Geleneksel İslam'da ergenlik çağına girmiş kadın erkek her Müslümanın namaz kılması zorunludur. Muhammed'e atfedilen bir söze göre O şöyle demiştir; “Çocuğunuz yedi yaşına geldiği zaman ona namazı emrediniz, on yaşına (bazı rivayetlerde on üç) geldiğinde namaz kılmaz ise dövünüz.
Bu yükümlülükler, büluğ çağı dediğimiz yaşa gelince başlar. Bu nedenle İslâm'ın bülûğ çağı ile çok yakından ilgisi vardır. Anlaşılacağı üzere oruç, namaz gibi ibadetlerin farz olması için buluğ çağına girmek gerekir. Eğer buluğ çağına girme alameti görülmediyse namaz vb. ibadetler 15 yaşından itibaren kişiye farz olur.
Müslümandan namaz ibadeti ne zaman ve hangi hâllerde düşer? Akıl sağlığı yerinde olan ve ergenlik çağına ermiş her Müslüman'a namaz farzdır.
Ergenliğe girildiği andan itibaren namaz, oruç gibi ibadetleri yapmak farz, yalan, gıybet, kumar, içki gibi günahları terk etmek de farz olur. Buna göre, ergen olduğunu sonradan anlayan bir Müslüman, ergen olduğu zamanı -kuvvetli ihtimalle tespit ettikten sonra- kılmadığı farz ve vacip namazları kaza etmesi gerekir.
Erkekler 12, kızlar 9 yaşından başlayarak, 15 yaşlarına gelinceye kadar büluğa erme hissedilebilir. Bunun için yaş konusunda farklı görüşler ortaya çıkmıştır. Fıkıh ansiklopedisinde İmam Ebu Yusuf ve İmam Muhammed'e göre, erkekler için de, kızlar için de bülûğ yaşının son sınırı 15 yaşıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Gelen rivayetlere göre Peygamber Efendimiz (asm) ilk farz namazını 610 yılında Hira mağarasında kırk yaşında iken ilk vahyin indiği gece kılmıştır.
Ebû Hanife'ye göre vaktin ortasında sabah namazına başlamak daha faziletlidir. Hanefî fıkıh âlimlerinden Tahâvî'ye göre ise sabah namazında faziletli olan tağlis ile isfâr'i cem etmektir. Buna göre ğalas (karanlık) vaktinde namaza başlanır, kıraat uzatılır ve isfâr vaktinde namaz bitirilir.
Muhammed -sallallahu aleyhi ve sellem- ifade ediyor. 10 yaşından sonra artık çocuk namaz kılmalıdır. Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- "çocuğunuz 10 yaşına geldiğinde namaz kılmıyorsa eğer onu dövün" diye buyuruyor. "Namaz kılmasını temin edin, sağlayın" buyuruyor.
Zorlama ile itikat (iman) mümkün değildir. Zorlama ile gösterilen iman, gerçek iman değil, zorlama ile kılınan namaz, namaz değildir. Oruç da öyle, hac da öyle, cihad da öyledir… Bundan başka bir kimsenin, diğerine saldırıp da herhangi bir işi zorlama ile yaptırması da caiz değildir.
Nisa Suresi, 103. ayet: Namazı bitirdiğinizde, Allah'ı ayaktayken, otururken ve yan yatarken zikredin. Artık 'güvenliğe kavuşursanız' namazı dosdoğru kılın. Çünkü namaz, mü'minler üzerinde vakitleri belirlenmiş bir farzdır. Maide Suresi, 12. ayet: Andolsun, Allah İsrailoğulları'ndan kesin söz (misak) almıştı.
Namazın farz olduğunu inkâr eden dinden çıkar. Çünkü namaz kesin ayet, hadis ve icma delilleriyle sabittir. Tembellik veya umursamazlık sebebiyle namazı terkeden âsî ve fasık olur. Namazı kılmamak dünya ve âhirette azaba sebep olur.
- Şu üç kişinin namazlarının makbul olmayacağını ifade etmişlerdir: 1) Avcı. 2) Hamal. 3) Tüccar.
(Erkekler için)"Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazının farzını kılmaya" diye niyet edilir. "Allahü Ekber" diyerek iftitah tekbiri alınır.Erkekler, tekbir alırken; ellerin içi kıbleye karşı ve parmaklar normal açıklıkta bulunur.
Geleneksel İslam'da ergenlik çağına girmiş kadın erkek her Müslümanın namaz kılması zorunludur. Muhammed'e atfedilen bir söze göre O şöyle demiştir; “Çocuğunuz yedi yaşına geldiği zaman ona namazı emrediniz, on yaşına (bazı rivayetlerde on üç) geldiğinde namaz kılmaz ise dövünüz.
Namaz kılmayan çocuk kan çıkana kadar dövülür.
Hanbel, 1/116, 118.) Diğer ibadetler gibi namaz da ergenlik çağına girmiş ve akıllı olan kadın-erkek her Müslümana farzdır. Ergenlik erkeklerin ihtilam olmaya (rüyalarında boşalmaya), kızların da âdet görmeye başladıkları zamandır. Ergenlik çağının başlangıcı kızlar için 9, erkekler için de 12 yaştır.
Bu sebeple onları tekrar etmeyeceğiz. - Burada söylememiz gereken şudur: İmansız olarak kabre girmeyen kimselerin af ihtimaline dahil olan günahlar arasında namaz da vardır. Yani Allah namaz kılmayanları da affedebilir. Fakat unutmamak gerekir ki, “affedilebilmek”, mutlaka “af olunmak” manasına gelmez.
45,46. Sabır ve namazla Allah'a sığınıp yardım isteyin; Rablerine kavuşacaklarını ve Ona döneceklerini umanlar ve huşu duyanlardan başkasına namaz elbette ağır gelir. Sabrederek ve namaz kılarak (Allah'tan) yardım dileyin. [14] Şüphesiz namaz, Allah'a derinden saygı duyanlardan başkasına ağır gelir.
Ve namazı terk etmenin helal ve caiz olduğunu düşünerek (yani namazın meşruiyetini inkar manasında) namazı terk edenin kafir olacağını. Ama tembellik gevşeklik vs gibi sebeplerle ihmal edenin büyük günah işlemiş olacağını terk etmesi sebebiyle dinden cıkmış olmayacağını fetvaya bağlamışlardır.
İnandığı halde namaz kılmayanın cezasına baktığımızda; Hanefilere göre büyük günah işlemiş olur ama dinden çıkmaz. Verilecek ceza ta 'zir cezasıdır. Şafiler, Hanbeliler ve Malikiler namaz kılmayan kişinin had cezası kapsamında öldürülmesi gerektiğini belirtir.
Pek çok ilahiyatçı bu görüşlere itibar edilmemesi gerektiğini, dinde zorlama olmadığı gibi namaz kılmamamın da bir cezasının belirtilmediğine vurgu yaptı. İlahiyatçı yazar İhsan Açıkalın, şu şekilde itirazda bulundu: "Kur'an'da 5 şeyin cezası yoktur: Namaz, oruç, hac, içki ve başörtüsü.
Şayet psikolojik hastalıkla birlikte kişinin aklı ve idrakı kaybolmuyorsa namaz ve oruç gibi ibadetleri yapmakla mükelleftir.
Sahih hadislere göre farz namazlardan sonra en faziletli namaz teheccüt namazıdır.
Buna göre televizyon ve radyo gibi iletişim cihazları aracılığı ile başka bir mekândaki imama uymaya niyet etmekle mekân birliği gerçekleşmiş olmayacağından bu şekilde kılınan namaz geçerli değildir.
Namaz Kılmaya Niyet Etmek
Kalben niyet ettikten sonra da namaza durmadan önce ''Niyet ettim Allah rızası için bugünkü akşam namazının farzını kılmaya'' diyerek başlanılır. Hangi vaktin namazı kılınıyorsa o vaktin namazının farzının niyeti belirtilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri