Literatürde yaklaşık 8000 nadir hastalık tanımlanmıştır. Yeni hastalıklar tıbbi literatürde düzenli olarak tanımlanmaya devam ediyor.
Tıp dilinde "Fibrodysplasia ossificans progressive (FOP)" ismiyle bilinen bu hastalık, dünyada yalnızca 2 milyonda 1 kişide görülürken henüz tedavisi bulunmuyor.
Nadir hastalıkların çoğu genetiktir ve doğumda ortaya çıkmasa dahi, kişinin hayatı boyunca mücadele etmesini gerektirir. Pek çok nadir hastalık erken yaşlarda ortaya çıkar. Nadir hastalığı olan çocukların %30'u beş yaşını göremeden ölür.
İlgili 32 soru bulundu
Ölüm vakalarının %38,4'ünü oluşturan dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Bunu %19,7 ile iyi ve kötü huylu tümörler, %12,5 ile solunum sistemi hastalıkları izledi. İskemik kalp hastalığından sonra sırasıyla %22,4 ile serebro-vasküler hastalık ve %8,3 ile hipertansif hastalıklar görüldü.
Bunun nedeni, vücudun günlük uyku-uyanıklık döngü- süne benzer biçimde bağışıklık sistemimizin de bir sir- kadiyen ritme sahip olmasıdır. Gün boyunca bağışıklık sisteminin hücresel bağı- şıklık birimi savunma yaparken, karanlık saatlerde ise enflamasyondan (yangı) sorumlu unsurları nöbeti dev- ralır.
Özellikle Zaire ebola virüsü şimdiye kadar en çok ölüme neden olan virüs çeşidi olarak bilinir. Ebola virüsü tedavisi yapılmadan önce kişiye virüs tanısı kesin bir şekilde konulmalıdır. Kişide ortaya çıkan ebola belirtilerinin sıtma, tifo, kolera gibi hastalıklardan kaynaklanmadığı belirlenmelidir.
Tuberoz Skleroz kompleksi(TSC);birçok organ ve sistemi içeren pleomorfik özellikler ile karakterize, kalıtsal hamartomlarla(Dokudaki kusurlu gelişime bağlı olarak meydana gelen tümöre benzer yumru şeklinde oluşum )seyreden bir nörokutanöz hastalıktır. Otozomal dominant karakterlidir.
100 binden fazla hastalık olduğunu biliyor musunuz? Bunlardan 8000 tanesi çok nadir görülen hastalıklardır ve bunların teşhisini koymak çok zordur. Solunum yolu hastalıkları tüm hastalıklar içinde ne kadar önemlidir? 80 başlık altında 1000'e yakın hastalığın akciğerleri etkilediği söylenebilir.
Dünyada yaklaşık 2.500 kişide görülen bu hastalık, 2. kromozomun q (uzun) kolunun 23. ve 24. bölgelerindeki genlerdeki bir mutasyondan kaynaklanan bir hastalıktır.
Viral bir enfeksiyon olan beşinci hastalık çoğunlukla iyi seyirli, tehlikesiz ve döküntülü bir hastalıktır.
Temastan yaklaşık bir hafta sonra hafif prodromal semptomlar (başağrısı-% 20, ateş-% 20, boğaz ağrısı-% 15, kaşıntı-% 15, burun akıntısı-% 10, karın arısı-% 10, artralji-% 10) ortaya çıkar ve 2-3 günde kaybolur.
Altıncı hastalık neden olur? Altıncı hastalık, uçuk etkeni virüslerin de dahil olduğu herpes ailesinden bazı virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Etken, genellikle herpes ailesinden insan herpes virüsü 6 veya bazen insan herpes virüsü 7'dir.
Marburg humması, Filovirüs ailesine ait bir virüs çeşididir. Bu özelliği ile aynı ailenin üyesi olan Ebola virüsü ile benzerlik gösterir. Marburg virüsü de Ebola gibi insanlarda ve şempanze gibi primatlarda kanamalı ateş hastalığına sebep olan bir virüstür.
Eris Varyantı (Virüsü) Nedir? Covid-19'un son tespit edilen varyantı olan Eris Virüsü, hızlı bir şekilde yayılabiliyor olması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü'nün öncelikli konularından biri haline gelmiştir. Bilimsel adı EG.5.1 olan bu alt varyant, ilk olarak 31 Temmuz'da saptanmıştır.
Maymun çiçeği virüsü (Monkeypox), nadir bir hastalık olan maymun çiçeği hastalığının etkenidir. Genel olarak döküntü ve grip benzeri semptomlara yol açar. Çok daha yaygın olarak bilinen çiçek hastalığının etkeni olan Variola virüsü ile beraber Orthopoxvirus cinsinin ve Poxviridae familyasının üyelerindendir.
Amansız bir hastalık olarak bilinen ALS (Amiyotrofik Lateral Skleroz), 100 binde 1-3 kişide görülüyor. Beyinde ve omurilikte bulunan motor nöronların ölümüyle ortaya çıkan hastalığın görülme sıklığı ise yaşla beraber artıyor.
En çok görülen, sakat bırakan ve öldüren hastalık ”önemli hastalık”tır : Sağlık hizmetlerinin planlanmasında, kaynakların harcanmasında ve hizmetin sunulmasında, söz konusu toplumda en sık görülen, en çok ölüme ve sakatlığa yol açan durumlara (önemli hastalıklara) öncelik verilmesi, toplumun sağlık düzeyinin ...
“Saat gece 3 ve 4 arası cinlerin en aktif saatidir” söylentisi. Hristiyan inancına mensup insanların yüzyıllardır süregelen söylentilerinden biri saat gece 3'te iblislerin en aktif olduğu zaman olmasıdır. Gece 3'ten Güneş'in doğuşuna kadar da şeytani olaylar gerçekleşir.
Bir süredir sürekli uyku hali yaşıyorsanız B2, B6, B12 vitamini eksikliğiniz olabilir. Özellikle B grubu vitaminlerinde eksiklik kansızlık ve demir eksikliği yapabilir. Bu durum yorgunluk, halsizlik ve sürekli uyku hali yaratır. Çok uyuduğunuzda baş ağrısı ile uyanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri