İnsan vücudundaki kanın pıhtılaşma süresi, sağlık açısından oldukça önemlidir. Kanın pıhtılaşma süresi de INR kan pıhtılaşma testleriyle ölçülür. INR değerinin yüksek ya da düşük olması, bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirir.
aPTT testi (aktif parsiyel tromboplastin zamanı testi), kanınızın pıhtılaşma süresini ölçen bir kan tahlilidir. Vücudumuzda bir kesikten ya da hasardan ötürü kanama başladığında önce kandaki trombositler o bölgede geçici bir tıkaç oluşturur, ardından kanamayı önlemekle görevli proteinler bu bölgeye doğru ilerler.
Kanda ölçülen D dimer testi ile kanın pıhtılaşma durumu olup olmadığını belirlenir. Aynı zamanda bu test, vücutta kan pıhtılarını parçalamak için yaptığı bir protein olan D dimer miktarını ölçmek için kullanılır.
Protrombin zamanı (PT), aktive parsiyel trom- boplastin zamanı (aPTT), uluslararası norma- lize edilmiş oran (INR), sıklıkla uygulanan koagülasyon tarama testleridir. PT koagülasyonun ekstrinsik ve ortak yolunu değerlendirmek için kullanılmaktadır.
Bir tarama testi olan aPTT, vücudun kan pıhtılarının oluşturma yeteneğinin incelenmesi amaçlı kullanılmaktadır. Alınan kan örneğinde pıhtılaşma için geçen saniye sayını ölçmektedir. Aptt test sonucu uzman hekim tarafından incelenerek kanın pıhtılaşma süresi tespit etmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Kan pıhtılaşması belirtileri, pıhtının konumuna, büyüklüğüne ve şiddetine bağlı olarak değişir. Başlıca kan pıhtılaşması belirtileri göğüs ağrısı, nefes almada güçlük, bacaklarda şişlik ve ağrı, baş dönmesi, kas zayıflığı, uyuşma, ciltte soluklaşma, mide bulantısı ve kusmadır.
Hastadan alınan kan örneği tüpe aktarılır. Buradan laboratuvarda inceleme altına alınır. Kan doğrudan özel ve yüksek teknolojili mikroskop cihazıyla incelenir. Doktor bu incelemeyi yaptıktan sonra kanın pıhtılaşma süreci boyunca testten faydalanır.
aPTT Referans Aralığı Nedir? PTT ve aPTT test sonuçları kişinin kanın pıhtı oluşturmasının kaç saniye sürdüğünü gösterir. Normal olan referans aralığı, farklı laboratuvarlara göre değişiklik gösterebilir.
PTT testi, kanın pıhtılaşması için geçen zamanı ölçümlemek için uygulanan bir kan testidir. Aynı zamanı ölçümleyen, fakat daha hızlı pıhtılaşmanın oluşması için sıvı kana bir madde eklenip yapılan biçimi aPTT olarak adlandırılır. Kanda türlü oranda pıhtılaşma etkeni vardır.
PTT ve aPTT test sonuçları kişinin kanın pıhtı oluşturmasının kaç saniye sürdüğünü gösterir. Normal olan referans aralığı, farklı laboratuvarlara göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle değerlerin ne anlama geldiğini doktorunuzla konuşmanız gerekir.
Tansiyon ölçümü gibi INR sonucunun değerleri de çok yüksek ya da çok düşük olmamalıdır. Her hastalığa göre değişiklik gösteren kan pıhtılaşma testlerinin normal değeri 0.8 ile 1.1 aralığındadır. Hastanın kan sulandırıcı ilaç kullanması durumunda bu değerler 2.0 ile 3.0 aralığında değişiklik gösterebilir.
Wells skoruna göre düşük klinik olasılıklı hastalarda D-dimer seviyesinin <1000 µg/L FEU olması, Wells skoruna göre orta klinik olasılıklı hastalarda D-dimer seviyesinin <500 µg/L FEU olması D-dimer sonuçları için negatif kabul edilir.
Pıhtılı numunenin en önemli sebebi, kanın tüpe alındıktan sonra antikoagülan madde ile karışması için yeterli miktarda alt üst edilmemesidir. Toplandıktan sonra kanın antikoagülan ile uygun olmayan şekilde karıştırılması pıhtılaşmış örnekleri açıklayabilir.
D-dimer testi, kan pıhtılaşma aktivitesi hakkında bilgi veren bir laboratuvar testidir. D-dimer, vücutta pıhtılaşma sürecinin aktive olduğu durumlarda kan dolaşımında artar. D-dimer testi genellikle pulmoner emboli veya kalp krizi gibi tromboembolik olayların tanısında kullanılır.
Testin ölçümü sağlık ocağından sağlık ocağına değişiklik gösterebilir. Ancak Protrombin zamanı testi ölçümü özellikle muayenehanede daha pratik bir şekilde yapılmaktadır. Test ve ölçüm doğrudan cihaz üzerinde gerçekleştirilir. Bu işlem, sağlık merkezi ekipmanının modeline bağlı olarak farklı zaman dilimleri alabilir.
Yapılan kan testi INR testidir. INR, kanın pıhtılaşma süresini ölçen bir testtir. İlacı hangi dozda alacağınızı ve kan testlerinizin değerinin ne olması gerektiğini doktorunuz ayarlayacaktır.
En sık kullanılan koagülasyon tarama testi türüdür. Oral yolla alınan antikoagülanların takibi ve pıhtılaşma faktörlerinden faktör 2, faktör 7, faktör 10'un; protrombinin ve fibrinojenin eksik olup olmadığı test edilir. Ekstrensek pıhtılaşma yolu incelenir.
Protrombin zamanı (PT) testi, kan örneğinde pıhtı oluşmasının ne kadar sürdüğünü ölçer. INR (uluslararası normalleştirilmiş oran), PT test sonuçlarına dayalı bir hesaplama türüdür. Protrombin karaciğer tarafından üretilen bir proteindir. Pıhtılaşma (pıhtılaşma) faktörleri olarak bilinen çeşitli maddelerden biridir.
Genellikle derin ven trombozu/pulmoner emboli hastalarında ve beyin-kalp damar tıkanıklığı olanlarda hedeflenen INR değeri 2-3 arasında; atrial fibrilasyon gibi kalp ritm bozukluğu olanlarda veya kalp kapak hastalığı olanlarda hedeflenen INR değeri 2.5-3.5 arasındadır.
Kan pıhtılaşması şikayeti ile “Dahiliye, Hematoloji, Tıbbi Genetik” bölümlerine gidebilirsiniz.
Bu düşüklüğe sebep olan başlıca durumlar arasında; soya fasulyesi, lahana, şalgam, brokoli, K vitamini, zengin besinlerin çok fazla tüketilmesi, yeşil çay ve özellikle daha karaciğer tüketiminde PT düşüklüğü açığa çıkar.
Trombositler: Trombositler, kanın pıhtılaşma sürecinde önemli bir rol oynayan hücre parçacıklarıdır. Tam kan sayımı sonuçları, trombosit sayısını (trombosit sayısı) değerlendirir.
Yüksek plazma D-dimer seviyeleri yeni veya devam eden aktif pıhtılaşmayı gösterir. Klinik uygulamada D-dimer testi genellikle derin ven trombozu (DVT), pulmoner tromboemboli ve dissemine intravasküler koagülasyon (DIC) tanılarını doğrulamak amacıyla kullanılır.
Kesik ve yaralanmalarda kan kaybının engellenmesi için kan pıhtılaşması durumu ortaya çıkar. Ancak diğer durumlarda kan pıhtılaşması oldukça tehlikeli bir durumdur. Beyin kanaması, kısmi felç ve damar sertliği gibi hastalıklara neden olabileceği gibi kan pıhtılaşması ölümle de sonuçlanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri