XIX. yüzyılın ilk çeyreğinde, Orta- doğu'nun pek çok bölgesinde olduğu gibi İran'daki Sünnî halk arasında da Nakşibendî-Hâlidîlik yayılmaya başlamıştır.
Nakşibendilik (Farsça: نقشبندیه Nakşbendiyye), 14. yüzyılda Orta Asya'da Buhara çevresinde gelişen ve adını kurucusu sufi alim Bahâeddin Nakşibend'den alan tasavvuf tarikatı.
Hâlidîlik, İslam'ın Sünnîlik mezhebine bağlı bir tarîkat olan Nakşibendîliğin en yaygın kollarından biridir. Kol, adını Kürt İslam âlimi Halid Bağdadî'den alır. Türkiye'de etkinlik gösteren Nakşibendî şeyhleri genellikle Halidî'dir.
Nakşibend, Hanefi mezhebine mensuptu. Her fırsatta sohbet eder, va'z ve nasihatte bulunur ve "Tarikimiz sohbet üzerinedir." diyerek, müridlerini de buna teşvik ederdi. Aynı zamanda o, çok mütevâzi idi; misafirlere çok saygı gösterirdi.
Muhammed Cemal b. el-Kebîr b. Musa b. mran b. Yahya b. Hüsameddin el-Bekrî eş-Şattârî el-Muktserî el-Hindî en- Nakşibendî aslen Sistanlı olup soyu Ebû Bekir es-Sıddîk'e ulaşmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Nitekim Süleymancılar 2014 ve 2018 yerel seçimlerinde de bazı bölgelerde CHP'ye destek vermeyi sürdürdü. Fakat 2018 seçimlerinde cemaat İYİ Parti'ye ve Meral Akşener'e destek verdi.
Muhammed Bahauddin Şeyh Nakşibendi; seyyid olup insanları Hakka dâvet eden, doğru yolu göstererek saâdete kavuşturan ve kendilerine "Silsile-i aliyye" denilen büyük âlim ve velîlerin on beşincisidir. Muhammed Bâbâ Semmâsî ile Emîr Külâl'in talebesidir. İsmi, Muhammed bin Muhammed'dir.
KAYSERİ
Nakşibendi tarikatının Anadolu'daki en önemli kolları arasında. Yahyalı Hacı Hasan Efendi'den alıyor adını.
Nakşibendiyye tarikatının kurucusu Bahâeddin Nakşibend'in mürşidi. Orta Asyalı Hâcegân tarikatı şeyhi.
Nakşibendi Tarikatı'nın günümüze ulaşan iki büyük kolu bulunmaktadır. Bunlara Müceddidiyye ve Halidiyye isimleri verilir.
Yaşamı Mahmut Ustaosmanoğlu, Ali-Fatma Ustaosmanoğlu çiftinin çocukları olarak 1927 yılında Trabzon'un Of ilçesine bağlı Tavşanlı köyünde doğdu.
Nakşibendîliğin Kurucusu ve Tarikatın Özellikleri
Nakşibendilik sessiz zikir usulünü, tarikat uygulamasında gizlilik ve itidali ve şeriata aşırı bağlılığı kaide haline getirmiş olan bir tarikat olarak ortaya çıkmıştır (Algar 2007: 237). Öncesinde tarikat silsilesi Ebû Вekir'den (RA) Selmân-ı Fârisî, Kasım b.
Mâtüridîlik (Arapça: الماتريدية), Matüridî'nin kurduğu, Hanefî Mezhebi'nin kurucusu İmam-ı A'zam'ın düşüncesini tâkip eden, akla önemli bir yer veren İslam dini itikad mezhebidir.
Nakşibendîlik, 14. yüzyılda Orta Asya'da, Bahâeddin Nakşibend tarafından kurulduğu kabul edilen tasavvuf akımıdır.
Nakşibendiliğin Menzil kolunun şeyhi Abdülbaki Erol'un hayatını kaybetmesinin ardından tarikat üçe bölündü. Abdülbaki Erol hayattayken, oğulları Saki Erol, Fettah Erol ve Mübarek Erol'a halifelik vermişti. Böylece tarikat üçe bölünmüştü. Tarikata bağlı Semerkand Vakfı, Semerkand TV ve şirketler Mübarek Erol'a kalmıştı.
Nakşibendiliğin Hâlidi kolundan olan İsmailağa Cemaati üyeleri, Türkiye'deki İslamcı gruplaşmalar arasında en katı yoruma sahip olanlardan biliniyor. Cemaat üyeleri, erkeklerin cübbe ve şalvarla gezip sarık sarmaları, kadınların ise kara çarşaf giymeleriyle diğer İslâmi cemaatlerden şeklen ayırt ediliyor.
Cerrahîlik (Cerrahîyye, Osmanlıca: جراحية ) bir İslâm tarikatı, Halvetîyye'nin kolu olan Ramazânîyye'nin alt şubesi. Cerrahîlik, adını kurucusu olan Nureddîn Muhammed ibn-i Abdullah er-Rûmî el-İstanbulî el-Cerrahî'den alır.
Muhammed'in soyundan geliyor olması. Menzilcilerin lideri Abdulbaki Erol, ehlibeyt soyundandır ve peygamberin torunudur. Seyyid olan Abdulbaki Erol tarikat üyeleri tarafından Gavs-ı Sani olarak görülüyor. Peki nedir Gavs-ı Sani...
"Nakış yapan" anlamına gelen Nakşibend, Nakşibendi mürşidlerinin, kalbi dünyadan ahirete bağladığı düşünüldüğü için bu adı almıştır. Edebiyatımızdan Necip Fazıl Kısakürek, Nurettin Topçu Nakşibendi tarikatına mensup isimlerdi.
Grup, 1902'de doğup 1972'de yaşamını yitiren Abdulhakim Erol tarafından kuruldu. Aslen Siirt'te yaşayan Erol ve aile üyeleri Doğu Anadolu Bölgesi'nde “Kürtçülüğün yükselişi” gibi çeşitli nedenlerle Siirt'teki köylerinden ayrıldı ve 1971 yılında Adıyaman'ın Kahta ilçesinde bir köy satın alarak buraya yerleşti.
Menzil tarikatına bağlı Semerkand Vakfı, Beşir Derneği, GENÇKON ve TÜMSİAD, 2023 genel seçimlerinde Cumhur İttifakı'nı destekleyeceklerini açıkladı.
CEMAATİN KURUCUSU SÜLEYMAN HİLMİ TUNAHAN KİMDİR
Cemaatin kurucusu Süleyman Hilmi Tunahan. 1888'de, Bulgaristan, Silistre'nin Hezargrad kasabasında doğdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri