Hacı Turgut: “Neredeyse bütün vakit namazlarında şeytan kalbime vesvese veriyor. Ya kaç rekât namaz kıldığımdan emin olamıyorum, ondan emin oluyorsam namazımın sıhhatini bozabilecek herhangi bir şeyden şüpheye düşüyorum.
Namazda haricî düşünceler ile ilgili olarak Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Namaz için ezân okunduğu zaman şeytan, ezânı işitmemek için geriye dönüp olanca hızıyla yellenerek kaçar, ezân bitirildiği zaman gelir. Namaz için kâmet getirilince yine geri dönüp kaçar.
Şeytanın bunu yapmasındaki temel amaç insana Allah'ı ve ahiret gününü unutturmak istemesidir. Örneğin bir kişi namaz kılarken şeytan ona ''neden namaz kılıyorsun ki, ahiret diye bir şey yok, her şey bu dünya ile sınırlı'' diye fısıldar.
Başını imamdan evvel secdeden ve rükû'dan kaldırırım. İmamdan evvel de secde ve rükû yaptırırım. İste o böyle yaptığı için, kıyamet günü, Allah onun başını eşekbaşına çevirir. O kimse bunda da beni yener ise, bu defa ona namazda parmaklarını çıtlatmasını emrederim.
İslam âlimleri bu hadisi şeriften hareketle namazda, akla ve kalbe gelen düşüncelerden dolayı, namazın bozulmayacağını ifade etmişlerdir (Kâsânî, Bedâî', I, 215; Şevkânî, Neylü'l-evtâr, III, 392). Ancak akla gelen dünyevi düşüncelerle meşgul olmamak gerekir.
İlgili 15 soru bulundu
İslam âlimleri bu hadisi şeriften hareketle namazda, akla ve kalbe gelen düşüncelerden dolayı, namazın bozulmayacağını ifade etmişlerdir (Kâsânî, Bedâî', I, 215; Şevkânî, Neylü'l-evtâr, III, 392).
Allah Resûlü (s.a.a.) şöyle buyurdu: "İki kişinin namazı başlarından yukarıya çıkmaz: Efendilerinden kaçan köle; tekrar onlara dönünceye dek. Kocasına isyan eden kadın; tekrar evine dönünceye kadar." (Taberânî, el-Mu'cemu'l-Evsat ve's-Sağîr).
İnsan zihnine gelen şeytanî vesveseleri uzaklaştırmanın en etkili yolu Allah'ı zikretmektir. Kuran'da şöyle buyurulmuştur: Eğer şeytandan bir vesvese gelip seni dürterse hemen Allah'a sığın.
Cevap: Bir kimse, kaç rekât kıldığını unutsa, bu şaşırması, ilk olarak başına geldi ise, selam verip namazı tekrar kılar. Şaşırmak adeti ise, düşünüp, çok zan ettiğine göre kılar. Kuvvetli zan edemezse, az kıldığını kabul ederek namazını tamamlar.
Vesvese, dua ve zikir ile de azalıp yok olur. Bunun için, vesvese gelince, hemen Allahü teâlâyı anmalı, istigfar, salevat ve dua okuyarak şeytanı uzaklaştırmaya çalışmalı! Şeytanın vesvesesinden kurtulmak için, her gün şu duayı da okumak iyidir: (Ya Allah-ür-rakib-ül-hafiz-ür-rahim.
Peygamber (s.a.s.), “Sizden biri namazında şüphe eder de üç mü dört mü kıldığını bilemezse, şüpheyi bıraksın ve en az rekâtı esas alarak namazına devam etsin” (Nesâî, Sehv, 24; İbn Mâce, İkâmetu's-salat, 132) buyurmuştur.
Yani namazda akla gelen o çirkin söz ve tasvirler, insanın değil şeytanın üflemesidir. Bunun en güzel ispatı o söz ve tasvirlerden insanın sıkılıp üzülmesidir. Zira insan kendi söz ve tasvirlerinden sıkılıp üzülmez. Demek o söz ve tasvirler, insanın kalbine ait değil, şeytana aittir.
"Mü'min, şeytanın vesveseleri ve kalbinde olmasıyla sıkıntı duyacağı küfrün vesveseleriyle imtihan olunur.
Allah Resûlü, meleklerin namaz kılanların lehinde şahitlik yapacaklarını ifade ediyor. Namaz, bütün peygamberlerin Allah'a yönelişinin en somut ifadesidir. Peygamber Efendimize, “Şüphesiz benim namazım da, kurbanım da, hayatım da ölümüm de alemlerin Rabbi Allah içindir” demesi emredildiği gibi, Hz.
Resulullah (sav) buyurdu ki; "Ey Ebu Zerr! Şüphesiz ki Müslüman bir kul sırf Allah rızası için (ihlasla) namaz kılarsa, onun bütün günahları şu yaprakların ağaçtan döküldüğü gibi dökülür." İhlasla kılınan namaz küçük günahları böyle affettirir, böyle döker.
Şeytanın "Kalk namaz kıl" diye uyandırdığı zat! Şeytanın "Kalk namaz kıl" diye uyandırdığı zat! Bayezid-i Bistami hazretlerine bir gece uyku bastırıp sabah namazını kılamadı. O kadar inleyip, telaş ve korku oldu ki, bir ses işitti!..
Sahih olup da, kabul olmayan ibadet için azap yapılmaz ise de, o ibadetin sevabına kavuşamaz. İbadetin kabul olması için, önce sahih olması yani o ibadete mahsus olan şartların yerine getirilmiş ve ihlas ile yapılmış olması lazımdır. Namazın sahih olması için, vaktinde kıldığını iyi bilmek de şarttır.
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a. Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b. Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
Diyanete göre de Allah Rızası için isteğin gerçekleşmesi amacıyla namaz kılınması uygun görülmüştür. Diyanet kaynaklarında Hz. Muhammet'in buyurduğu kişi bir isteğini Allah'tan veya başka bir kişiden talep edeceği zaman önce güzelce abdest aldın ve iki rekatlık hacet namazını kılsın diye buyurmaktadır.
Peygamber (s.a.s.) 'Gerçekten böyle bir korku duyuyor musunuz? ' diye sormuş, oradakiler de 'Evet!' deyince, 'İşte bu (korku) imandandır (akla gelen vesvese de zarar vermez).” (Müslim, Îmân, 209 [132]) buyurmuştur.
Vesvese Psikolojik mi? Halk deyimiyle vesvese olarak bilinmekte olan bu durumdan birey huzursuz oluyorsa, günlük hayatını kötü etkiliyor ve zaman kaybettiriyorsa bu ruhsal bir rahatsızlığın habercisidir.
Tekil olarak kullanılan, İblis için bir eş anlamlı. Kur'an'a göre, şeytanlar, insanların aklına, gönüllerini fısıldayarak girerler. Bu fısıltılar "Vesvese" olarak adlandırılır.
Burada; - Avcıdan maksat, göğsünü kıbleden çevirmeden, gözleriyle namaz esnasında etrafı kolaçan eden, - Hamaldan maksat, tuvalet ihtiyacı olduğu hâlde abdest tazelemeden namaz kılan, - Tüccardan maksat ise, namaz kılarken kalbini ve zihnini ticaret ve dünya işleriyle meşgul edendir.
Başka bir hadiste de, “Allah ergenlik çağına ulaşan kadının başörtüsüz olarak kıldığı namazını kabul etmez.” buyurmuştur (Hakim en-Neysabûrî, Müstedrek, I, 251; Ebu Dâvûd, Salat, 85, No: 641, I, 422; Tirmizî, Salat, 277, No: 377, II, 215; İbn Mâce, Tahâre, 132, No: 655, I, 214; Ahmed b.
Evet, ayet ve dua bilmeseniz de namaz kılmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri