Nafaka nedeniyle yürütülen icra takibine rağmen nafaka alacağının tahsil edilememesi halinde, nafaka yükümlüsünün üç aya kadar tazyik hapsine tabi tutulması istemiyle icra mahkemesine başvurulabilir.
1 ay ödenmezse ne olur? 1 aylık nafaka borcu ödenmez ise nafaka borcuna ilişkin hapis cezası istemiyle icra ceza şikayet mahkemesinde nafaka ödeme yükümlülüğünün ihlalinden dava açılabilir.
Bir baba nafaka borcunu ödemiyor olsa bile, bu, çocuğunu görmesinin engellenmesi anlamına gelmez. Çocuğun babasıyla olan ilişkisini, nafaka ödemeleriyle bağdaştırmak yanlıştır. Eğer bir baba tarafından nafaka verilmezse, bu durumda alacaklı tarafından hukuki yollarla başvuru yapılmalıdır.
Buna göre sermaye şeklinde ödenmesi kararlaştırılan nafakanın kaldırılması veya azaltılması mümkün değildir. Zira, toptan yapılan ödeme ile nafaka borcu sona erecek ve şartlar değişmiş olsa bile sonradan bu nafakanın iadesi talep edilemeyecektir.
İlgili 17 soru bulundu
Maaşın geri kalan miktarının ¼'ü ise, birikmiş nafaka borcunu kapatmak için kesilir. Başka bir deyişle, birikmiş nafaka alacakları için, borçlunun aylık maaşının ancak 1/4'ü haczedilebilir. Her ay borçlunun maaşının ¼'ü oranında yapılacak kesintiler, birikmiş nafaka borcu tamamen kapanana kadar devam eder.
Nafaka alacağına dair bir mahkeme kararı üzerinden 10 yıl geçse dahi o mahkeme kararı geçerlidir. Ancak; Mahkeme ilamı zamanaşımına uğramasa bile biriken nafaka alacakları zamanaşımına uğrar.
Çocuğa nafaka hesaplaması yapılırken çocuğun yaşı, yaşam standartları sağlık durumu, eğitim durumu ve nafaka borçlusunun ödemeyebilme gücü dikkate alınır. 2023 yılı için çocuğa ödenen en düşük nafaka 750 TL'dir. Bu tutar hiç çalışmayan ya da asgari ücretli olanların ödemekle yükümlü olacağı asgari nafaka miktarıdır.
1 Çocuğun Nafakası Ne Kadar 2023
Çocuk nafakası olarak da bilinen iştirak nafakası, ortak çocuğun velayeti kendisine bırakılmayan tarafın velayet hakkı sahibi tarafa çocuğun masraflarına katkıda bulunma zorunluluğu sebebiyle ödediği bir miktar paradır. Bu nafaka yükümlülüğü çocuk 18 yaşını doldurduğunda sona erer.
Nafakanın Ne Kadar Arttırılacağını Hesaplama
Örneğin ; 2000-TL nafaka alan kişi Ocak 2023 tarihi itibariyle on iki aylık ortalama olan 125,53 oranını baz alıp bu tarihten sonra nafakasını 4.510-TL olarak almaya devam edecektir.
“15.000 TL maaş alan ne kadar nafaka öder?” sorusu da sıkça gündeme gelir. Mahkemeler genel uygulamalarda nafaka ödeyecek kişilerin maaşlarının %25'i kadar miktarda nafaka ödemesine karar vermektedir. 15.000 TL maaşı olan bir kişinin ortalama ödemesi gereken nafaka miktarı 3.750 TL'dir.
Nafaka hesaplamasında kanunda belirtilmiş bir minimum maaş yüzdesi bulunmamaktadır. Mahkeme 12.000 TL maaş alan bir kişinin aylık 1.200 TL nafaka ödemesine de hükmedebilir. Sonuç olarak, nafaka miktarı belirlenirken hakimin takdir yetkisi söz konusudur ve maaşın belli bir oranı kesin olarak belirlenemez.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
Genel mahkeme uygulamalarında kişinin maaşının %25'i kadar olan miktarda nafakaya hükmedilmektedir. 10.000 TL maaş alan bir kişi için genel uygulamaya göre hesap yapıldığında nafaka miktarı 2.500 TL olacağı düşünülebilir.
Nafaka genellikle her ay peşin olarak ödenir. Bunun yanında nafakanın taksitle veya toplu olarak ödenmesine karar verilebilir. Nafakanın ödenmesi için icra ceza mahkemesinde şikayette bulunarak dava açabilmek için en az bir ay gecikmiş nafaka borcu bulunmalıdır.
Karar verildiği takdirde nafakanın davanın açıldığı tarihten itibaren başlatılacak olmasına rağmen, nafakaya işletilecek faizde bu başlangıç tarihi esas alınmaz. Müeccel sayılmayan borç üzerinden faiz işletilemeyeceği için; dava bir sonuca varıp nafakaya hükmedildiği zamandan itibaren faiz işletilir.
25 bin TL maaş alan birinin 4.000 TL -8.000 TL arasında bir nafaka ödemesi gerekecektir. Nafakanın belirlenmesinde belirgin kurallar olmamakla birlikte, her olayın özelinde hakimin takdir yetkisi vardır. Çocuk sayısı, eşin çalışmaması, çocuk ve eşin maddi ihtiyaçlarına göre hakim tarafından nafaka belirlenir.
Boşanmayla çocuğuna iştirak nafakası ödemekle yükümlendirilmiş anne veya baba okumaya devam eden çocuğuna bakmakla yükümlüdür. ANCAK okumaya devam eden 18 yaşını doldurmuş ya da reşit olan çocuğa ödenen nafaka iştirak değil yardım nafakasıdır.
Boşanma davasında, davayı açan kadın ya da erkek olsun, diğer taraf boşanma sonucu maddi yoksulluğa düşen tarafa nafaka ödemek zorundadır. Yoksulluk nafakası aylık veya bir defada ödenebilir. Nafaka, bir kişinin bakımı ve eğitimi için bir tarafça ödenen nafakadır. Bu nafakayı ödemek için kimin dava açtığı önemli değil.
4 bin TL maaş alan ne kadar nafaka verir? Bu konuda kesin bir şey söylenemez. Ancak 4000 TL alan bir kişi ortalama olarak 750-1000 TL arasında yoksulluk nafakası ödeyecektir diyebiliriz.
Dolayısıyla, davanın seyri esnasında verilen nafaka kararı tedbir nafakası olacak, boşanma kesinleştikten sonra ise iştirak nafakası olarak devam edecektir. Bu iştirak nafakası ise boşanmanın kesinleştiği tarihten itibaren, müşterek erkek veya kız çocuk ergin olana kadar yani 18 yaşını doldurana kadar sürecektir.
Kural olarak çocuk ergin olana kadar her zaman talep edilebilecek olan iştirak nafakası, çocuğun ergin olmasıyla kendiliğinden sona erecektir.
Nafaka alacağı mirasçılara geçer mi? Nafaka alacaklısını ölmesi üzerine nafaka alacağı mirasçılara geçmez.
Nafaka kararı, nafaka alacaklısı tarafından icraya konulduğu zaman , icraya koyulan nafakaya ödemeyen borçlu nafaka yükümlülüğünü ihlal etmiş sayılır. Aleyhine hükmedilen nafaka tutarı borçlu tarafından ödenmediği takdirde nafaka yükümlülüğünün ihlali suçunu işlemiş olur.
“…her iki tarafın da gelirinin bulunması tedbir nafakası verilmesini engelleyici bir hâl değildir… mahkemenin direnme gerekçesinin aksine erkeğin gelirinin bulunmaması, kadının çalışıyor olması veya kusur durumu kadın yararına tedbir nafakası hükmedilmesine engel teşkil eden vakıalar değildir…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri