Namus, kadınların cinsel davranışlarındaki ahlaki kurallara bağlılık anlamını taşımaktadır. Cinsel saflık ve bakirelik anlamının (Kardam, 2007) yanı sıra namus kavramı, kadının ve ailesinin saygınlığını ve ahlaki durumunu da kapsamaktadır.
Bir kimsenin mahrem, gizli sırları olup, işlerinin ve hâllerinin iç yüzüne vâkıf olana, onun namusu denir. Hayırlara ait gizli hâllere vâkıf olana da namus denir. Cebrail aleyhisselam, diğer meleklerce bilinmeyen vahyin sırlarına vâkıf ve mahrem olması cihetiyle ona, namus-i ekber denir. Din anlamında da kullanılır.
Namus, insanın kişiliğini ayakta tutan ve koruması gereken temel değerdir. Namusa sahip çıkmak demek; Allahın Resulü'ne gelen inanç ve ilkelere sahip çıkmak, onları korumak ve muhafaza etmek anlamlarına gelmektedir… İslam'da cinsel ahlâk anlamında namus değil ama “ırzı korumak” kavramı kullanılmaktadır.
İlk olarak "bir toplum içinde ahlak kurallarına ve toplumsal değerlere bağlılık, iffet" anlamına gelmekte; ikinci olarak "dürüstlük ve doğruluk" anlamını taşımaktadır.
Namus temizleme nedenleri:
Aldatma, kadının baba evine dönmesi, kadının eşine boşanma davası açması veya boşanmak istemesi, kadının evi terk etmesi, boşanan kadının başka biriyle evlenmesi veya başka biriyle birlikte olması, ailenin rızası dışında kadının başka biriyle kaçması veya evlenmesi, dedikodu, iftira...
İlgili 27 soru bulundu
Namus, kadınların cinsel davranışlarındaki ahlaki kurallara bağlılık anlamını taşımaktadır. Cinsel saflık ve bakirelik anlamının (Kardam, 2007) yanı sıra namus kavramı, kadının ve ailesinin saygınlığını ve ahlaki durumunu da kapsamaktadır.
Namus meselesi erkektede vardır fakat erkek sahiplenme artı bayanı korumak zorunda olduğundan ve ahlak,güzellik,duygu kadında ağır bastığından namus denince ilk akla kadın gelir.
Adaletsizliğe ve zulme menfaatleri gereği ses çıkarmamak namussuzluktur. Kin ve nefret dolu olmak, insanların felakete uğramalarını temenni etmek namussuzluktur. Çok bencil olmak ve kendini her şeyden üstün ve önde görmek, kendini aşırı abartmak namussuzluktur.
Sözcük anlamına baktığımızda Türk Dil Kurumu namusu, “bir toplum içinde ahlak kurallarına ve toplumsal değerlere bağlılık, iffet” olarak tanımlar.
Namus belli başına sadece bir noktada değil, vücudun her zerre karesindedir. Evli olmaksızın öpüşmenin veya ilerisinin namussuzluk sayılmasına müteakip evli bireylerin de başka erkeklerle veya kadınlarla sohbet etmesi (cilveleşmesi) namussuzluk olarak değerlendirilebilir.
Namus cinayeti ise kadınların, aile namusunu ve şerefini kurtarmak amacıyla aile üyeleri tarafından öldürülmeleridir. Namus nedeniyle adam öldürmenin cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
Namusunu temizlemek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: ahlak ve onuruna ters düşen bir durumdan kurtulmak için birini veya kendini öldürmek.
Bizim kültürümüzde bu ''namus'' deyimi genellikle kadınlara / kızlara yönelik kullanılır. adlandırırız veya kullanırız.Evli kadınlar evli oldukları halde başka erkeklerle yatak paylaşırlarsa veya duygusal yakınlaşma olursa yine bu deyim namus kaybı olarak kişiye hakeret olarak söyleriz.
Namusla ilgili şiddet ve baskı ya da namusla ilgili suçlar; yasa dışı tehdit, saldırı, çocuk yaşta evliliği kapsayan suçlar ve çeşitli cinsel suçlar gibi çeşitli suçları içerebilir. 1 Haziran 2022'den bu yana namus baskısı da cezai bir suçtur.
Bakirelik ile namus farklı kavramlardır. Bakirelik, namusun içerisindedir fakat namus bakireliğin içerisinde değildir. Namus daha geniş bir kavramdır. Bakirelik, sadece belli bir noktada yer alıyorken, namus vücudun her zerre karesinde yer alır.
İnsanın makamının değil bizatihi kendisinin bir değeri, bir yüceliği, bir üstünlüğü varsa başkaları o insana saygı gösterir, işte bu şereftir. Namus da şeref de Türklerde yüce hatta kutsal değerlerdir. Namus o kadar değerlidir ki yurdumuzun bazı yerlerinde, üzerinde eski harflerle "vatan ve namus" yazan anıtlar vardır.
Dünyanın pek çok yerinde namus kavramı İnci'ye (2013:286) göre, bireyin topluma kabul edilmesi açısından önemlidir. Bu konudaki başarısızlık kişinin utanç duymasına ve statü kaybetmesine neden olmaktadır. Hatta bazı toplumlarda erkeklerin bu namusunu kaybetmesi erkekliğini kaybetmesi anlamını taşımaktadır.
Namus kelimesinin ırz, doğruluk, kanun, din, iffet, edeb, hayâ, nizam, emniyet gibi birçok manası vardır. Birkaç örnek verelim: Bir kimsenin mahrem, gizli sırları olup, işlerinin ve hâllerinin iç yüzüne vâkıf olana, onun namusu denir. Hayırlara ait gizli hâllere vâkıf olana da namus denir.
Namus, salt iki bacak arasında değildir. Namus, yürekte ve beyindedir, eğer sen namuslu bir insansan beynin ve yüreğin bacak arana da hükmeder keza. Namus, sadece dişide olmaz, erkeğin de namuslu olanı makbuldür. Namuslu insan hak yemez, ihanet etmez, kötülük, hinlik, cinlik, hainlik, nedir bilmez.
Namus davası TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,hukuk Namusuna dokunulan kişinin açtığı dava. mecaz Onur meselesi.
Nâmus kelimesi dilimizde yaygın olarak ırz, iffet, haya, edeb, doğruluk, dürüstlük, itibâr, güvenilirlik, ahlâkî ölçülere bağlılık, emniyet, şan, şeref, temizlik gibi fazilet ve yüksek değer taşıyan hasletleri ifade etmek için kullanılır. Yunanca asıllı bir kelime olduğu söylenir.
Bu sebeple olayla ilgili rivayetlerde geçen nâmûs ve nâmûs-i ekber, “sır ortağı, gizli bilgiye sahip olan” mânası dolayısıyla Cebrâil diye anlaşılmıştır. Çünkü Allah başka hiç kimseye bildirmediği vahyi ve gayb bilgisini ona bildirmiştir (İbnü'l-Esîr, V, 119; Nevevî, II, 203; İbn Hacer, I, 56).
Doğrulanmış Cevap. Duygu ve düşünceler gelir. Çünkü duygular ve düşünceler yanlız insana aittir.
(SÖZ NAMUSTUR) şeklinde söylenen bir deyim vardır. Verilen sözün tutulması, dini açıdan da önemlidir. Verilen sözün tutulması o kadar önemlidir ki, Yüce Kitabımız Kur'an-ı Kerim'de bu hususa defalarca vurgu yapılmıştır. Söz vermek bir ahittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri