Sodyum klorür, yaygın olarak 'tuz' ismiyle bilinen (deniz tuzu, aynı zamanda diğer kimyasal tuzları da içerir) kimyasal formülü NaCl; 1/1 oranında sodyum ve klorür iyonları olan iyonik bileşik.
Hepimizin yemeklerde tükettiği ve mikroskop altında fotoğraftaki gibi gözüken sofra tuzu, liseden bilebileceğiniz üzere NaCl kimyasal formülüne sahiptir (ya da daha meşhur Türkçe adıyla "naci"). Na, sodyum elementidir.
Sodyum, periyodik cetvelde Na (Latince natrium sözcüğünden) simgesi ile gösterilen ve atom numarası 11 olan element. Sodyum yumuşak ve kaygan bir metal olup alkali metaller grubuna aittir. Doğal bileşiklerin içinde (özellikle NaCl) bol miktarda bulunur.
Sofra tuzu olarak da bildiğimiz sodyum klorür (NaCl), iyonik bağlı bir bileşiktir. İyonik bileşikler, zıt yüklü iyonların elektrostatik çekim kuvvetiyle birbirlerine bağlanmasıyla oluşur.
Basit bir kimyasal bileşik olan sodyum klorür (NaCl), diğer adıyla yemek tuzu, yüzyıllardan beri insanlar için büyük bir önemi olan bir gıda maddesidir.
İlgili 41 soru bulundu
Nacl kimyasal formülü ile gösterilen sodyum klorür ya da bilinen ismiyle sofra tuzunun, kimyasal bir değişme sonucu suda çözülmesiyle elde edilen tuzlu su; doğadaki birtakım su kaynaklarında doğal olarak bulunabilmektedir.
Tıp biliminde kullanılan bir salin türüdür. Halk dilinde tuzlu su olarak bilinen serum fizyolojik, %0.9 NaCl izotonik olarak açıklanan eriyiktir. Osmotik olarak eşit olduğu için "fizyolojik" adını taşır.
Sodyum klorür gibi iyonik bileşiklerde, önceki şekilde de gördüğümüz üzere, sodyum klorür aslında birçok sodyum ve klor iyonunun büyük bir kristal yapı olarak bir araya gelmesiyle oluştuğu için, tek bir sodyum klorür molekülü yoktur. Bu yüzden bir parça NaCl için "molekül" değil "formül birimi" terimi kullanılıyor.
Tuzun Suda Çözünmesi
NaCl moleküllerinin kristalleri suda (H2O) çözünürken, su moleküllerinin hidrojen (H) iyonları tuzun (-) yüklü klor (Cl) iyonlarını çevreler. Elektrostatik çekim bu olaya neden olan kuvvettir. Bu işlemden sonra su molekülleri sodyum ve klor iyonları arasına girerek onları ayırır.
pH değeri 7 olan maddeler nötrdür. NaCl ph değeri 7'dir. Yani NaCl ne asit ne bazdır. Tuzdur.
Ayrımsal Kristallendirme:
Sodyum klorür (NaCl) ile potasyum nitrat (KNO3) tuz karışımının ayrılması ayrımsal kristallendirme işlemi ile gerçekleştirilir. Bunun için tuz karışımı suda çözülür, ısıtılır ve süzülür. Çözelti soğutulurken önce daha az çözünen NaCl çöker, KNO3 suda çözülmüş olarak kalır.
Çoğunlukla denizde çözünmüş şekilde, kaya tuzu olarak ve kurumuş şekilde iç denizlerin yatağında bulunur.
Sodyum, periyodik tablonun 3. periyodunun 1. grubunda yer alan bir elementtir. Sodyumun atom numarası 11'dir. Sodyum, Na sembolü ile gösterilir ve metaldir. 1807'de Sir Humphry Davy tarafından keşfedildi.
1 mol veya 1 formül gram NaCl, bir Na (23 g) ve bir Cl (35.5) atomunun ağırlığının toplamı olan 58.5 g dır. Ayrıca 1 mol NaCl içerisinde 6.02x1023 adet Na+ iyonu ve 6.02x1023 adet Cl- iyonu bulunur. 1 mol veya 1 formül gram BaCl2, bir Ba (137 g) ve iki Cl (35.5) atomunun ağırlığının toplamı olan 208 g dır.
NaCl, farklı tür atomların birleşmesi ile oluştuğundan dolayı polardır.
NaCl=23+35,5=58,5g/mol.
Bileşikler ise yine oluşan yapının temel halini gösterir ama farklı cins atomlardan oluşur örneğin Fe2O3 yada H2O2 olarak örneklenebilir. Örneğin iyonik bağlar bir molekül içinde olamaz ama bileşik içinde olabilir. Su yani H2O2 bir bileşiktir ama onu oluşturan H2 ve O2 birer moleküldür.
Örneğin, NaCl kristali suya atıldığında polar su molekülleri karşıt yüklü uçlarıyla iyonlara yaklaşır ve onları kristal örgüden kopararak su içerisinde dağıtır. İşte bu etkileşim iyon-dipol etkileşimidir.
Vücudun susuz ve tuzsuz kalması (dehidrasyon) durumunun tedavisinde ve bu durumun oluşmasını önlemek için kullanılır.
Başa bir örnek yemek tuzu (sodyum klorür: NaCl) her yerinde tuz özelliği gösterir, ancak sodyum (Na) ve klor (Cl) atomlarından oluşan bir bileşiktir. Dolayısıyla bileşikler saf maddelerdir.
Hem organik hem de inorganik tuzlar vardır. Bununla birlikte, sofra tuzu (sodyum klorür), kabartma tozu (sodyum bikarbonat), kalsiyum karbonat ve muriatik asit (endüstriyel sınıf hidroklorik asit) gibi tuzlar, yaygın olarak bilinen inorganik bileşiklerden bazılarıdır.
Sonuç olarak, sodyum pozitif bir yük kazanır ve iki zıt yüklü iyon birbirine bağlanır. Tuz, ona bir kristal yapı formu veya beyaz kristal toz veren, kesin bir şekilde sıralı molekül oluşumuna sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri