Bu durum nafaka artırım davası, nafakanın indirilmesi davası veya nafakanın kaldırılması davası için geçerlidir. Bu şekilde açılan nafaka davalarında kararın kesinleşmesi beklenmeksizin icra takibi başlatılması mümkündür. Hatta bu nafaka türleri için İİK.
NAFAKA HÜKÜMLERİ KESİNLEŞMEDEN İCRAYA KONULABİLİR Mİ? Nafaka davası bağımsız bir şekilde açılmış ise ilamın icraya konulabilmesi için kesinleşme şartı yoktur ancak nafaka boşanma ile birlikte talep edilmiş ise talep edilen yoksulluk ve iştirak nafakası boşanma hükmü kesinleşmeden icraya konu edilemez.
Ayrıca, boşanma kararının “eklentisi” olan iştirak nafakası da aynı kurala tabi olup, icra takibine konu edilebilmesi için boşanma hükmünün kesinleşmesi gerekir. İlamın esasının kesinleşmesi zorunlu olan hallerde fer'ilerinin de kesinleşmeden takibe konulabilmesi mümkün değildir.
Gayrimenkul ve gayrimenkul üzerindeki ayni haklara ilişkin ilamlar kesinleşmedikçe icra takibine konu edilemezler. Ancak taşınmaza ilişkin her türlü dava değil bilakis mülkiyet hakkı değişikliğine neden olan veya bu şekilde sonuç doğuran davalara ilişkin ilamlar, kesinleşmedikçe icraya konulamaz.
Boşanma davası reddedildiğinde yoksulluk nafakasına hükmedilemez, yoksulluk nafakası bağlanabilmesi için boşanma davasının kabul edilerek, kesinleşmesi gerekmektedir. Yoksulluk nafakası bağlanabilmesi için, yoksulluğa düşecek tarafın yoksulluk nafakası talep etmiş olması gerekmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Tedbir nafakası alacağı dava tarihinden itibaren hergün doğar ve yeniden işlemeye başlar. Miktarı da hakim tarafından belirlenir. İnşai özelliğe haizdir. İşlemiş olanlar karar tarihinde, işleyecek olanlar ise her ayın başında ödenebilir (muaccel ) hale gelir.
Türk Medeni Kanunu (TMK) madde 175'e göre yoksulluk nafakası, süresizdir. Yani mahkeme kararıyla nafakanın kaldırılmasına karar verilmedikçe, yahut nafaka lehtarının evlenmesi veya ölümü gibi nafakayı kendiliğinden sonlandırana erdiren bir durumun oluşmadıkça, nafaka yükümlülüğü devam eder.
Nafaka artırım davası nafaka kararının olduğu hallerde söz konusudur. Nafaka kararının alınması nafaka artırım davası için tek başına yeterli değildir. Söz konusu nafaka kararı aynı zamanda kesinleşmelidir. Nafaka kararı kesinleştikten sonra nafakanın artırılması davası söz konusu olabilir.
İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez.
Dolayısıyla şikayet üzerine icra mahkemesi tarafından verilen kararların kesinleşmeden icraya konması mümkündür. Zira Yargıtay'ın 16/09/2011, 2011-347 K.- 2011/320 E. Sayılı kararı da icra mahkemesince verilen kararların infazı için kesinleşme şartının bulunmadığını belirtmektedir.
İcra takibi nafakayı alamayan kişilerin ödemesi gecikme tarihinden itibaren başlatılabilir. İcra dairesine başvuran bir kişi nafakayı almaya yönelik bir talep oluşturur ve bu nafakanın belirli bir günü doldurması ve hala yatırılmaması sonucunda nafaka borçlusundan cebri icra yoluyla borç tahsil edilmektedir.
Böylece mahkeme kararı ile nafaka ödeme yükümlülüğü bulunan tarafın borcunu ödememesi halinde nafaka alacaklısı tarafından ilamlı icra yolu ile takip başlatılabilecektir. Belirtildiği üzere nafaka alacağında zamanaşımı 10 yıl olmaktadır.
ÖZET : 1- Manevi tazminat boşanmanın eki niteliğinde olup, boşanma kararının kesinleşmesi ile istenebilir ( muaccel ) hale gelir. Faize de bu tarihten itibaren hükmedilmesi gerekirken dava tarihinden geçerli olacak şekilde faiz verilmesi doğru değildir. 2- Nafaka alacakları her gün doğar ve işlemeye başlar.
3-Kanun Yollarına Başvurunun İlamların İcrasına Etkisi
Başka bir deyişle ilk derece mahkemesi kararı şekli bakımdan kesinleşmeden, hatta karşı tarafa tebliğ edilmeden icraya konulabilir[4].
Bilindiği gibi, hukuk yargılamasında mahkeme ilamlarının yerine getirilmesi için (kural olarak) kesinleşme gerekmez. Bu kuralın temel istisnası (halen uygulanmakta olan) 1086 sayılı Kanunun 443'üncü maddesinde ve 6100 sayılı Kanunun 350'nci ve 367'nci maddelerinde düzenlenmiştir.
Yargıtay'ın 1979 tarihli İçtihadı Birleştirme Kararı uyarınca kira bedelinin tespitine ilişkin kararın kesinleşmeden icraya konulması mümkün değildir. Dolayısıyla bu talebin ferisi niteliğinde olan yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin de icraya konulabilmesi için kararın kesinleşmesi gerekmektedir.
İtirazın Kaldırılması Davasında Verilen Mahkeme Kararının İcrası İcra mahkemesi, itirazın kaldırılması davasında itirazın kesin olarak kaldırılmasına veya kaldırma talebinin reddine karar verebilir. Bu kararlar maddi anlamda kesin teşkil etmeyip sadece o takip için sonuç doğurur.
İİK m.363 hükmünün yeni haliyle; itirazın kaldırılması talebinin reddine veya kabulüne ilişkin icra mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna cevaz vermektedir.
Karar ve İlam Harcı: İcra mahkemesinde görülen dava niteliği taşımayan başvurularda maktu olarak karar ve ilam harcı alınır. Örneğin itirazın kaldırılması, kambiyo senetlerinde imzaya ve borca itiraz gibi. Ancak görülen iş dava niteliğinde ise o zaman bu harç nispi olarak alınır.
Gerekçeli kararın tebliği akabinde tarafların iki(2) haftalık istinaf süreleri söz konusu olacaktır, iki haftalık süre içerisinde kararın istinaf edilmemesi durumunda karar kesinleşir, Mahkeme dosyasına, verilmiş olan kararın kesinleştiğine dair "kesinleşme şerhi" eklenir.
Nafakanın kaldırılması talepli dava hakkında herhangi bir süre öngörülmemiştir. Kaldırılma sebebinin doğmasından ve nafaka yükümlüsünün bu sebebi öğrenmesinden itibaren her zaman açılabilmektedir.
Nafakanın Kaldırılması Davası açabilmek için aile mahkemelerine başvurmak gerekir ve aile mahkemelerinin bulunmadığı illerde ya da ilçelerde, asliye hukuk mahkemelerine başvurularak da açılabilir. Eğer bu konuda görevli olmayan bir mahkemeye ile ilgili başvurulursa, mahkeme bu dava hakkında görevsizlik kararı verir.
Dolayısıyla, davanın seyri esnasında verilen nafaka kararı tedbir nafakası olacak, boşanma kesinleştikten sonra ise iştirak nafakası olarak devam edecektir. Bu iştirak nafakası ise boşanmanın kesinleştiği tarihten itibaren, müşterek erkek veya kız çocuk ergin olana kadar yani 18 yaşını doldurana kadar sürecektir.
Nafaka artış oranları genellikle Yıllık ÜFE oranına göre belirlenmektedir. 2024 yılının Ocak ayında artış yapılacak Nafaka ödemeleri için kullanılması gereken artış oranı % 49,93'tür. Nafaka artışı yapacak kişiler artış aylarına göre ÜFE miktarının 12 aylık ortalamalara göre değişim oranına göre artış yapabilirler.
Buna göre talepte bulunan eşin maaşlı ve sigortalı bir işte çalışması veya düzenli gelirinin olması gibi gerekçeler, tek başlarına nafaka alınamayacağı anlamına gelmeyecektir. Nitekim Yargıtay'ın yerleşik içtihatları da çalışan eşin nafaka talep etmesinin mümkün olduğu yönündedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri