Nahif insan zarafet sahibi, kibar, oturaklı ve ince kişilere denilir. Bu ifade toplum içindeki hal ve hareketleriyle diğerlerinden sıyrılan kişiler için kullanılır. Ancak naif insan yaptığı işte acemi, toy ve deneyimsiz kişileri temsilen kullanılır.
Tecrübesiz, saf, deneyimsiz bir şekilde yapılan, genellikle sanat alanında kendi kendini yetiştiren kişiler için kullanılır. Hassas, kibar anlamına gelir.
Kibar şekilde davranan bir kişiye ne kadar naif denir. Naif kelimesi; tecrübesi olmayan, toy, deneyimsiz anlamlarına gelmektedir. Nahif ise; hassas, ince, kibar manalarını taşır. Yani bir kişiye sıfat şeklinde kibar demek amaçlı nahif kelimesini kullanmak daha doğru olur.
Nahif kelimesinin ilk anlamı güçsüz ve zayıftır. Ancak bu kelime günümüzde daha çok nazik ve kibar insanlar için kullanılır.
“Nahif” sözcüğü “ince, duygulu, hassas, zayıf, çelimsiz” anlamına sahipken, “naif” sözcüğü “saf, acemi, deneyimsiz” anlamına gelmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Bizim ifade etmeye çalıştığımız anlamı verecek olan kelime ise 'nahif'... Nahif, ince, hassas, kibar demek... Yani birinin ne kadar nazik, ince düşünceli olduğunu anlatmaya çalışırken istemeden aslında ona tecrübesiz, acemi, toy demiş olabiliyoruz.
Saf kelimesinin ilk anlamı halis ve berrak, ikinci anlamı kolayca kandırılan kimsedir. Saftirik de saf sözcüğünün ikinci anlamında kullanılır.
Naif resim Fransızca “naive” kelimesinde dilimize yerleşmiştir. “Saf ve yapmacıksız” anlamına gelmekle birlikte genellikle eğitim görmemiş sanatçılar ve çalışmaları için kullanılmaktadır.
ses olarak birbirine çok yakın kelimelerdir. birbiriyle sıkça karıştırılır. kibar davranan birine, “ne kadar naif” denilir. hâlbuki “naif” tecrübesi olmayan, acemi, toy, deneyimsiz anlamına gelir. nahif ise ince, hassas, kibar anlamına gelir. yani bir insana sıfat olarak kibar demek için bunu kullanmamız gerekir.
Dilimizde çok uzun yıllardan beridir sıkça kullanılan bu kelime, insanlara karşı özenli, nazik, düşünceli, kibar, dikkatli davranan kişiler için sıkça kullanılır. Zarif insanlar, karşısındaki kişiyi kırmaktan çekinir ve buna göre davranır. Zarifin bir diğer anlamı ise, kibar ve abartıdan uzak demektir.
İnsanların sözleri ya da davranışları karşısında kolay incinen, alıngan insanlara naif denir. Bunun dışında çevresindeki insanlara karşı her zaman kibar ve hoşgörü ile yaklaşan kişiler de naif olarak nitelendirilir. Ek olarak bu kelime, hep olumlu düşünen, iyimser insanlar için de kullanılır.
Asil veya soylu, bazı kültürlerde toplumun ayrıcalıklı en üst katmanına mensup kişi. Doğuştan veya hükümdar buyruğuyla, bazı ayrıcalıklara sahip olan ve özel unvanlar taşıyan kimselere denir. Asil olma durumuna asalet veya soyluluk denir.
Naip (Arapça nwb kökünden gelen nāˀib نائب, vekil, temsilci, birinin yerinde duran), ülkenin başında bulunan hükümdarın henüz yönetecek yaşa gelmemiş olması, yetersiz olması veya tahta geçecek kişinin olmaması durumunda yasal olarak hükmetme hakkına sahip kişi veya kişilerin adına ülkeyi idare eden kişiye denir.
Sarf kelimesinin ilk anlamı harcamak, ikinci anlamı ise kullanmaktır. Bu kelime Osmanlı döneminde şekil bilgisi anlamında kullanılmıştır. Nahiv ise bir şeyi takip etmek ve doğru bir şekilde yapmaya çalışmak demektir. Bu kelime dil bilgisinde cümle bilgisi anlamına gelir.
Nasıl Yazılır? “İnce, duygulu, hassas, zayıf, cılız, çelimsiz” anlamlarındaki kelime “naif” şeklinde yanlış yazılıyor. Ancak kelimenin doğru yazımı “nahif” şeklindedir.
aslen oturak ile manasina gelsede mecazi anlamda, daha cok agir abileri nitelemek icin kullanilan sifat.
Dilimize Arapçadan geçen hassas sözcüğü, olaylara ve durumlara karşı duyarlı anlamına gelir. Kelimenin isim hali ''hassasiyet'' şeklinde yazılır.
İdeal kilosunun altında olan kişilere zayıf ya da çelimsiz denir. ''Dal gibi'', ''değnek gibi'' ve ''canlı cenaze'' gibi benzetmeler de zayıf insanlar için sıklıkla kullanılır.
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
naif - Nişanyan Sözlük. Fransızca naïf veya İngilizce naive “saf, sade, doğal” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince nativus “doğuştan, doğma büyüme, doğal” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Latince nasci “doğmak” fiilinden +(t)iv° ekiyle türetilmiştir.
Nârin olma durumu, incelik, zariflik.
fransızca kökenli ve deneyimsiz, saf anlamında olan kelime. yapmacıksız açıkyürekli anlamındadır. bazıları günlük kullanımda rafine insan kelimesini de kullanırlar buna yakın bir ifade olarak.naif sözcüğü fransızcadan geçmiş dilimize, bir de nahif var. o da arapçadan geçmiş bir kelime. çelimsiz, cılız anlamında.
gönlü temize yakın olarak “özü sözü doğru”, “iyi niyetli” ve “samimi, içten” anlamları da verilmektedir. anlamı “gönlü temiz, temiz kalpli, özü sözü doğru” anlamlarıdır.
Sîne- sâf tabiri için Türkçe ve Farsça sözlüklerde şu anlamlar verilmektedir: Gönlü temiz, özü sözü doğru (Ayverdi 2011: 2838); sarılıp kucaklaşmış (Devellioğlu 2003: 955 ); nifakız insan (Servet 1379/2001:312), iyi niyetli, samimi, içten (Steingass 2005: 719).
Salak genel bir akılsızlığı belirtiyor, akılsızca/saçma/yanlış düşünce ve davranışlarda ısrar eden, bunun farkında bile olmayan kişi gibi geliyor bana. Saf ise iyi niyetli, insanlara kolay güvenen, kötüyü düşün(e)meyen kişi olabilir böyle uyanık, açıkgöz biri değil yani.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri