Şairi meçhul bir manzume de Topkapı Sarayı'ndaki resm-i kadem-i şerif üzerinde bulunan şu dörtlüktür: “Fahr-i rusülü bâis-i rahmet biliriz biz / Hâk-i rehini kühl-i saâdet biliriz biz / Nakş-ı kademi başımız üstünde yer etsin / Yüz sürmeyi sermâye-i devlet biliriz biz” (a.g.e., s. 123).
Osmanlı ve İslam Kültüründe Nali şerifin önemi çok büyüktür.Nali şerifin İmanı kuvvetli insanları kötülüklerden kazalardan belalardan koruyacağına inanılır. Nalini şerifin resmini taşımanın bir çok kötülükten korunacağı söylenir. Eve asıldığında Allah'ın izniyle o ev yanmaz, korunur ve bereketlenir.
Nal-ı Şerif ya da Nal-ı Saadet, İslam peygamberi Muhammed'in sandaletidir. Müslümanlar için şerefli ve hürmetli bir yeri vardır. Orijinalleri Peygamber'in diğer Kutsal Emanetleri ile Topkapı Sarayı'nda korunmakta ve sergilenmektedir.
Kademi Şerif taşıyan kişi duasını okuduktan sonra uyursa rüyasında Peygamber Efendimizi görür. Kademi Şerif'i, sürekli olarak üzerinde taşıyan kişi etrafındaki ve evresindeki tüm insanlar tarafından büyük bir saygı kazanır ve aynı zamanda da kabul görür.
Hilye-i Şerif duası, Hz. Muhammed'in fiziki olan halinin tasvir edilmiş şeklidir. Peygamberin, oldukça ağır bir hastalık geçirmiş olduğu dönem içerisinde kızının ağlayarak " biz senin gül yüzünü bir kez daha nasıl göreceğiz" demesi üstüne Hz. Ali'ye (ra) yazdırdığı sözcüklerden meydana gelen resimdir.
İlgili 17 soru bulundu
Hilye-i şerîf, hilye-i nebevî, hilye-i saâdet, ve hilye-i şerîfe gibi isimlerle de anılan hilye, İslâm edebiyatı ve hat sanatında Hz. Muhammed'in fiziksel, insanî ve ahlâkî özelliklerini, tavır ve hareketlerini anlatan eserlere verilen isimdir.
Hz. Peygamber'e nisbet edilen ayakkabı.
Kadem-i şerif, İslam Peygamberi Muhammed bin Abdullah'ın ayak izi. Dünyanın birkaç yerine dağılmıştır. İstanbul'da dört yerde sergilenmektedir.
Hazreti Peygamberimizin (ASM) Sandalet ve ayakkabıları için kullanılan terim. Türkçe'ye tekil hali nal ve ikil biçimi nalın (nâlîn/nâleyn) şeklinde geçen na'l ismi Arapça'da sandalet tarzı ayakkabılar için kullanılır.
Hadislerden gelen bilgilere göre Muhammed'in şemaili şöyledir: Boyu ne çok uzun ne de çok kısaydı, kırmızıya çalan duru parlak beyaz tenli, yuvarlak ve ayın ondördü ışık saçan parlak yüzlü, gözleri iri ve simsiyah, kirpikleri uzun ve sık idi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı.
Üzerlerinde âyet, duâ, tuğrâ gibi yazıların bulunduğu yüzük, kolye, bileklik gibi açıkta bulunan takıların, çıkarılmaları kolay ve güvenli ise tuvalete girmeden önce çıkarılması, Peygamberimiz'in (s.a.v.) sünnetine muvafık olması bakımından en güzel davranıştır.
Bu nedenle de Mührü Şerif nedir diye sorarsanız bir çok İslami kaynakta da yazıldığı gibi Mührü Şerif Peygamber efendimizin yabancı hükümdarlara İslamiyet`e davet amaçlı gönderdiği mektuplarda bu mektubun ona ait olduğunu kanıtlaması adına hazırlattığı özel bir mührüdür.
Taş veya tuğla zemin üzerinde bulunan ve “nakş-ı kadem-i saâdet” de denilen ayak izidir. Bazı peygamberlerin mûcizeleri arasına sert zemine ayak izlerinin çıktığı rivayeti de katılmış ve dünyanın çeşitli yerlerinde bunun birçok örneğine rastlandığı ileri sürülmüştür.
Dünyaca ünlü yemen akiğinden yapılan yemen zırhı üzerinde, Peygamber efendimiz dünyadan ahirete göçmeden önce ashabına yazdırmış olduğu Hilye-i Şerif barındırmaktadır. Yemen akiği Hilye-i Şerifin mucizelerini barındıran Yemen Zırhı; Negatif enerjiye, nazara karşı koruma sağlar.
-Taşıyanı tehlikeden korur, uyumsuzluklarına son verir. -Uykusuzluğa, korkaklığa, karabasana, nazara ve hatta metabolizmanın düzgün çalışmasına faydası vardır. -Akıl ve mantık gücünü geliştirir. -Tansiyonu dengeler. Özellikle düşük tansiyonu normal seviyelere getirir. -Nazara karşı koruma sağlar.
Şerif, İslam Peygamberi Muhammed'in kızı Fatıma'nın büyük oğlu ve On İki İmamların ikincisi olan Hasan'ın soyundan gelenlere denir. Hasan'ın kardeşi Hüseyin'in soyundan gelenlere ise Seyyid denmektedir. Abbâsilerden itibâren İslam devletlerinde, Şeriflerin ve Seyyidlerin kaydı tutulmuştur.
Nebi, Allah'tan mesaj alan ve bu mesajı insanlara haber veren anlamına gelir ve İslam inancına göre Allah'tan mesaj alan ve bu mesajı haber verenlerin sonuncusu (Hâtemü'l-Enbiyâ) Muhammed'dir.
Yine Rasûlüllah (s.a.s)'in râyesinin siyah renkte olduğu rivayet edilmektedir (İbn Mace, aynı bab). Ukab olarak adlandırılan Rasûlüllah (s.a.s)'in livası siyah renkte olup, üzerinde "Lâ ilâhe illallah Muhammedü'r-Rasûlüllah" yazısı bulunmaktaydı (M.
Sancak-ı Şerif, İslam peygamberi Muhammed zamanında kullanıldığına inanılan siyah renkte sancak. 16. yüzyıldan bu yana İstanbul'da muhafaza edilen bu sancak günümüzde Topkapı Sarayı'nda bulunan diğer Kutsal Emanetler arasında saklanmaktadır.
Kadem-i sıdk Allah'ın ilminde kulun ebedî mutluluğa ereceği, kadem-i cebbâr ise bedbahtlığa uğrayacağı anlamına gelir (et-Taʿrîfât, “Ḳadem” md.). Bu durumlardan ilki Allah'ın hâdî, ikincisi mudıl isminin birer tecellisidir.
Afganistan'ın 4. büyük şehri olan Mezar-ı Şerif aynı zamanda Belh ilinin yönetim merkezidir. Özbekistan sınırının 56 km güneyinde, deniz seviyesinden 380 m yüksekte yer alır. Adı, Ali'nin mezarının burada bulunduğu inancından ötürü verilmiştir.
Hz. Peygamber'in mübarek sakalı anlamında kullanılan bir terim.
İnsanların kötü alışkanlıklara tekrar dönmemeleri için Peygamberimiz (asm) her tür resim, heykel, put ve benzeri "gölgeli-gölgesiz" resimlemeleri yasakladı. Bu açıdan "Peygamberimizin resmi olsaydı, bazı insanlara daha inandırıcı gelirdi." ifadesine bir gerek kalmamış oluyor.
1- Muhammed aleyhisselamın mucizelerinin en büyüğü Kur'an-ı kerimdir. 2- En büyük mucizelerinden biri de, Mirac mucizesidir. 3- Meşhur mucizelerinin en büyüklerinden biri de, Ay'ı ikiye ayırmasıdır. Bu mucize, başka hiçbir Peygambere nasip olmamıştır.
Divan edebiyatının yaygın türlerinden biri olan Hilye, peygamber efendimizin fiziki özelliklerinin anlatıldığı manzum veya mensur eserlerdir. Kelime anlamı olarak süs, zînet, cevher, güzel sıfatlar, güzel yüz anlamlarına gelen hilye Hz. Muhammed'in mubârek vasıflarını anlatan manzum veya mensur eserdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri