Çemen nasıl tüketilir? Acımsı, buruk ve aromatik bir tada sahip olan çemen tozu, et, tavuk ve sebze yemeklerine baharat olarak eklenir. Et yemekleri için hazırlanan soslara da eklenen baharat, çorbaların içinde katılır. Taze çemen yaprakları ise patatesli yemeklere, bezelye yemeklerine ve nohut yemeklerine konur.
Çemen Tokat bölgesi insanları tarafından çok sevilen ve tüketilen bir gıdadır. Bu bölgede kahvaltılarda ezme/sos olarak tüketilir.
ekmeğe sürülüp yenmesi çok lezzetli olan, yanında turşu ve patates kızartmasıyla da harika giden enfes bir yiyecektir. patates ve etin yanında tüketilirse hardalı aratmaz. pastırma çemeni gibi kokusu terinizle doğaya karışır. yazın yenmesi tavsiye edilmez.
Kahvaltılık bir çeşit olan çemenin etken malzemesidir. Tohum toz haline getirilerek baharat olarak kullanılıyor. Baharat olarak sos, kahvaltılıklar, pastırmalara ekleniyor. Aromatik tat katması amacıyla et yemeklerine, turşulara, çorbalara katılıyor.
Çemen, çemen otu bitkisinin tohumlarının kurutulmasıyla elde edilir. Acımsı ve bol aromatik tattadır. Günümüzde en çok Kayseri'de pastırma imalatında, Tokat ve Yozgat ev mutfaklarında kahvaltılık ara öğün olarak, ayrıca Orta Doğu ve Hint mutfağında kullanılır.
İlgili 39 soru bulundu
Acımsı, buruk ve aromatik bir tada sahip olan çemen tozu, et, tavuk ve sebze yemeklerine baharat olarak eklenir. Et yemekleri için hazırlanan soslara da eklenen baharat, çorbaların içinde katılır. Taze çemen yaprakları ise patatesli yemeklere, bezelye yemeklerine ve nohut yemeklerine konur.
İçindekiler: Su, Çemen Unu, Tuz, Kırmızı Toz Biber, Kimyon, Sarımsak, Yeni Bahar, Tarçın, Karanfil, Karabiber, Havlıcan, Zerdeçal, Koruyucu (E200), (E202), (E211) Ve Asitlik Düzenleyici, (E330).
Bir bardak kaynatılmış sıcak suyun içine 1 tatlı kaşığı çemen otu tohumu atılır ve birkaç dakika demlenir. Demlenen çayı sabah aç karnına içilir. Bitkinin sahip olduğu saponin, sindirim enzimlerini hızlandırarak alınan kalorinin vücutta en faydalı biçimde dağılımını sağlar.
Çemen temelde salçanın içine birkaç çeşit baharat, zeytinyağı, sarımsak ve dövülmüş ceviz eklenmesiyle elde edilen bir sos. Bu sosu kahvaltılarınızda afiyetle tüketebileceğiniz gibi, makarna sosu olarak kullanabilir, küçük ekmek dilimlerinin üzerine sürüp tulum peyniri de serperek nefis kanepeler yapabilirsiniz.
Kan şekerini düşürmesi, östrojen hormonlarını salgılaması, öksürük giderici özelliğinden dolayı alternatif tıpta etkin şekilde yararlanılıyor. Çemen otu tohumu, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, yüksek kolesterolün düşürülmesine, balgam sökülmesine, emziren annelerin sütünün artmasına iyi gelir.
Çemen - Tokat
Sadece yöreye has bir çemen olup satışı çok hızlı halkın gerek kendi mutfağında gerekse hediyelik olarak Tokat dışına götürdüğü vazgeçilmez ekonomik yöresel bir üründür.
Toz haline gelen çemen tohumları bir yıldan fazla saklanmamalıdır. Çemen tohumlarından elde edilen baharatı ise salça, zeytin yağı, sarımsak, biber ve kekik gibi baharatlarla karıştırılarak çemen sosu yapılır ve bu sos ışık almayan ortamda altı ay kadar saklanabilir.
ÇEMEN TOZUNUN KULLANIM ALANLARI
Et ,tavuk ve sebze yemeklerine kullanılır. Çemen otu tohumu, baharat olarak çok kullanılmasının yanında sivilceler, yaşlanma belirtileri, ciltteki renk dengesizliğini giderme gibi cilt faydaları ve saç tellerinin güçlenmesini sağlama gibi saç faydaları için de kullanılmaktadır.
Pastırma çemeni, yiyeceğin besin değerini destekler niteliktedir. Kurutulan et ve çemen bir araya geldiğinde vitamin deposu haline gelir. Kişiye özel olarak uygun miktarlarda tüketilmesi tavsiye edilir. Çemen, pastırmayı lezzetli kılmanın yanı sıra pastırmanın faydalarını da artırır.
Polonez Çemeni Sıyrılmış Pastırma, taze dana etinin en leziz kısımlarının tuzlanıp birbirinden lezzetli baharatlarla hazırlanmış çemenle kaplanmasından elde edilir. Sonrasında çemenin tadını ve kokusunu sevmeyen kişiler için çemen kısmı pastırmadan sıyrılır ve beğeniye sunulur.
Çemen otu gastrointestinal enflamasyonu yatıştıran, mideyi ve sindirim zarını kaplayan tohumlarındaki müsilaj etki sebebiyle mide yanmasına (asit reflü) karşı etkili bir ilaçtır. Çemen otu tohumlarındaki çözünür lif ve pektin dışkı hacmini arttırır, dolayısıyla kabızlığın doğal olarak giderilmesine yardımcı olur.
Kullanacağınız zeytinyağının yarısı ayrılır ve çemen sürme kıvamına gelinceye kadar azar azar eklenerek karıştırılarak kavrulur.
Çemen unu, su, tuz, kimyon, yeni bahar, kırmızı biber, karabiber, tarçın, karanfil ve sarımsak içeren bir macun. Ekmeğe sürülüp yenildiği gibi madımak, yer pancarı, ıspanak gibi yeşilliklerin içine katıldığında yemeklerin lezzetine lezzet katar.
Özellikle bol demir içeriği sayesinde günlük demir ihtiyacınızı bu çaydan rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Ayrıca kilo vermek isteyenlerin diyet listelerinde de yer almaktadır. Yüksek lif içeriği sayesinde tokluk hissi vererek kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır.
Çemen Ne İşe Yarar? Sindirim sistemini ve metabolizmayı düzenleyen çemen kan şekerini ve kolesterolü de dengelemektedir. Bununla birlikte mide rahatsızlıklarına iyi gelen bu ot bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.
çemen TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,bitki bilimi Maydanozgillerden, kimyon türü bir bitki (Cuminum cyminum) bitki bilimi Bu bitkinin kokulu tohumu. Bu tohumu un durumuna getirip sarımsak, kırmızıbiberle karıştırarak yapılan, genellikle pastırma üzerine sürülen macun.
Çemen tozu, çemen otunun tohumlarının öğütülmesi ile elde edilir. Kayseri'de pastırma imalatında, Tokat ve Yozgat ev mutfaklarında kahvaltılık ara öğün olarak, ayrıca Ortadoğu ve Hint mutfağında kullanılır.
Çemen maydonozgiller'den huy otunun tohumunun ezilmesi ve içerisinde sarımsak, kırmızı biber, az miktarda su eklenmesi ile oluşan bir karışım. Şarküterilerde özellikle Mısır çarşısında tek başına da satılan ve ekmeğin üzerinde sürülüp yenildiğinde iştah açan çemen oldukça lezzetli bir yiyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri