4857 Sayılı İş Kanun'a göre çalışanın aldığı maaşın en fazla dörtte biri haczedilebilir. Bu durum nafaka borcu içinde geçerli değildir. Nafaka borcu aylık olduğu için aylık borç ne kadar ise borçlunun maaşından kesilir.
Nafaka, alacaklının ölümü halinde kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Bunun yanında aynı durum nafaka alacaklısının yeniden evlenmesi halinde ortaya çıkacaktır. Nafaka yükümlüsü, nafaka alacaklısın evlenmesi bahsiyle nafakanın kaldırılması adına dava açmasına gerek yoktur, kendiliğinden nafaka kalkacaktır.
Aylık nafaka alacağının tümü için öncelikle borçlunun maaşına haciz yapılır. Nafakanın geri kalan kısmında maaş'ın 1/4'ünden fazlası ise haczedilemez kuralı uygulanarak, diğer adi alacaklar gibi daha önce konulan hacizler sona erdikten sonra kesilmesi gerekir.
Ödenmezse ne olur? Öncelikle nafaka borçlusu aleyhine icra takibi başlatılacaktır. İcra takibi başlatılmasından sonra borçlu nafakayı halen ödemez ise hakkında hapis cezası istemiyle şikayet yoluna gidilecektir. Nafakanın ödenmemesi halinde borçlu hakkında üç aylık tazyik hapsi kararı verilecektir.
Nafaka Ödenmezse Hapis Yatılır Mı? Yukarıda izah ettiğimiz üzere, nafaka alacağının ödenmeyen son üç aylık kısmına istinaden icra ceza mahkemesine şikayet yoluyla başvuru yapılabilir ve nafaka yükümlüsünün üç aya kadar tazyik hapsine tabii tutulması sağlanabilir.
İlgili 40 soru bulundu
“15.000 TL maaş alan ne kadar nafaka öder?” sorusu da sıkça gündeme gelir. Mahkemeler genel uygulamalarda nafaka ödeyecek kişilerin maaşlarının %25'i kadar miktarda nafaka ödemesine karar vermektedir. 15.000 TL maaşı olan bir kişinin ortalama ödemesi gereken nafaka miktarı 3.750 TL'dir.
Genel mahkeme uygulamalarında kişinin maaşının %25'i kadar olan miktarda nafakaya hükmedilmektedir. 10.000 TL maaş alan bir kişi için genel uygulamaya göre hesap yapıldığında nafaka miktarı 2.500 TL olacağı düşünülebilir.
Nafaka genellikle her ay peşin olarak ödenir. Bunun yanında nafakanın taksitle veya toplu olarak ödenmesine karar verilebilir. Nafakanın ödenmesi için icra ceza mahkemesinde şikayette bulunarak dava açabilmek için en az bir ay gecikmiş nafaka borcu bulunmalıdır.
Karar verildiği takdirde nafakanın davanın açıldığı tarihten itibaren başlatılacak olmasına rağmen, nafakaya işletilecek faizde bu başlangıç tarihi esas alınmaz. Müeccel sayılmayan borç üzerinden faiz işletilemeyeceği için; dava bir sonuca varıp nafakaya hükmedildiği zamandan itibaren faiz işletilir.
Nafaka alacağı her gün doğar ve işlemeye başlar. Ancak hakimin kararı ile ödenebilir hale gelir. Nafaka muaccel olmadıkça faiz uygulanamaz.
4857 Sayılı İş Kanun'a göre çalışanın aldığı maaşın en fazla dörtte biri haczedilebilir. Bu durum nafaka borcu içinde geçerli değildir. Nafaka borcu aylık olduğu için aylık borç ne kadar ise borçlunun maaşından kesilir. Daha sonra, kalan kısmından dörtte bir olacak şekilde geçmişe ait nafaka borcu kesilir.
2. Maaş Haczinde Kesinti Yapılabilecek Tutar ve Oran. İİK 83. maddesi uyarınca yapılacak maaş haczi kesintisinde işçinin maaşının dörtte birinden az olmamak üzere kesinti yapılır. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca ise işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.
Buna göre; İşçinin ücreti üzerinde daha önce konulmuş ve uygulanmakta olan haciz olsa bile nafaka kesintisi önceliklidir. Aylık ücretten önce nafakanın tamamı kesildikten sonra kalan miktarın dörtte biri devam etmekte olan hacizler için kesilir.
Nafaka artış oranının belirlenmesinde, nafakayı bağlayan mahkemenin kararındaki artış oranı dikkate alınır. Bu kapsamda öncelikle mahkemenin nafaka artış oranı konusunda karar verip vermediğine bakılması gerekir. Mahkeme tarafından, nafaka artış oranı konusunda karar verilmemişse, nafaka kendiliğinden artırılmaz.
KADIN ÇALIŞIYOR OLSA BİLE YOKSULLUK NAFAKASI ALABİLİR. Yoksulluk nafakası talebinde bulunan eşin, sigortalı işte çalışıyor olması HATTA VE HATTA düzenli gelirinin olması bile nafaka almasına engel teşkil etmez. Hakim hakkaniyet ilkesi gereğince koşulları değerlendirerek nafakaya hükmeder.
Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.
Nafaka miktarının belirlenmesinde çocuğun gelirleri de göz önünde bulundurulur. Nafaka her ay peşin olarak ödenir. Hâkim istem hâlinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.
Eğer bu takibe rağmen nafaka gerekli sürede ödenmezse, takibin yapıldığı yerdeki icra mahkemesine şikayette bulunulmalıdır. Şikayet süresi fiilin öğrenildiği tarihten itibaren üç ay ve her halde fiilin işlendiği tarihten itibaren bir yıldır.
Tedbir Nafakası Dava Tarihinden İtibaren Doğar Ve Her Ayın Başında Muaccel (Ödenebilir) Hale Gelir. –Tedbir Nafakası Dava Tarihinden İtibaren Doğar Ve Her Ayın Başında Muaccel (Ödenebilir) Hale Gelir.
Nafaka borcu ödenirken açıklama kısmına hangi aya ilişkin olduğu yazılmalıdır. Örneğin; “Nisan ayı nafakası” gibi hangi aya ilişkin olduğu belirtilmelidir. Açıklama olmadan gönderilen nafaka konusunda ise nafakanın birikmiş nafaka mı yoksa aylık düzenli ödenen nafaka mı olduğuna bakılmalıdır.
Tedbir nafakasına ara karar ile hükmedilmesinden itibaren tedbir nafakası muaccel olur. Bu nedenle tedbir nafakasına, tedbir nafakasına hükmedildiği tarih ile dava tarihi arasında geçen süre için faiz işletilmez; ancak tedbir nafakasına karar verilen ara karar tarihinden itibaren faiz işler.
Maaşın geri kalan miktarının ¼'ü ise, birikmiş nafaka borcunu kapatmak için kesilir. Başka bir deyişle, birikmiş nafaka alacakları için, borçlunun aylık maaşının ancak 1/4'ü haczedilebilir. Her ay borçlunun maaşının ¼'ü oranında yapılacak kesintiler, birikmiş nafaka borcu tamamen kapanana kadar devam eder.
Tedbir Nafakası
Eğer ortalama gelir sahibi kişiler arasında bir boşanma davası açılacak ise bu oran yüzde 25 kabul edilir ve 8500 TL maaş alan ne kadar nafaka verir sorusunun cevabı 750 TL olacaktır.
Nafakanın iki temel unsuru vardır bunlardan biri yoksulluğa düşme tehlikesi diğeriyse nafaka ödeyecek tarafın nafaka talep eden taraftan daha kusurlu olmasıdır. 2023 Yılı asgari ücretli ne kadar nafaka öder sorusuna cevap olarak çok olağandışı haller haricinde aylık 900 TL diyebilmemiz mümkündür.
Eşit Gelir Durumu: Çalışan bir kadın, nafaka talebinde bulunurken, eşit veya daha yüksek bir gelire sahip olduğunda nafaka alma hakkı sınırlanabilir. Nafaka, ekonomik güçsüzlük içinde olan tarafa maddi destek sağlamak için ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri