Pamuk ekilecek bir tarlayı nadasa bırakma yerine buğday ekmek, ertesi yıl pamuk ekmek nöbetleşe ekim denir.
Nadasa ne demek kısaca açıklayacak olursak, toprağın işlenip bir yıl boş bırakılmasıdır. Ekim nöbeti olarak da bilinen Nöbetleşe ekim ise tarla boş bırakılmaz bir yıl bir ürün ertesi yıl tamamlayıcı başka bir ürün yetiştirilir.
Nadas için toprak işleme mart veya nisan ayında başlar, ekim ayına kadar sürer. Hasattan sonra gölge tavının oluşmadığı bu alanlarda anız bozma uygulanmaz. Kurak yörelerde uygulanır. İlkbaharda tarla 2/3 otlandıktan sonra ilk işleme pulluk ile yapılır.
Nadas Uygulaması Zararlı mıdır? Nadas uygulamalarının temel amacı topraktaki azotobakterilerin sayısını azaltmaktır. Çünkü bu bakteriler hem rekolteyi hem de ürün kalitesini düşürür. Nadas, ekonomik açıdan zararlı olsa da topraktan daha fazla mahsul elde edilmesini sağladığı için faydalı bir uygulamadır.
Nöbetleşe ekim, tarlaya bir yıl bir ürün ertesi yıl başka bir ürün ekme yöntemidir. Örneğin, şekerpancarı su ihtiyacı fazla olan bir üründür. Bu yüzden pancar ekilen bir yılın ardından topraktaki su oranı azalacağından ertesi yıl nem ihtiyacı az olan mercimek ekilmesi nöbetleşe ekim uygulamasıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Ekim nöbeti, suyun toprağa sızma derecesini arttırır. Bu durum, yüzey akışından doğan erozyonu önlediği gibi, suyun toprakta depolanmasına yardımcı olur.
İnsanoğlu tarıma yeni başladığı zamanlarda, bir tarla her yıl ekilir, alınabilecek ürün alınır, en son verim iyice düşünce tarla terk edilirdi. Yeni tarlanın önce bitki örtüsü yakılır, sonra ekilir, birkaç yıl sonra burası da terk edilirdi. Bu ilkel yöntem, ekim nöbetinin başlangıcıdır.
Kurak ve yarı kurak bölgelerde, yağışın yetersiz olduğu zamanlarda uygulanan nadas, dünyada ve ülkemizde başvurulan tarımsal bir yöntem. Yağış yetersizliğinde sulama imkânı da yoksa zorunluluk olan nadasta uygulanacak doğru yöntemler verim düşüşünün önüne geçebiliyor.
Adana'nın Seyhan İlçe Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, toprağın nadasa bırakılan tarlalara baklagil ekilmesi önerisinde bulundu.
Diğer taraftan nemli yörelerdeki nadasa bırakmanın asıl gayesi nem biriktirmek değildir. Nadas alanlarındaki yaygın uygulama, tarlanın bir yıl boş bırakılması bir yıl kışlık buğday ekilmesidir.
Nadas; geniş anlamıyla arazinin bir yıl veya yılı aşkın bir süre boş bırakılma- sıyla bir sonraki yıl ekilecek bitki için toprağın su ve bitki besin elementlerince güçlendirilmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Ülkemizde nadas akabinde yetiştiri- lecek ürünler çoğunlukla tahıl çeşitlerinden biri olmaktadır.
Ülkemizde özellikle Orta Anadolu Bölgesi'nde tahıl ekimi sırasında nadas uygulaması gerçekleştiriliyor. Genellikle yaz aylarında, tahıl hasadından sonra tahıl ekimi yapılacak Ekim ayına kadar, yani yaklaşık 14-15 ay süresince toprak boş bırakılıyor.
Türkiye içinde nadas tarımı en fazla İç Anadolu bölgesi kapsamında gerçekleşir. Bu bölgede gerçekleşme sebebi de burasının Karasal bir iklime sahip olmasındandır. Yazları sıcak ve oldukça kurak geçtiği için nadas yöntemi tarım için bir vazgeçilmezdir.
Nadasa bırakmak (veya yatırmak) TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir tarlayı sürüp herhangi bir şey ekmeden dinlenmeye bırakmak.
Doğrulanmış Cevap. Cevap: Tarlayı nadasa bırakmak erozyonu önlemez. Hatta tam aksine tarlayı nadasa bırakmak erozyona sebep olacaktır.
En az Nadas tarımı ise Yağışı fazla olan Karadeniz Bölgemizde yapılır. Türkiye'de nadas tarımının en az uygulandığı bölge Karadeniz bölgesidir.
Toprağın bir yıllığına boş bırakılması işlemidir. Genellikle kuru tarım yapılan bölgelerde uygulanan nadas bırakma işlemi, temel olarak topraktaki nemi arttırmak için yapılmaktadır. Artan toprağın neminin mineraller bakımından zenginlik kazanması toprağın verimini ve bereketini arttırır.
Ekim nöbeti uygulamaları ile toprağın organik maddesi arttırılarak toprağın daha fazla su tutması sağlanmakta, toprağın verimliliği yükseltilmekte, sonuçta da kültür bitkileri için daha elverişli ortamlar yaratılmaktadır. Tahıllar ve çapa bitkileri toprakta yeterli humus oluşturmazlar.
Anız malçlı toprak işleme sistemi:
Anız malçlı toprak işleme sistemi, anızlı nadas sistemi olarak ta bilinmektedir. Bu sistemde ilk toprak işleme; devirmeksizin yüzlek olarak alttan işleme yöntemi ile toprak 5-10 cm derinlikte kesilerek belli miktarda kaydırılıp, devirmeden tekrar olduğu yere bırakılarak yapılmaktadır.
·Kirli sular arıtılarak tekrar kullanılmalıdır, ·Havadaki nemi artıracak ağaçlık alanlar artırılmalıdır, ·Betonlaşma engellenmelidir, ·Doğaya zarar verecek zararlı gaz ve çöpleri ortaya enerji türlerinin kullanılması engellenmelidir.
Anız yakma, nadas uygulanmaksızın ekilen arazide sap ve kök gibi atık bitki kısımlarının ateşe verilmesine deniyor.
Sürülmüş tarlalara ekim için ikileme ve üçlemesi yapılır. Sürümle birlikte gübreleme de devam eder. Özellikle soğuk bölgelerde hububatta erken ekim amacıyla bu ay ekim başlar. Endüstri bitkilerinde sulama, çapalama ve diğer bakım işleri devam eder.
Ekim nöbeti toprak erozyonunu önler, toprak yapısını iyileştirir, toprak besinlerini artırır, biyolojik çeşitliliği destekler ve yabani ot ve haşere popülasyonunu azaltır.
Buğdayın primi ise 5 kuruş. Bu nedenle çiftçilere buğday yerine kanola öneriyoruz. Fiyat avantajının yanı sıra buğday saçak köklü bir bitki, kanola ise dik köklü.
Keyif bitkileri, dünyada çok eski zamanlardan beri yetiştirilen ve kullanılan bitkilerdir. Bu bitkilerin ülkemizde en yaygın yetiştirilenleri, tütün ve şerbetçi otudur. Her iki bitkide ülkemiz ekonomisinde önemli yer tutmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri