Naaşı daha sonra Gelibolu'da Bolayır'a taşınmıştır. “Vatan” şairi unvanına sahip olması, vatan sevgisi ve milli duygularıyla tanınan Namık Kemal'in diğer bir önemli yanı da İslamcılığıdır. İslami inanç ve hissiyatının kuvvetliliğidir.
Bu makalelerde, Namık Kemal'in, daima siyasi liberalizmi ile bir arada bulunan, fakat sürgün bulunduğu sırada çok daha şiddetli bir şekilde dile getirdiği bir hedef görebiliriz. Namık Kemal Britanya'nın birçok sahada ki üstünlüğünü bu ilerlemenin maddileştirilmiş olmasına atfetmektedir.
Namık Kemal'in Menapirzade Nuri Bey ve Reşat Bey'le birlikte Paris Komünü'ne katılan üç Türk'ten biri olduğunu hatırlatan Topuz, “Reşat Bey, Namık Bey ve Nuri Bey komüncü oluyorlar. Tabii Osmanlı'da bunlar yok, ilk kez görüyorlar ve şaşkınlıkla izliyorlar.
Namık Kemal, laikliğe sadece hukukî hükümlerde değil, siyasî rejim ve hükümlerde de açıkça cephe alır: “ 'Yeni Osmanlılar müddeâlarını din üzerine tesis ediyorlar.
Namık Kemal, 1867 yılında Tasvir-i Efkâr gazetesinden ayrıldığı dönemde Genç Osmanlılar'a dahil olmuştur. Genç Osmanlılar, Tanzimat döneminde Namık Kemal, Şinasi, Ziya Paşa, Ali Suavi gibi isimlerin yeni bir aydın topluluğudur. Genç Osmanlılar topluluğu dönemin Osmanlı yöneticilerine muhalefet etmiştir.
İlgili 36 soru bulundu
Osmanlıcılık fikir akımı, Genç Osmanlılar Cemiyeti tarafından benimsendi. Bu akımın en önemli temsilcileri ise, Ziya Paşa, Namık Kemal ve Şinasi'dir.
Eski şiire ilk darbeyi vuran ise hürriyet, vatan, millet romantizmini başlatan Namık Kemâl'di (1840-1888). Tanzimat Devrinin –genelde içerik açısından da olsa yenilikçiliğin– öncülerinden olan Namık Kemâl'in edebî kişiliği üzerine yapılan akademik çalışmalar tatmin edicilikten uzak ne yazık ki.
Mısraları okunurken Mustafa Kemal'e söylediği sözde yatmaktadır. "NAMIK KEMAL BENİM DUYGULARIMIN BABASIDIR" (Bu söz Atatürk tarafından şöyle ifade edilmiştir: " Benim bedenimin babası Ali Rıza Efendi, Duygularımın babası Namık Kemal, Fikirlerimin babası ise Ziya Gökalp'tir der."
“Toplum için sanat” anlayışını benimsemiştir. Sanatı, toplumun Batılılaşması için bir araç olarak kullanmıştır. Eserlerini halkın anlayabileceği sade bir dille yazmayı amaçlamıştır. Divan edebiyatının süslü-sanatlı düz yazısı yerine, belli bir düşünceyi iletmeyi amaçlayan yeni bir düzyazıyı kullanmıştır.
Gazete, Yeni Osmanlılar Cemiyeti'nin görüşleri doğrultusunda yaptığı yayın sonucu 1867'de kapatıldı.Namık Kemal, İstanbul'dan uzaklaştırılmak için Erzurum'a vali muavini olarak atandı. Bu göreve gitmeyi çeşitli engeller çıkarıp erteledi ve Mustafa Fazıl Paşa'nın çağrısı üzerine Ziya Paşa'yla birlikte Paris'e kaçtı.
Namık Kemal 1840 yılında Tekirdağ'da dünyaya gelmiştir. Namık Kemal Türk milliyetçiliğine de ilham kaynağı olmuş olan bir Türk yazardır. Türk edebiyatında Genç Osmanlı hareketinin bir üyesi olarak burada gazetecilik ve yazarlık da yapmıştır. Namık Kemal aynı zamanda bir devlet adamı ve şairdir.
Namık Kemal, Vatan Yahut Silistre adlı oyununun sahnelenmesinden sonra halkın coşkunluğa kapılması üzerine dört arkadaşıyla birlikte yargılanmadan sürgüne gönderilmiştir. Belli bir süre konulmayan sürgünlük ıslah olununcaya kadar devam edecektir.
Namık Kemal (1840-88) anayasal özgürlüğün yanında iktisadi özgürlüğü de savundu. Bu noktada Yeni Osmanlıların liberal düşüncenin etkisinde kaldığı varsayımı doğdu. Sakızlı Ohannes Paşa da iktisadi liberalizm düşüncesini gerçek anlamda savunan ve Türkiye'deki temellerini atan ilk kişilerdendi.
Gerek Mehmet Âkif ve gerekse Ziya Gökalp'ın fikir babası olan Namık Kemal, bir dönem önce bu iki toprağa bağlı ziraatçı Türk ve İslam fikir ve sanat adamının birden temsil ettiği milliyetçiliğin mimarıdır.
Bu bağlamda Namık Kemal de bir devrimci değildir. Geçmişine bağlı, geri kalmışlığa reçete bulmaya çalışan bir Tanzimat aydınıdır. sonucudur.
Tahrib-i Harabat – Namık Kemal
Yazar, bu eserinde Ziya Paşa'yı eleştirmektedir. Ziya Paşa, 1868'de Hürriyet'te yayımladığı ünlü “Şiir ve İnşa” makalesinde, Türk edebiyatının çağdaş bir düzeye erişmesini, gerçek Türk edebiyatı olan Halk edebiyatının bu yenileşmede temel alınması gerektiğini savunmuştur.
1876 yılında yayımlanan İntibah, Türk Edebiyatı tarihine ilk edebi roman olarak geçti. Namık Kemal bu romanında kadın - erkek ilişkilerini, aşk, tutku, kıskançlık gibi duygularla harmanlayarak anlattı. Takip kitabının konusu edebiyatta eski - yeni çatışmasıdır.
Bu duyguların ışığında yazılmış 'Vâveylâ' Namık Kemal'in 'vatan' kavramını büyük bir coşkuyla haykırdığı şiirlerinden biridir.
ATATÜRK'ÜN AŞIK OLDUĞU DİMİTRİNA KOVAÇEV KİMDİR? Mustafa Kemal Atatürk, daha otuzlu yaşlarındayken genç bir subayken Sofya Askeri Ataşeliği'ne atanır. Burada General Stilyan Kovaçev'in kızı Dimitrina ile tanışır birbirlerine aşık olurlar ve Atatürk hiç vakit kaybetmeden evlenme teklif eder.
Şurada Paylaş! ATATÜRK'ÜN BÜYÜK TAARRUZ SÖZLERİ: ZAFER ZAFER BENİMDİR DİYEBİLENİNDİR! - Ben, size taarruz emretmiyorum; ölmeyi emrediyorum! Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar geçebilir.
Önce gazete kapatılmış sonra da tutuklamalar gelmişti. Ali Ekrem ve Saadettin Nüzhet e göre Namık Kemal, oyun sonrası vukua gelen bu sokak gösterileri yüzünden; bizzat Namık Kemal e göre ise Vatan piyesini yazdığı ve oynattığı için hapsedilmiştir.
Tanzimat döneminde yaşamış, Türk milliyetçiliğinin öncülerinden, Genç Osmanlı Hareketi mensubu, gazeteci, devlet adamı, ünlü yazar ve şairdir. 18 yaşına kadar dedesi Abdüllâtif Paşa'nın yanında, Rumeli ve Anadolu'nun çeşitli kentlerinde yaşadı.
Namık Kemal, anne ve baba tarafından uzun yıllar Osmanlı Devleti'nin çeşitli kademelerinde hizmetlerde bulunmuş kültürlü bir ailenin çocuğu olarak Tekirdağ'da 26 Şevval/21 Aralık 1256/1840 tarihinde dünyaya geldi. Asıl adı Mehmet Kemal'dir. “Namık” ismini şiirle birlikte kullanmaya başladı.
Türk edebiyatına ilk kez hak, adalet, eşitlik, özgürlük gibi kavramları eserlerinde kullanmıştır. Düşüncelerini sade ve açık bir dille dile getirmeyi, konuşma dilini yazı dili haline yaklaştırmaya çalışmıştır. İbrahim Şinasi, Türk edebiyatında Klasisizm akımının öncüsü ve benimseyicisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri