Nafaka genellikle her ay peşin olarak ödenir. Bunun yanında nafakanın taksitle veya toplu olarak ödenmesine karar verilebilir. Nafakanın ödenmesi için icra ceza mahkemesinde şikayette bulunarak dava açabilmek için en az bir ay gecikmiş nafaka borcu bulunmalıdır.
Hâkim istem hâlinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir. Soru : Nafaka topluca ödenebilir mi? Hakimin takdiri nafakanın irat (gelir) şeklinde ödenmesi ise toplu ödeme mümkün değildir.
Nafaka Ödenmezse Hapis Yatılır Mı? Yukarıda izah ettiğimiz üzere, nafaka alacağının ödenmeyen son üç aylık kısmına istinaden icra ceza mahkemesine şikayet yoluyla başvuru yapılabilir ve nafaka yükümlüsünün üç aya kadar tazyik hapsine tabii tutulması sağlanabilir.
Nafaka hakkında açıkta icra takibi var ise, nafaka icra dairesine ait hesaba yatırılır. İcra dairesi ise ödemeyi alacaklının hesabına iletecektir. Eğer; nafaka hakkında icra takibi henüz açılmamışsa, nafaka alacaklısının banka hesabına yatırılmalıdır.
Nafaka Ödeme Cezası Zaman Aşımı iki yıldır. Bu süre İcra İflas Kanunu uyarınca belirlenir. Nafaka borçlusu yargılama sürerken borcunu ödediği takdirde bu durumda açılan davanın düşmesi söz konusu olur. Borçlu tazyik hapsine mahkûm edilmiş ise ve cezası uygulanırken borcunu öderse bu durumda da tahliyesi gündeme gelir.
İlgili 34 soru bulundu
Öncelikle nafaka borçlusu aleyhine icra takibi başlatılacaktır. İcra takibi başlatılmasından sonra borçlu nafakayı halen ödemez ise hakkında hapis cezası istemiyle şikayet yoluna gidilecektir. Nafakanın ödenmemesi halinde borçlu hakkında üç aylık tazyik hapsi kararı verilecektir.
İcra Müdürlüğü'nün E.2014/9151 sayılı dosyasında başlattığı icra takibinin, davalının borca ve faize yaptığı itiraz sonucu durduğu anlaşılmaktadır. Nafaka alacağı her gün doğar ve işlemeye başlar. Ancak hakimin kararı ile ödenebilir hale gelir. Nafaka muaccel olmadıkça faiz uygulanamaz.
Nafaka Ödememe Suçuna İlişkin Ceza Nasıl Düşer? Nafaka yükümlülüğünü yerine getirmeyen (Nafaka Ödemeyen) kişi hakkında mahkemece verilen hapsen tazyik kararı üzerine, Şikayetçinin şikayetinden vazgeçmesi ya da, Sanığın şikayete konu nafaka borcunu ödemesi hallerinde hapsen tazyik cezası düşecektir.
4857 Sayılı İş Kanun'a göre çalışanın aldığı maaşın en fazla dörtte biri haczedilebilir. Bu durum nafaka borcu içinde geçerli değildir. Nafaka borcu aylık olduğu için aylık borç ne kadar ise borçlunun maaşından kesilir. Daha sonra, kalan kısmından dörtte bir olacak şekilde geçmişe ait nafaka borcu kesilir.
Uygulamada 8.500 TL maaş alan yani asgari ücretleri bir kişinin eşine özel bir durumu yoksa 750-1500 TL arası nafaka bağlanmaktadır.
Eğer bu takibe rağmen nafaka gerekli sürede ödenmezse, takibin yapıldığı yerdeki icra mahkemesine şikayette bulunulmalıdır. Şikayet süresi fiilin öğrenildiği tarihten itibaren üç ay ve her halde fiilin işlendiği tarihten itibaren bir yıldır.
Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.
Yoksulluk nafakasında ise koşullar devam ettiği sürece yoksulluk nafakası ödenecektir. Yoksulluk nafakasında herhangi bir süre öngörülmemiştir. Yoksulluk nafakası, nafaka alacaklısının ölmemesi, işe girmemesi ve evlenmemesi halinde ödenecek olan ve süre sınırı olmayan süresiz nafaka türüdür.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
Tanımdan da anlaşılacağı üzere, nafaka yükümlüsünün ödemekle yükümlü olduğu nafakayı ödememesi durumunda birikmiş nafaka borcu gündeme gelmekte ve ödenmeyen nafaka geçmişe dönük son 10 yıllık olarak tahsil edilmektedir. Bu hususta geçmişe dönük nafaka iadesi için tek koşul ise nafaka alacaklısı olmaktır.
Bunun için hakimin talep üzerine nafaka kararıyla birlikte bu artışa açıkça hükmetmiş olması aranır. Böylece nafaka dava açılmadan her yıl belli bir artışa tabi olur. Yani ÜFE oranı nafaka belirlenirken değil, nafaka artış oranı belirlenirken esas alınacak orandır.
2. Maaş Haczinde Kesinti Yapılabilecek Tutar ve Oran. İİK 83. maddesi uyarınca yapılacak maaş haczi kesintisinde işçinin maaşının dörtte birinden az olmamak üzere kesinti yapılır. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca ise işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.
Haciz gönderilme süreci kişinin borcunun, belirli bir süreye kadar ödemediği takdirde gerçekleşir. Alacaklı olan kişi borçlu olan kişiden borcunu alamadığı takdirde kişinin haciz işlemlerini başlatır. Burada ilk olarak maaşa haciz ardından halen borç ödenmiyorsa en sonunda evine haciz gönderilir.
Buna göre; İşçinin ücreti üzerinde daha önce konulmuş ve uygulanmakta olan haciz olsa bile nafaka kesintisi önceliklidir.
Nafaka artırımı davası kaç yılda bir açılır? Nafaka artırımı davası için herhangi bir süre sınırı bulunmamaktadır. Nafakanın azlığının gerçekleşmesi halinde her zaman açılması mümkündür.
Nafaka hakları mirasçılara geçmezler. Ancak eğer miras bırakan, nafaka davasını açtıktan sonra ölmüşse, mirasçıları bu davayı yürütebilirler. Davada, mirasçılar sadece dava tarihi ile mirasbırakanın öldüğü güne kadar işlemiş nafakayı isteyebilirler.
Nafaka, alacaklının ölümü halinde kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Bunun yanında aynı durum nafaka alacaklısının yeniden evlenmesi halinde ortaya çıkacaktır. Nafaka yükümlüsü, nafaka alacaklısın evlenmesi bahsiyle nafakanın kaldırılması adına dava açmasına gerek yoktur, kendiliğinden nafaka kalkacaktır.
Nafaka alacakları içinde maaş haczi konulması mümkündür.
Nafaka, her ay düzenli olarak ödenmesi gereken alacak türüdür. Nafaka alacağının tahsili için icra takip yoluna başvurulması halinde her ay alınacak olan nafaka miktarı kadar borçlunun malvarlığı haczedilir.
Nafaka ödeyecek taraf eşin gelirinin mevcut olmaması nafaka ödemesine engel olmaz. Sadece yoksulluk nafakası miktarının değiştirilmesine olanak sağlar. Geliri Olmayan Nafaka Öder Mi? Nafaka ödemesine karar verilen kişinin geliri yoksa dahi nafaka ödemek zorundadır.
Nafaka Hakkındaki Anayasal ve Kanuni Düzenlemeler
Anayasa hükmü çerçevesinde İcra hukukumuzda da nafaka konusunda detaylı düzenlemeler vardır. Kanuna göre öncelikli olan nafaka alacağına haciz konulması da mümkün değildir. İcra İflas Kanunu (İİK) 83. Maddede bu husus ayrıntılı olarak düzenlenmişitir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri