Anasayfa / ORUÇ / Orucu Bozmayan Haller / Cünüp iken tutulan oruç geçerli midir? Cünüp iken tutulan oruç geçerli midir? Cünüplük oruç tutmaya engel değildir.
Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. İster cünüp olmayı gerektiren hâl, oruca başlanmadan gerçekleşmiş olsun, ister ihtilam olma gibi orucu bozmayan bir sebeple oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir.
Uyumadan önce orucunuz için niyet ettiniz ancak sabah kalktığınızda boy abdestinizi almanız gerekiyor. Kısacası oruca niyet ettikten sonra da gusül abdesti alınabilir.
İmsak vaktinden sonra âdet hali sona eren bir kadın, o gün hiçbir şey yiyip içmemiş olsa bile, oruç tutmuş sayılmaz.
Oruçlu iken rüyada ihtilam olmak orucu bozmaz, gusletmeyi geciktirerek cünüp olarak sabahlamak da oruca bir zarar vermez (el-Fetâvaî-Hindiyye, 1/200; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/400).
İlgili 35 soru bulundu
Cünüp iken tutulan oruç geçerli midir? Cünüplük oruç tutmaya engel değildir.
Ramazan'da oruçlu olduğunu bile bile cinsel ilişkide bulunmakla oruç bozulur, hem kaza ve hem de keffâret gerekir (Buhârî, Savm, 30 [1936]; Müslim, Sıyâm, 81-84 [1111]; Ebû Dâvûd, Savm, 37 [2393]; İbn Mâce, Sıyâm, 14 [1671]). Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruçları bozulmaz.
İftara 1 saat kala adet olmak orucu bozar mı gibi sorular da bazen akılları karıştırabilmektedir. İftara ne kadar süre kalmış olursa olsun adet olmak orucu bozmaktadır.
Merğınânî, el-Hidâye, II, 256'da da belirtildiği gibi eğer eşler birbirini yanaktan öper ya da sarılır ise bu oruçlarını bozmaz. Ancak dudaktan öpüşme sırasında cinsel istek meydana gelebilir. Buna ek olarak boşalma da meydana geleceği için oruç bozulur. Bu durumda da kişiler kaza orucu değil kefaret orucu tutmalıdır.
Alanya Belediye Meclisi'nde turistlerin sokaklarda mayo ile dolaşması tartışmasının ardından Manavgat Müftüsü Halil Taş, vatandaşlardan gelen, “Bikinili kadınla göz göze gelmek orucu bozar mı?” sorusuna cevap verdi. Taş, “İnsanların böyle bir şeyi görmesiyle oruçları bozulmaz.
Hayızlı kadın fecirden önce temizlenirse, oruca niyet eder. Fecirden sonra yıkansa bile, orucu geçerlidir.
Cünüp bir kişinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi ise haramdır. Elini ağzını yıkamadan yiyip içmesinin ise mekruh olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle zorunlu bir hal olmadıkça ilk fırsatta boy abdestinin alınması gerekmektedir.
İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir.
Ramazan gecelerinde eşlerin cinsel ilişkide bulunması caiz midir? Oruç, imsak (fecr-i sâdık) vaktinden güneşin batımına kadarki süre içinde yeme, içme ve cinsel ilişkiden, ibadet niyetiyle uzak durmaktır. Yani oruç gündüz tutulur. Ramazan geceleri için yeme, içme ve cinsel ilişki yasağı söz konusu değildir.
Ağız ve burnundan su girip sindirim cihazına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması orucuna zarar vermez. Nitekim Hz. Aişe ve Ümmü Seleme validemiz Hz. Peygamber (s.a.s.)'in Ramazan'da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir.
Âdet veya lohusalık dönemi bitiminde gusül abdesti almadan ilişkiye girilir mi? Hanefi mezhebine göre adet ve lohusalığın azami müddetleri (adetin azami müddeti on, lohusalığın kırk gün) bitince, herhangi bir şart aranmaksızın eşler arasında cinsel ilişki helal olur.
Kefaret: Ramazanda bile bile bozulan bir gün orucun yerine iki kameri ay veya altmış gün peş peşe oruç tutmak demektir. Ayrıca bozulan orucun da kaza edilmesi gerekir. Kefaret, sadece ramazan ayında tutulan orucun bile bile bozulmasının cezasıdır.
Ramazan ayı içerisinde yakınlaşmanın sınırlarını belirleyen fetvaya göre, oruçlu iken eş ve sevgili ile el ele tutuşmak ve sarılmak orucu bozmaz.
Adet akıntısı sırasında vajinadan kan gelir. Bu kan kadınların orucunu bozar. Kadınlar ramazan ayında gördükleri adet dönemi boyunca oruç tutamaz, abdest alamaz ve namaz kılamaz. Adet akıntısı bittikten sonra ise tekrar oruç tutmaya başlayabilir.
Adet günleri hesaplanırken adetin ilk günü her zaman başladığı gün olarak kabul edilir. Hiçbir zaman bittiği günden itibaren hesaplanmaz. Mesela adetin 5. günü demek adetin bittiği günden sonraki 5. gün değildir, anlatılmak istenen ilk başladığı günden itibaren sayılan 5. günüdür.
Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler. Oruca niyetlenen bir kadın, gün içerisinde âdet görmeye başlarsa orucunu bozar, temizlenince bugünün orucunu da kaza eder (Merğinânî, el-Hidâye, 1/126).
"İslam inancına göre; oruçluyken cinsel ilişkiden kaçınılmalı ve iftarla imsak arasında ilişkiye girilmelidir. Ruhsal ve bedensel bir arınma yaşanması gereken Ramazan ayında cinselliği yasaklamak yerine; gönüller ve beyinler arındırılarak huzurlu ve dengeli bir ruh hali yaratılmaya çalışılmalıdır.
Çünkü oruç,(harama düşmekten) bir himâyedir." (Buhârî; hadis no: 5065. Müslim; hadis no: 1400). Nişanlısıyla olan cinsel ilişkisi hakkındaki sorusuna gelince, eğer nişanlısından kasıt, dini nikah kıydığı kadın ise, onunla girdiği cinsel ilişkiler geçerli ve helal olan ilişkilerdir.
Ancak mazeretsiz olarak Ramazan orucunu tutmamak büyük günahtır. Cinsel birleşme dışında tatmin, ağza giren yağmur, kar veya dolunun istemeyerek yutulması, abdest alırken, yıkanırken veya yüzerken suyun istemeyerek yutulması, kasten ağız dolusu kusulması orucu bozar ve bozulan orucun kaza edilmesini gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri