Davayı kaybeden taraf, davayı kazanan tarafın avukatına 1 yıllık nafaka miktarı üzerinden AAÜT oranında karşı vekalet ücreti öder. Nafaka artırım talebinde bulunabilmek için herhangi bir zamanaşımı veya hak düşürücü süre öngörülmemiştir.
Dolayısıyla avukat-müvekkil arasında anlaşılacak nafaka avukatı ücreti sabit olmayıp, 9.200 TL'den az olmamak üzere serbestçe belirlenebilir. Nitekim, nafaka artırım davası avukatlık ücreti Türkiye Barolar Birliği'nin yayınladığı 2022 - 2023 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca en az 9.200 TL olmalıdır.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
“15.000 TL maaş alan ne kadar nafaka öder?” sorusu da sıkça gündeme gelir. Mahkemeler genel uygulamalarda nafaka ödeyecek kişilerin maaşlarının %25'i kadar miktarda nafaka ödemesine karar vermektedir. 15.000 TL maaşı olan bir kişinin ortalama ödemesi gereken nafaka miktarı 3.750 TL'dir.
Tüm bunlara rağmen uygulamada görüldüğü üzere mahkemeler ortalama gelire sahip kişiler için maaşının %25'i kadar bir nafakaya hükmetmektedir. Yani 6.000 TL maaşı olan biri aleyhine 1.250 TL nafakaya hükmedilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Eşit Gelir Durumu: Çalışan bir kadın, nafaka talebinde bulunurken, eşit veya daha yüksek bir gelire sahip olduğunda nafaka alma hakkı sınırlanabilir. Nafaka, ekonomik güçsüzlük içinde olan tarafa maddi destek sağlamak için ödenir.
Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.
20 bin TL maaş alan ne kadar nafaka öder? Sorusunun cevabı yukarıda açıklandığı üzere aile mahkemesi hakiminin takdirinde olarak duruma göre belirlenir. Ancak her halde 20 bin TL maaş alan en az 4-5 bin TL gibi bir nafaka ödemek zorunda kalacaktır.
Avukat Kerem Olcayto yaptığı açıklamada nafaka sistemi ile ilgili şunları söyledi: "Nafaka uygulaması 1988 yılında yapılan değişiklik ile süresiz hale geldi. 1988'e kadar en fazla 1 yıl süre ile ödeniyordu. Medeni kanunda yapılan değişiklik sonrası süresiz hale getirildi. Halen süresiz olarak devam ediyor.
Nafaka Artırım Davası Avukat
Nafaka artırım davası yukarı ayrıntılı belirttiğimiz üzere görevli ve yetkili mahkemede açılmalıdır. Bütün dava sürecin etkin ve hızlı şekilde takibinin yapılabilmesi adına deneyimli bir boşanma avukatının hukuki yardımına başvurmak kişinin yararına olacaktır.
Nafaka artırım davası en fazla iki duruşma yapılmak suretiyle karara bağlanması gereken davalar arasında yer alır. Zira basit yargılama usulüne tabi davalar için en fazla iki duruşma yapılması gerektiği düzenlenmiştir. Bu tür davalarda yapılacak duruşmalar arasında ise en fazla bir aylık süre bulunur.
HMK'da nafaka davalarının basit yargılama usulüne tabi olacağı düzenlenmiştir ve basit yargılama usulüne tabi olduğu için sadece dava ve cavap dilekçesi sunulur. Nafaka artırım davaları ortalama olarak 3-4 duruşma sürer. Anlaşılacağı üzere davalar da mahkemelerin yoğunluğuna ve hızına göre 7- 8 ay sürecektir.
Hakim taraflara nafaka talepleri olup olmadıklarını, nafaka talepleri varsa miktarının ne kadar olacağı, nafaka borcunun ne şekilde ve ne zaman ödeneceği konularını soracak ve tarafların iradeleri doğrultusunda nafakaya hükmedecektir.
Bunun için hakimin talep üzerine nafaka kararıyla birlikte bu artışa açıkça hükmetmiş olması aranır. Böylece nafaka dava açılmadan her yıl belli bir artışa tabi olur. Yani ÜFE oranı nafaka belirlenirken değil, nafaka artış oranı belirlenirken esas alınacak orandır.
Buna göre nafaka miktarları yönünden ÜFE artış oranı kabul edilmişse, halihazırda ki nafaka miktarına Ocak ayı için açıklanan 12 aylık ortalama 125,53 oran uygulanacak ve nafaka bu oranla artacaktır. Anlaşmalı boşanma olarak görülen davalarda genel olarak uygulama nafaka artışlarının ÜFE oranında artması yönündedir.
6000 TL maaş alan ne kadar nafaka verir? Boşanma davalarında nafaka veren kişinin maaşı, 6000 TL ise burada vermesi gereken nafaka 1500 TL'dir.
Ortalama gelire sahip kişiler arasındaki boşanma davalarında genellikle %25 oranı kabul edilir ve bu durumda 10.000 TL maaş alan bir kişi yaklaşık olarak 2000-2500 TL nafaka ödeyebilir.
Nafakanın iki temel unsuru vardır bunlardan biri yoksulluğa düşme tehlikesi diğeriyse nafaka ödeyecek tarafın nafaka talep eden taraftan daha kusurlu olmasıdır. 2023 Yılı asgari ücretli ne kadar nafaka öder sorusuna cevap olarak çok olağandışı haller haricinde aylık 900 TL diyebilmemiz mümkündür.
Erkek kişi eğer nafaka alacaklısı ise evlendiği takdirde nafaka alacağı ortadan kalkar. Böyle bir durumda nafaka düşürülmesi talebi ile gerekli hukuki işlemler yapılarak nafaka ortadan kaldırılabilir. Nafaka alacaklısının erkek ya da kadın olmasından bağımsız olarak evlenmesi durumunda nafaka alacağı ortadan kalkar.
Kadının zorluk çekmeyecek kadar aylık geliri varsa, Kadının emekli maaşı ya da kira geliri varsa, Kadın, yeni bir evlilik yaptıysa ya da biriyle evlilik hayatı yaşıyorsa, Eski eşinin bir işi ya da düzenli geliri olmayan kadın, nafaka talep etse dahi nafaka alamaz.
Boşanma davasında, davayı açan kadın ya da erkek olsun, diğer taraf boşanma sonucu maddi yoksulluğa düşen tarafa nafaka ödemek zorundadır.
Burada dikkat edilmesi gereken gelirlerin düşük gösterilip daha az nafaka verilmesinin önüne geçmektir. Bir asgari ücretli yüksek maaşlı bir kişiye göre daha fazla nafaka ödüyor olabilir. Bu durumda hakkaniyetsizliğin önüne geçmek için gelir beyanlarının özenle araştırılması çok önemlidir.
Aynı anda, “Yetim Aylığı” da alabilir.
Yoksulluk nafakası, boşanmadan dolayı yoksulluğa düşecek olan eşin diğer eşten kusuru daha az olması koşuluyla talep ettiği nafakadır. Yoksulluk nafakası süresizdir. Boşanma davası açarken talep edileceği gibi, boşanma davası kesinleştikten sonra da 'ilk kez' istemesi koşuluyla yoksulluk nafakası talep edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri