Bu nedenle tuvalet, banyo ve lavabo gibi ortamlarda kullanılır. Böylece ortamın kötü kokmasını önler. Tuvalet koku giderici olarak değerlendirilebilmesi için aromalı türleri de üretilmiştir. Bu sayede kendine has kimyasal kokusuyla birlikte çiçek kokuları da yayar.
Sanayide eritici, yakıt ve boya hammaddesi olarak; eczacılık ve parfümeride ise ara madde olarak kullanılır. Ayrıca lavaboların temizlenmesinde büyük rol oynar. Naftalin katı halden gaz hâle sıvılaşmadan geçer.
Lavabodan yayılan kötü kokuyu gidermek için naftalin kullanabilirsiniz. Ancak naftalin kullanırken dikkatli olmanız gerekir. Solunum yoluyla vücuda zarar verdiği bazı çalışmalarda yer almaktadır. Bu nedenle gıdaların temas etmeyeceği lavabolar için kullanılabilir.
Fareleri, onların sevmediği kokular ile kaçırmak isteyenlerin uyguladıkları yöntemler şunlardır: Naftalin: Daha çok güve öldürücü olarak kullanılan naftalin, keskin kokuya sahip olması nedeniyle fareleri kaçıran kokular arasında yer alır.
Naftalin odalar, dolaplar ya da kıyafetlerin içine yerleştirmek için üretilmiş bir madde değildir. Bunun yerine hava geçirmez bir alanda, kapalı kutularda ya da torbaların içinde kullanılması önerilir. Naftalin süblimasyon adı verilen kimyasal bir süreçle katı halden direkt gaz haline geçer.
İlgili 36 soru bulundu
Naftalin evlerde, eczacılıkta, sanayide, yakıt ve boya ham maddesinde, parfümde ara madde olarak kullanılmaktadır. Naftalinin evlerde kullanımı ise banyolarda kötü kokuları engellemek ve lavaboların temiz kalmasını sağlamak amacıyla lavabo deliklerine koyulmasıyla kullanılır.
Birçok Avrupa ülkesinde naftalinin yasaklı ürünler listesinde yer aldığının altını çizen Kolaylı, "Türkiye'de ise naftalin kullanımı yoğun şekilde devam etmekte. Riskler göz ardı edilmektedir. Naftalinin salgıladığı kimyasala uzun süre maruz kalınması durumunda akciğer ve gırtlak kanseri riski artmaktadır.
Sahip olduğu keskin koku, ortamdaki diğer kokuları bastırabilecek güçtedir. Bu nedenle tuvalet, banyo ve lavabo gibi ortamlarda kullanılır.
Kıyafetlerdeki Naftalin Kokuları:
Kıyafetlere sinen naftalin kokusuna karşı en etkili yol, onları kalorifer ve soba yakınına asmaktır. Çünkü naftalin kokusu sıcağı hiç sevmez. Ama bu arada da dikkatli olun, naftalin kokusunu yok edeyim derken, kıyafetlerinizi yakmayın.
Naftalin böceklere karşı kullanılan etkili bir maddedir. Naftalin kokusu bizlere hoş gelse de yaydığı gaz böcekleri uzaklaştırır hatta öldürür.
Lavabo kokusu karbonat ve sirke kullanılarak giderilebiliyor. Akla ilk gelen bu yöntemde öncelikle lavabo deliklerinin üzerini kapatacak şekilde yarım ya da bir su bardağı karbonat boşaltmanız gerekiyor. Ardından asidik özelliğe sahip bir miktar sirkeyi karbonatın üzerine dökerek köpürmeleri izleyebilirsiniz.
Önce bir fincan karbonatı, ardından iki fincan sirkeyi lavaboya dökün. Köpürdüğünü göreceksiniz. Bu şekilde birkaç dakika bekleyin ve üzerine sıcak su dökerek giderden borulara ulaşmasını sağlayın.
Naftalin çoğu zaman insanlar için güvenli sayılan bir kimyasaldır; ancak kullanımı abartılırsa veya düzenli ve çok uzun süreler naftalinden saçılan gaza maruz kalınırsa, kırmızı kan hücreleri tamamen parçalanabilir veya oksijen taşıyamaz hale gelebilir. Bu durumda, naftalin zehirlenmesi denen bir durum oluşur.
Limon suyu ile karbonatı karıştırarak gidere dökerseniz koku gider ve daha güzel bir ortam oluşur. Limon giderdeki tüm kötü kokuları emer ve o kokuların yumuşamasını sağlar. Bir süre sonra kötü koku tamamen ortadan kalkar ve doğal kokusu meydana çıkar.
Naftalinin dış görünümü beyaz renkli olup pul biçiminde, billur yapılıdır. Fiziksel olarak katı formdadır. Naftalinin kendine has keskin bir kokusu vardır. Bu keskin koku, kullanıldığı yerde böcek, güve gibi hayvanların giyeceklerden ya da ortamdan uzak durmasını sağlar.
Naftalin ticari olarak yoğunlaştırılmış kömür katranının ara fraksiyonundan ve kırık petrolün daha ağır fraksiyonundan kristalizasyon yoluyla üretilir. Madde parlak beyaz plakalarda kristalleşir, 80.1°C'de (176.2°F) erir ve 218°C'de (424°F) kaynar. Naftalin suda hemen hemen çözünmez.
Durgun hava. Durgun hava, toz, küf sporları ve hatta giysilerinizdeki tütün dumanı gibi havadaki parçacıkları hapseder. Bu durum özellikle sıcak nemli günlerde daha da geçerlidir. Odanız eğer yeterli miktarda ve şekilde havalandırılmıyorsa, hava bu kirleticileri tutar ve ortamda kötü koku oluşmasına sebep olur.
En sık kullanılan temizleme yöntemlerinden birini beyaz sirke ve su karışımı oluşturuyor. Bu karışımı tuvaletinize döktükten sonra kokunun büyük ölçüde azaldığını fark edeceksiniz. Karbonat ve limon suyu karışımı da tuvaletteki istenmeyen kokuların giderilmesinde oldukça etkili.
Naftalin ve sinek kovucu
Çamaşırların arasına konulan naftalin, sivrisinek ve tahtakurusu gibi çeşitli haşereleri kovmakta kullanılan kimyasal maddeler kan hücrelerimize zarar verebilir.
Güveleri uzaklaştırdığından yünlü kumaş ve kürkleri korumakta kullanılır. Sanayide eritici, yakıt ve boya hammaddesi olarak; eczacılık ve parfümeride ise ara madde olarak kullanılır. Ayrıca lavaboların temizlenmesinde büyük rol oynar.
Naftalin apolar bir yapıdadır. Fakat su ile yemek tuzu polar bir yapıdadır. Benzer bilesikler birbiri icinde çözünür.(su-tuz) . Ama naftalin apolar olup polar suyun icinde cozunmez.
En tehlikeli kimyasal madde, naftalindir ve kesinlikle eve alınmaması gerekir. Hiçbir evin içerisine konmaması lazım.
Naftalinin bilindiği üzere ağır bir kokusu bulunmaktadır. Fareler naftalinin kokusundan rahatsız olurlar ve o eve girmezler bunun için evin içerisine birkaç bölgeye naftalin konulmalıdır. Farelerin gelmediğini göreceksiniz. Farelerin girdikleri yere soğan koyarsanız farelerin eve girişini engellersiniz.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu madde yasaklanmasına rağmen hâlâ ülkemizde kolaylıkla temin edilebiliyor. Naftalinin sadece solunum yoluyla değil, temas edilmesi durumunda cilt ile de vücuda geçtiğini ifade eden Doğan, zehirlenmelere de yol açabileceğini dile getiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri