Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Namazda selam vermeyi unutursak ne olur?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Namazda selam vermeyi unutursak ne olur?

Ebû Yûsuf ve Muhammed'e göre ise teşehhüt miktarı (tahiyyâtı okuyacak kadar) oturmakla namaz, rükünleri itibariyle tamamlanmış olur. Selam vermese veya kendi isteği ile namaza aykırı bir davranışta bulunmasa bile namazı tamam olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Namazda selam vermeyi unutursak namaz kabul olur mu?

İmam Ebû Yûsuf ve Muhammed'e göre ise teşehhüt miktarı (tahiyyâtı okuyacak kadar) oturmakla namaz, rükünleri itibarıyla tamamlanmış olur. Selâm vermese veya kendi isteği ile namaza aykırı bir davranışta bulunmasa bile bu kişinin namazı geçerli olmakla beraber vacip terk edilmiş olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Namazda selam vermek unutulursa ne olur?

Namazdan çıkarken verilen selamın hükmü nedir? Hanefî mezhebinde tercih edilen görüşe göre namazların sonunda önce sağ tarafa, sonra sol tarafa yüz çevirerek selâm vermek vaciptir. Bunun bilerek terk edilmesi namazın tekrar kılınmasını gerektirir. Farkında olmadan terk edilmesi hâlinde ise bir şey gerekmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Namazda yanlış selam verilirse ne olur?

"Dört rekatlı namaz kılmakta iken, son oturuşta olduğunu zannederek dalgınlık sonucu ilk oturuşta selam veren kişi, eğer bu selamdan sonra konuşmak, yönünü kıbleden çevirmek gibi namaza aykırı bir davranışta bulunmamışsa kaldığı yerden namaza devam eder ve dördüncü rekâtın sonunda sehiv secdesi yapar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Namazda selam verdikten sonra konusulur mu?

Evet, girer. Camiye girince, sünneti kılıp bekleyenlerle konuşmamalı, onlara selam vermemeli. Sünneti kılıp bekleyen de, kimseyle konuşmamalı, dua okumamalı, zikir çekmemeli. Tefekkür edebilir, vakit müsaitse kaza namazı kılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Namazda Selam Vermeyi Unutmanın Bir Sakıncası Var Mıdır? | İslam'ın Işığında Günümüz Meseleleri

İlgili 21 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Hangi vakit namazın sünneti terk edilmez?

Alimlerin hemen hemen uzlaştıkları bir diğer konu da hiç değilse sabah ve öğle namazlarının sünnetinin terk edilmemesi gerektiğidir. Kuvvetli sünnet tabir edilen bu sünnetler sabah namazından önce kılınan 2 rekatlık sünnet, öğle veya cuma namazından önce kılınan 4 rekat namaz, öğle namazından sonra 2 rekat sünnettir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Namaz arasında konuşmak günah mı?

Buna göre sünnetle farz edası arasında gerekmeksizin dünyevi söz söylemek mekruh olur. -Farz namazı kılıp mescidden ayrıldıysanız ve evde sünnet kılma sünnetini ihya edecekseniz farz ile sünnet arasında dünyevi söz söylemek caiz olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.com

Namazda şüphe namazı bozar mı?

Namazda zaman zaman şüpheye düşüp kaç rekât kıldığı hususunda kesin bir kanaate varamayan kimse, kıldığına emin olduğu en az rekât sayısını esas alarak namazına devam eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Namaz kılarken hata yaparsak ne yapmalıyız?

Sehiv secdesi, kılınan farz ve vacip namazları esnasında bir rekatta yapılan herhangi bir yanlışlığa bağlı olarak ve namazda herhangi bir gerekliliğin unutulması durumunda hatayı telefi etmek için namazın sonunda yapılmaktadır. Sehiv secdesinin yapılması vaciptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Selam verdikten sonra kaç rekat kıldığını unutmak?

Eğer selâm verdikten sonra, şüphe ortaya çıkacak olursa bu namazı yeniden kılmak gerekmez. Nitekim selâm vermeden önce ve teşehhüt miktarı oturduktan sonra da şüphe hâli arız olursa, yine namazı iade etmek gerekmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Yanlış kılınan namaz tekrar kılınır mı?

Namazı bozan bir şeylerden birisi yapılırsa zaten namaz bozulmuş demektir; bunun için baştan yeniden kılmak gerekir. Herhangi bir nedenle namazı yarıda bırakmak gerekiyorsa, çıkmak istediğimiz zaman sağa sola selam vermek suretiyle namazdan çıkılır ve sonra yeniden kılınır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Secdenin birini unutan ne yapar?

Bu durumu farkeden kişi henüz secdeye varmamışsa hemen oturur ve selâm verdikten sonra sehiv secdesi yapar; eğer secdeye varmışsa o rek'atın ardından bir rek'at daha kıldıktan sonra sehiv secdesi yapar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Az Sıkışıkken namaz kılınır mı?

Abdest bozulmasın diye tuvalet ihtiyacını tutmaya çalışarak kılınan namaz MEKRUHTUR! Cemaat sevabı gidecek olsa bile sıkışık abdestle namaza durulmamalıdır. Yalnızca cenaze namazında ve namazın vakti geçiyorsa sıkışıkken kılınabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasemin.com

Namazda yanlış oturmak namazı bozar mı?

Dört rekâtlı bir namazda, yanlışlıkla üçüncü rekâtta teşehhüde oturan kimse, bunu hatırladığında ayağa kalkıp namazına devam eder, rekâtlerini tamamlar ve namaz sonunda sehiv secdesi yapar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Namazda etrafa bakmak namazı bozar mı?

Namaz kılarken sağa sola bakmak namazı bozar mı veya günah olur mu? Değerli kardeşimiz, Namazda göğsünü kıbleden çevirmeden boynunu döndürüp bir yere bakmak namazı bozmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Namaz kılarken namazı bozmak günah mı?

Namazı, mazeretsiz bozmak haramdır. Ancak bazı durumlarda namazı bozmak vacip, bazı durumlarda mübah, bazen de müstehap olur. İnsan canına yönelik bir tehlike karşısında; mesela saldırıya uğrayan, ateşe, suya düşen bir insanın yardım istemesi hâlinde ona yardım etmek maksadıyla namazı bozmak vacip olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetva.diyanet.gov.tr

Ne yaparsa yapsın namazı kabul olmayan 2 kişi?

Allah Resûlü (s.a.a.) şöyle buyurdu: "İki kişinin namazı başlarından yukarıya çıkmaz: Efendilerinden kaçan köle; tekrar onlara dönünceye dek. Kocasına isyan eden kadın; tekrar evine dönünceye kadar." (Taberânî, el-Mu'cemu'l-Evsat ve's-Sağîr).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenimesaj.com.tr

Namaz kılmayı bilmemek günah mı?

BİLGİSİZLİK NAMAZA ENGEL DEĞİLDİR

Çünkü İslâmiyet namazı insanın özel şartlarına kadar indirgemiş ve kolaylaştırmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniasya.com.tr

Eksik sure okumak namazı bozar mı?

Namaz esnasında az veya çok miktarda ayet atlamakla namaz bozulmaz. Bir kimse, kıraati, namazı bozacak derecede hatalı yapar ancak geri dönüp hatasını düzeltirse namazı caiz olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanethaber.com.tr

Namazın kabul olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Sahih olup da, kabul olmayan ibadet için azap yapılmaz ise de, o ibadetin sevabına kavuşamaz. İbadetin kabul olması için, önce sahih olması yani o ibadete mahsus olan şartların yerine getirilmiş ve ihlas ile yapılmış olması lazımdır. Namazın sahih olması için, vaktinde kıldığını iyi bilmek de şarttır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Namaz kılarken kaç rekat kıldığını unutmak?

Cevap: Bir kimse, namazını bitirdikten sonra, kaç rekat kıldığında şüphe ederse, buna vesvese denir. Buna ehemmiyet vermez. Ancak namazdan sonra, bir adil Müslüman, yanlış kıldın derse, tekrar kılması iyi olur. İki adil kimse söylerse, tekrar kılması vacib olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Namazda bağırmak namazı bozar mı?

Değerli kardeşimiz, Namazda inlemek, "ah!, oh!" demek veya ağlamak, o kadar ki ağzından çıkan harflerden ağladığı belli olacak duruma gelirse, bütün bunlar âhireti düşünerek oluyorsa, namaz bozulmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Namaza başlayıp bırakmak günah mı?

Onlar, kalplerin ve gözlerin dehşete düşeceği günden korkarlar.” (en-Nûr, 24/37). Unutmak ve uyuyakalmak gibi meşru bir mazeret olmaksızın namazı kazaya bırakmak büyük günahtır. Bununla birlikte hangi şekilde olursa olsun vaktinde kılınmayan namazların mutlaka kaza edilmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Namazda düşünmek günah mı?

İslâm âlimleri bu hadisi şeriften hareketle namazda, akla ve kalbe gelen düşüncelerden dolayı, namazın bozulmayacağını ifade etmişlerdir (Kâsânî, Bedâî', 1/215; Şevkânî, Neylü'l-evtâr, 2/397-398 [861]).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Namaz kılarken başka şeyler düşünmek günah mı?

Bu durum günah mı?" diye sordu. Hatipoğlu; "Günah değil.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.sabah.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT