Çünkü nabız normal seyrinde yüksek olduğunda felç ve kalp krizi gibi hayatı tehlikeye sokan durumlara sebebiyet verebilir. Kalbiniz dakikada 50-70 arasında atıyorsa çok iyi, 70-85 arasında atıyorsa normal nabız, 85 ve üzeri atıyorsa yüksek nabız olduğu söylenebilir.
Yetişkin bir bireyde kalp atım hızı dakikada 60 ila 100 arasında olmalıdır. Eğer nabız sayısı 60'ın altına düşüyorsa bradikardi (kalbin yavaş atması) durumu söz konusudur. Bu hız 40'ın altına düşerse ya da 60'ın altında iken belirtilere yola açıyorsa tehlikelidir. Bradikardi mutlaka dikkatle takip edilmelidir.
Sağlıklı ve yetişkin kişilerde normal nabız hızının dakikada 60-100 aralığında olması ideal nabız değeri olarak kabul edilir. Düzenli egzersiz ve sporunu yapan kişilerde ise bu değer 45-60 aralığında da olabilmektedir. Anormal oranda düşük ya da yüksek nabız, bazı hastalıkların haberci olabilir.
Nabzın 60 altında olmasına bradikardi ismi verilir. Nabzın 100 üzeri olması ise taşikardi ismini almaktadır. Nabzın sürekli düşük olması durumunda kişilerde organlara yeterli oksijen gönderilemez. Böyle bir durumda ise bayılma gibi durumlar ile karşılaşılabilmektedir.
Yetişkinlerde nabız sayısı, kişinin fiziksel olarak dinlenmiş ve ruhsal olarak sakin olduğu bir dönemde dakikada 60–100 arasında olmalıdır. Sporcularda kalp hızı daha düşük olabilir ve dakikada 40–60 arası olması normal kabul edilir.
İlgili 22 soru bulundu
Genel olarak yetişkinlerde nabız sayısının 60'ın altında olmasına tıp dilinde “bradikardi” yani nabız düşüklüğü denir. Nabzın 100'ün üzerinde olmasına ise “taşikardi” yani çarpıntı denilmektedir. Ancak yukarıda bahsettiğim sebeplerden dolayı her 60'ın altında olan nabız hastalık varlığını göstermez.
Tüm bunlar dikkate alındığında bugün için kalp yetersizliği tedavisinde mortalite ve morbidite yararının yanısıra güvenliğin de kanıtlandığı tedavi hedefi aralığı olarak kalp hızının 60-70 atım/dk olarak belirlenmesinin uygun olacağı söylenebilir.
Bradikardi yani düşük nabız kalp atım hızının normal kabul edilen değerlerin altında olması durumudur. Nabız ölçme sonucunda dakikada 40 ve altında atan kalp, yeterli miktarda kan pompalayamaz ve vücut yeteri kadar oksijenlenmediği için dokular zarar görür.
Tüm etkenler göz önüne alındığında yetişkin kişilerde ortalama nabız, 10 dakikalık bir dinlenmeden sonra 60 ila 100 arasında olmalıdır. Bu değer çocuklarda 70-100 arasındadır. Kalp atış hızının bu değerler altında olması, nabız düşüklüğü ya da bradikardi olarak adlandırılır.
Nabız düşüklüğü, pek çok hastalığın göstergesi olabilir. Nabız düşüklüğü sorunu yaşayan kişilerin bu soruna iyi gelen yiyecekleri tüketmesi gerekir. Nabız düşüklüğüne iyi gelen yiyecekler arasında ise, yağlı balıklar, yağlı tohumlar, keten tohumu, üzümsü meyveler ve kuru baklagiller yer alır.
Kalp atış hızı dakikada 200 atıma kadar veya daha da hızlı olabilir. Hızlı bir kalp atış hızı, baş dönmesi ve nefes darlığı hissetmenize neden olabilir. Veya göğsünüzde çırpınma veya çarpma hissedebilirsiniz. Genellikle duygusal strese tepki olarak ortaya çıkan ve sadece birkaç dakika süren taşikardi zararlı değildir.
1–10 yaş dönemi içerisinde ki çocuklarda 70–120 arası, 11–17 yaş arasındaki çocuk ve ergenlerde dakika içerisinde 60–100 arası, 17 yaş ve üstü genç ve yetişkinlerde dakika içerisinde 60–100 arası, Sporcularda 40–60 arası olması normal kabul edilir.
56 yaş ve 65 yaş arası ortalama bir bünyeye sahip erkekler için kalp atım hızı 72 atım ve 75 atım arası olmalıdır. 65 yaş üstü ortalama bir bünyeye sahip erkekler için kalp atım hızı 70 atım ve 73 atım arası olmalıdır.
Yavaş bir kalp hızı her zaman bir sorun olduğu anlamına gelmez. Örneğin, dinlenme sırasında dakikada 40 ila 60 arasında bir kalp hızı uyku sırasında ve bazı insanlarda, özellikle sağlıklı genç yetişkinlerde ve eğitimli sporcularda oldukça yaygındır. Çocuk ve ergenlerde en sık neden sinüs bradikardisidir.
Düşük Nabzın Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? Nabız düşüklüğü ise, istirahat halindeyken sürekli olarak kalp atışınızın 60'ın altında olması demektir. Buna bradikardi denir.
Uykuya dalarken, kalp atış hızınız kademeli olarak yavaşlamaya başlar; derin bir uykuya daldığınızda ise daha da yavaşlar. Ve bu hız, dinlenme kalp atış hızının yaklaşık yüzde 20-30 altına kadar düşer. Yetişkinlerde normal bir uyku kalp atış hızı, 40 ile 100 BPM değişebilir.
Normal bir dinlenme nabzı dakikada 60 ile 100 atış olmalıdır, ancak dakikadan dakikaya değişebilir. Aynı zamanda yaş ve genel sağlık da nabzı etkileyebilen faktörlerdir. Fiziksel aktivite sırasında nabız artması normaldir. Aynı zamanda aktivite sırasında artan nabız, kişinin kalp sağlığı hakkında bilgi verebilir.
Nabız ise uzun bir süredir spor ile ilgilenen kişiler adına 45 ile 60 arasında ortaya çıkar. Dinlenme esnasında kalp atış hızı ne kadar düşük ise sağlık açısından o kadar yararlı ve önemlidir. Dijital tansiyon aletinde kalp atışı ölçümü yapıldığında bu ölçümün ortak şekilde 60 ile 100 arasında çıkması önemlidir.
Stabil kalp damar hastalığında, kalp yetmezliğinin önlenmesinde, kalp yetmezliği olanlarda, kronik böbrek hastalığında, şeker hastalarında tansiyon 130/80'den az olmalıdır. Bakıma muhtaç olmayan yaşlılarda (65 yaş üstü) büyük tansiyon ortalaması 130 mm Hg veya daha fazla ise tedavi önerilir.
Kalp yetersizliği sonucu ortaya çıkan başlıca belirtiler nefes darlığı, ayaklarda şişme ve çabuk yorulmadır. Bunun yanında öksürük, iştahsızlık, çarpıntı, geceleri sık idrara çıkma, yorgunluk da kalp yetersizliğinin diğer belirtileri arasında sayılabilir.
Yaşlılarda nabız sayısı ortalama olarak 55 ve 90 arasındadır.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Kalp hastalarında görülen en sık şikayetler arasında; sıkıştırıcı özellikte göğüs ağrısı, eforla gelen nefes darlığı, öncesine göre daha çabuk yorulma, ani veya sürekli çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıları, baş dönmesi, bayılma, ayaklarda halsizlik, eklem ağrıları bulunmaktadır.
Kalbin sol tarafının yetmezliğinin ana belirtisi nefes darlığıdır. Kalp yetmezliği kalbin sağ tarafından da kaynaklanabilir. Bu durumda da karşılaştığımız en temel belirti vücutta ödem oluşmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri