceden ısıtılmış fırında ısıtabilirsiniz. Üzerini kıtır ya da karamelize olmasını isterseniz de fırının üst rafına alabilirsiniz.
Çiğ ya da pişmiş tavuğu, buzdolabında bekleterek çözüldüğü taktirde ikinci kez dondurabilirsiniz. Bu işlem sadece tavuğun normal bekleme süresi içinde yapılabilir. Tavuğu çözdürmek için dolapta beklettiğiniz, çiğ tavuk için 2, pişmiş tavuk için 4 günlük bekleme süresinin içindeyken ikinci kez dondurabilirsiniz.
Son kullanma tarihinden önce konmak kaydıyla, tavuk eti derin dondurucuda (-18 °C veya daha düşük sıcaklıkta) 6 ay süreyle saklanabilir. Tavuk eti, kemikli veya kemiksiz dondurulabilir. Bunun için pişirmeye uygun büyüklükte parçalara ayrılarak dondurma tercih edilir.
Çiğ tavuk eti saklama koşulları
+4 dereceden sıcak ortamlarda saklanan tavuklarda et kalitesi düşer, bozulma hızlanır dolayısıyla zehirlenmelere yol açar. Marketten aldığınız tavuk en az 2 gün içerisinde pişirilmeyecekse muhakkak dondurulmalıdır. Buzlukta saklamak için en uygun sıcaklık ise -18 derece olmalıdır.
Buzdolabında duran tavuk 3-5 gün arasında tüketilmelidir. Ayrıca tarihi geçmiş olan tavuk buzdolabında ise kesinlikle yenmemelidir. Ancak tavuk eti tarihi geçmeden önce buzluğa atılmış ve dondurulmuş ise uzun süre dayanıklı şekilde kalabilir.
Buzlukta saklamak için en uygun sıcaklık ise -18 derece olmalıdır. Uygun şekilde hazırlanıp buzluğa atılan çiğ tavuk 6 ya da 12 ay arasında saklanabilmektedir. Eğer dondurucuya koyacağınız tavuk, bütün tavuk ise 9 aya kadar dondurucuda tutabilirsiniz. Pişmiş tavuk ise dondurucuda 2–6 ay saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri