Meme Dokusunun Oluşturulması Alınan memenin yeniden oluşturulması genel olarak iki şekilde yapılabilir. Meme protezleri ve hastanın kendi dokusundan (Otojen dokular) alınan parçalarla meme dokusu oluşturulur. Hastaya protezle veya kendi dokusu ile meme onarımının yapılabilmesi için belli kriterler gözetilir.
Eş zamanlı olarak, yani meme kanseri ameliyatı yapılırken genel cerrahlar memeyi boşaltırken yani kanserli meme dokusunu alırken biz de onların arkasından ameliyata girip ya implantlarla (protezlerle) ya da kişinin kendi dokusuyla onarabiliriz.
Memenin tamamen alınması, meme kanseri tedavisi için çok önemli bir adım olsa dahi bu riskin tamamen ortadan kalktığı anlamına gelmez. Yapılan araştırmalar, riskin büyük ölçüde azaldığını göstermektedir ancak deride kalan dokularda tekrar tümörün gelişme riski yüzde 10 oranında vardır.
Meme kanseri ameliyatından sonra, hastanın yakın takibi çok değerlidir. Çünkü bu hastalık, evresine göre nüks edebilmektedir. Evre ne kadar erkense, tekrar ihtimali de o kadar düşük olmaktadır. İlk üç sene üç ayda bir, daha sonraki iki sene altı ayda bir, beş yıldan itibaren de senede bir hastanın görülmesi şarttır.
Meme rekonstrüksiyonu, memenin yeniden oluşturulması ameliyatı olarak da bilinir. Meme rekonstrüksiyonunda, memenin şeklini ve formunu yenilemek için uygulanan farklı teknikler söz konusudur. Özellikle meme kanseri gibi memenin tamamen ya da kısmen alındığı ameliyatları takiben yapılan bir ameliyattır.
İlgili 33 soru bulundu
Meme kanseri ameliyatı sonrasında göğüslerin yeniden onarılmasıyla proteze ihtiyaç kalmıyor. Sosyal Güvenlik Kurumunca (SGK) geri ödeme kapsamına alınan operasyon için hastalar ücret ödemiyor.
Evet yapılabilir. Kanserli doku uygun yöntemler ile çıkartıldıktan sonra silikon protezler ile ya da hastanın kendi öz dokusuyla yeniden meme dokusu şekillendirilebilir.
Meme kanseri olan bir kadın erken tanı ve doğru tedavi yöntemleriyle hastalığı tamamen yenebiliyor. Bu yüzden kadınların adet dönemlerinden bir hafta sonra kendilerini muayene etmeleri önemlidir.
Evre IV. Meme kanseri bu evrede karaciğer, akciğer, kemik, beyin gibi vücut organlarına ve lenf bezlerine yayılım yapmıştır.
Erken teşhis edilen meme kanserinde hem tedavi çok kolay hem de başarı şansı çok yüksektir. Örneğin Evre 0'da yakalanan meme kanserinde başarı şansı ve hastalığın bir daha tekrar etmeme olasılığı %96'dır. Evre I'de başarı oranı % 93, Evre II'de % 85 şeklindedir.
Meme kanseri, kitle elimize gelmeden önce saptanabilirse, kişinin hastalıktan kurtulma şansı yüzde 100'dür.
Evre Tedavi. Evre 1 meme kanserinde, tümör çapının 2 cm'den daha küçük olması nedeniyle bu evredeki meme kanseri tedavisinde hastalara meme koruyucu cerrahi, eş zamanlı koltuk altı lenf bezlerinin (sentinal lenf nodu biyopisi) örneklenerek, tedaviye dahil edilip, edilmeyeceği karar verilir.
Dolayısıyla meme kanseri riskine karşı 20 yaşından sonra her kadının, âdet döneminin sona ermesinin ardından geçen ilk haftada elle meme muayenesi yapması gerekir. 40 ila 69 yaş aralığındaki kişilerin ise meme kanseri kontrolü için yılda bir kez mamografi çektirmeleri önerilir.
Tekrarlayan meme kanseri, tedaviden sonra tekrar oluşan kanserdir. Tekrarlayan kanser için tedavi kanserin yeri ve boyutuna ve daha önce hastanın almış olduğu tedavilere göre değişir. Eğer kanser, alınmayan memede tekrarlamış ise o meme alınır.
Meme kanseri nüks zamanı
“Eastern Cooperative Oncology Group”'un bir çalışmasında da nüks oranı ilk 2 yıl en yüksek oranda iken 2-5 yıl arasında tutarlı bir düşüş gösterdikten sonra 5-8 yıl arasında nüks oranı %4,7 olup 8-12 yıl arasında %3,4'e düşmüştür; ancak bu son dönemde nüks oranındaki düşüş yavaşlamaktadır.
Silikonlar, meme altından açılan 4-5 cm'lik kesiklerden girilerek yerleştirilir. Protez, meme dokusu içine yerleştirilmemektedir. Meme dokusunun altına veya göğüs kafesinin önünde bulunan kasın altına yerleştirilebilmektedir.
Enflamatuar kanser
Meme dokusu, portakal kabuğuna benzer bir görünüm alabilir. Enflamatuar kanser daha seyrek görülmesine rağmen hızlı yayılır. Meme kanseri öncelikle lenf damarları ile koltuk altındaki lenf bezlerine sıçrar.
Kanserin ilk evresinde memedeki tümörlü dokunun çapı 2 santimetreden küçüktür ve koltuk altı bölgesinde lenf bezi büyümesi görülmez. Evre 1 olarak adlandırılan bu dönemde tanı alıp tedavi edilen kişilerde 5 yıl sonrası sağ kalım oranı %98'dir.
Meme Kanserinin diğer kanser türlerine göre daha yavaş ilerlemesini iyi haber olarak verebiliriz. Meme Kanseri hücrelerinin büyümesi, yaklaşık olarak 1 cm3'lük bir kitle haline gelmesi için 7 yıl ile 10 yıl arasında bir zaman geçmesi gerekiyor.
Meme kanseri ameliyatı sonrası iyileşme süreci
Ancak, yaklaşık olarak 2 ila 3 hafta içerisinde hasta normal yaşamına dönebilir. Memenin alınmadığı (meme koruyucu) ameliyatlarda ise, süreç daha hızlı ilerler. Ameliyattan sonraki 10-15. günde hasta işini gücünü yapacak hale gelir.
Onkolojide 5, 10 yıllık sağ kalım oranlarından söz edilir. 4'üncü evre pankreas kanserinde 5 yıllık yaşam şansı yüzde 5'lerde, meme kanserinde 10 yıllık sağ kalım oranı yüzde 90'lardadır. Meme kanserinde 4'üncü evrede 5 yıllık yaşam şansı yüzde 70- 80'leri bulmaktadır. Bunlar onkolojide çok yüksek başarı oranlarıdır.
Silikonların ömür boyu kullanma ömrü bulunmakla beraber 10-12 yılda bir değiştirilmesi ve yenilenmesi önerilir.
Meme protezlerine önceleri biz 10-15 yıllık bir süre biçerdik. Fakat herhangi bir sorun çıkartmazsa hayat boyu kalabilir bu protezler.
İster Estetik Silikonlu Meme Dikleştirme Ameliyatı olsun, İster Silikon Takılmayan Göğüs Toparlama Ameliyatıolsun; göğüs dikleştirme ameliyatlarının ilk 6 saatlik erken dönemi, operasyon işlemi sırasında meme dokusuna yapılan lokal anestezi ilaçları nedeniyle genelde ağrısız geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri