Taşyünü , suya ve ya yağmura maruz kaldığında ıslakmış gibi görünmektedir. Gerçekte su yüzeyde kalır, çünkü taş yünü elyafları su iticidir. Taş yünü elyaflarının emprenye işlemi yalnızca yüzeyde değil, ürünün baştan aşağı her yerinde bulunmakta ve bu sayede su, ürünlerin iç katmanlarına ilerleyememektedir.
Taş yünü: Ticari bir ad olan taş yünü, volkanik bir kayaç olan diyabazdan elde edilir. Gözenekliliği yaklaşık %96'dır. Taş yünü su alırsa ne olur? Yük altında ki taşyünü ıslandığında ezilerek kalıcı kalınlık düşüşü sergileyebilmekte, havalandırma imkanı olmadığından su ve rutubeti bünyesinden atamamaktadır.
Taş yünü su emer mi? Yanlış: Mineral yünler (camyünü ve taşyünü) su emer yalıtım yapamaz. Doğru: Dış cephe ısı yalıtımında kullanılan lifli malzemeler doğru detayla çözümlenir, suya maruz kalmayacak şekilde uygulama bitirilirse elbette kullanılabilir.
Taşyünün daha fazla avantajının olmasının sebebi malzemenin yanmaz, ses yalıtım, ısı yalıtım, izolasyon vb. gibi bir çok özelliği strafora göre daha fazla olması sebebiyle taşyünü malzemesini daha öncelikli malzeme olmasını sağlamaktadır. Taş yünü yangına karşı çok dayanıklı bir malzemedir.
Taş Yünü Özellikleri
Isı, ses ve yangın yalıtımı sağlar. Isı iletkenlik katsayısı (λ) 0,036 W/mK ile 0,040 W/mK arasındadır. İnorganik yapısı sayesinde bakteri üretmez. Sıcağa ve rutubete maruz kalması halinde boyutlarında bir değişme olmaz.
İlgili 42 soru bulundu
Bu benzersiz fibröz elyaf yapısı taş yününü en iyi ses emici inşaat malzemelerinden biri haline getirmektedir. Taşyünü , suya ve ya yağmura maruz kaldığında ıslakmış gibi görünmektedir. Gerçekte su yüzeyde kalır, çünkü taş yünü elyafları su iticidir.
İlk bakışta ekonomik gibi görünen taş yünü ceketler kısa ömürlüdür. Bu nedenle, sadece birkaç yıl içerisinde ürünlerin yalıtım performansında düşüş yaşanabileceği gibi tüm ürünleri de yenilemek zorunda kalınır.
DIŞ CEPHE LEVHASI Yapılarda ısı ve ses yalıtımı için kullanılan yanmaz, su itici katkılı, uzun ömürlü, çürümez taşyünü levhalardır.
Taşyünü asma tavan , günümüzde ısı ve rutubet yalıtımı sağladığı için sıklıkla tercih edilmektedir. Taş yünü , volkanik kayaçlardan elde edilen bir yapı malzemesidir. Taş yününün bir diğer önemli özelliği ısıtma ve soğutmada sağladığı enerji tasarrufudur.
Cam yünü 250 dereceye kadar yangına dayanıklıdır. Taş yünü ise 650 dereceye kadar yangına direnç gösterir. Esnek bir malzeme olan cam yününün basınç ve kopma direnci taş yüne göre daha düşüktür. Taş yününün kesilmesi, taşınması ve montajı daha kolaydır.
Zamanla bozulmaz, çürümez, küf tutmaz, korozyon ve paslanma yapmaz. Böcekler ve mikroorganizmalar tarafından tahrip edilemez. Higroskopik ve kapiler değildir. Kaplamasız taşyünü ürünler TS EN 13501-1'e göre “yanmaz malzemeler” olan A1 sınıfındadır.
Suya karşı oldukça dayanıklı olan taş yünü,neme karşı da dirençlidir. Su emme kapasitesi düşüktür, bu da rutubet ve küf oluşumunu engeller. Islak bölgelerde ve su yalıtımı gerektiren alanlarda kullanılarak suyun binalara nüfuz etmesini engeller.
Binanın dış cephesine yapıştırılarak bu yalıtım işlemini gerçekleştiren taşyünü, yapıştırılırken taşyünü yapıştırma harcı kullanılmaktadır. Bu harç sayesinde taşyününden yapılan yalıtım malzemesinin binanın dış cephesine sağlam bir şekilde, arada her hangi bir boşluk kalmaksızın yapışması sağlanmaktadır.
Taş yünü inşaat, gemi ve tesisat gibi sanayi alanları ile evlerde de ısı ve ses yalıtımı sağlar. Çatı, dış cephe, iç duvar bölmeleri, pencere ve kapılarda meydana gelen ısı kayıplarını büyük oranda engeller. Oda sıcaklığını ortalama bir seviyede tutarak konfor şartlarının devam etmesine yardımcı olur.
Taş yünü, sesi daha fazla soğuran cam yününden daha fazla ses yalıtkandır ve bu nedenle iyi bir akustik konfor garantisidir.
Expanded Polistren (EPS) Levhalar: Petrolden elde edilen, kapalı gözenekli beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır. Karbon takviyeli olanlar gri renktedir. Bünyesindeki gözeneklerde hareketsiz ve kuru hava bulunur. Bilinen en iyi ve ekonomik ısı yalıtım malzemesidir.
Diğer malzemelerden daha yüksek ısı iletim katsayısına sahip taş yünü malzemeler, su emme oranı yüksek olduğu için zamanla su alıp şişerek çatlaklara neden olabilmektedir. Bu yüzden dış cephede kullanılması pek tercih edilmemelidir. Tavan ve tabanlarda ise kullanımı daha uygundur.
– Bir paket : 5.76 m2 'dir. – Kaplamasız taşyünü plakadır. Shrink ambalajlar halinde piyasaya sürülür. – Komşu duvarlarda kullanılır.
Oldukça yaygın bir biçimde kullanılmaya başlanan taşyünü mantolama m2 fiyatı 80 ila 120 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Düzgün uygulanıldığı takdirde, yangın gibi felaketlerden insanların hayatını kurtarabilecek bir malzemedir.
– Yoğunluğu 150 kg/m³ veya 130kg/m3, ebatları: 60 x 120cm olan kaplamasız dış cephe yalıtım levhasıdır. – Levhalar, çimento bazlı yapıştırma harcı kullanılarak, farklı metodlarla yüzeye yapıştırılabilir. – EN 13500 normuna uygun şekilde 3 ve 12cm kalınlıklar arasında üretilmektedir.
Mantolama uygulaması yapılamyacaksa taş yünü kullanımı yerine kanuf mineral plus ürünleri kullanımı daha uygundur. knauf mineral plus taşyünü ne oranla çok daha iyi ısı ve ses yalıtımı özelliklerine sahipken çatılarda ve giydirme cephelerde uygulamsı da daha kolaydır.
Bor yalıtım ÇatıBor ile Taşyünü ürünleri arasındaki en önemli fark;uygulanma şekilleridir.Bor yalıtım özel püskürtme makinaları ile çatı zemin,ters tavan ve yan cephelerde ilave bir destek olmaksızın uygulanabilir.Taşyünü ise şilte halinde veya sarma şeklinde el ile uygulanır.Çatı zeminde uygulamalarındaki en önemli ...
En iyi dış cephe mantolama malzemesi olarak önerdiğimiz, genişletilmiş polistiren (EPS), binanın tasarımını ve yapısal bütünlüğünü iyileştirebilen yapı malzemelerinden biridir.
Taşyünü levhaları, aralarında boşluk kalmayacak şekilde şaşırtmalı olarak döşenmeli ve yapının köşe kısımlarında da şaşırtmalı uygulama devam etmelidir. Kapı, pencere vb gibi cephe kaynaklı açıklıkların köşelerine taşyünü levhaları bütünsel olarak konularak mevcut boşluk ölçülerine göre uygun dişler açılmalıdır.
cephede oluşacak çatlakları ve hasarları önler. Mantolama; dış duvarlardaki demir donatıları koruyarak korozyon oluşumunu engeller. Mantolama; bina iç yüzeylerinde terleme sonucu oluşan nem ve küf oluşumunu engeller. Mantolama; ısı yalıtımı sağlamasının yanında su yalıtımı da sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri