Otları iyice kurutun ve bir kağıt havluyla üzerlerindeki nemi güzelce alın. Fazla nem otların bozulmasına, yaprakların yumuşamasına sebep olur ama az nemle de lezzet kaybı oluşur. İyice kuruladıktan sonra hafif nemli bir kağıt havluya dizin ve sarın. Hava almayan bir kaba koyun ve buzdolabına kaldırın.
İlkbahar başlarından ve son hasata kadar, toprağı ıslak değilde nemli tutacak şekilde sık sık sulama yapmamız gerekir. Her iki veya üç hasatta bir sulama veya gübreleme (suda çözünebilen gübrelerin sulama sistemi yoluyla enjeksiyonu) yapmak gereklidir.
Ayrıca nane alındıktan sonra kararmaması için uzun süre bekletilmeden kurutulmalı. Naneleri güzelce yıkayın ev suyunun süzülmesi için bekletin. Yapraklar suyunu süzdükten sonra temiz bir örtü ve kağıt serili bir tepsiye yayın.
Nane yapraklarını temiz bir mutfak bezinin üzerine yayın ve tamamen kuruması için bekletin. Naneler iyice kuruduğunda temiz büyükçe kuru bir bezin üzerine alın. Paket gibi katlayın ve buzdolabına yerleştirin. Yaklaşık 4 hafta buzdolabında bezin arasında naneleri saklayın.
İlgili 29 soru bulundu
Taze nane ve maydanozlar ilk olarak yıkanıp ayıklanır. İyice kuruttuktan sonra buzdolabı poşetlerine koyarak hava almayacak şekilde ağzı kapatılır. Bu şekilde derin dondurucuya atılabilir.
kış geldi havalar soğudu üşütmeye soğuk algınlığına bulantıya birebir nane limon artık elinizin altında hazır naneyi ister buzlukta ister yeşil olarak kurutarak saklayabilirsiniz.
Tanım ve Genel Bilgiler. Ballıbabagiller (Lamiaceae) familyası bağlı olan Nane (Mentha) cinsi bitkiler çok yıllık (yaşam süresi en az üç yıl) olan bitkiler grubunda yer alır. Aromatik olarak en fazla kullanılan bitkilerden birisidir. Yaprakları karşılıklı şekilde genellikle tüylü ve tırtıklıdır.
Son zamanların popüler zayıflama yöntemi olarak bilinen nane sapı çayı ile rahatlıkla kilo verebilirsiniz. Tek başına tüketilebileceği gibi takviye olarak zerdeçal, elma gibi faydalı besinlerle beraber de son derece yararlı olan nane sapı, sert kokusu ile iştah kapatıcı özelliğine sahiptir.
Taze nane yapraklarının tokmakla ezilerek suyunun çıkarılması ve ocakta bir miktar yağ ile damıtılarak kavanozlarda saklanmasıyla nane yağı elde edilmiş olur. Nane çok faydalı ve son derece hoş kokulu bir bitki olduğu için gerek mutfakta gerekse başka formlarda sağlık ve güzellik için tüketilmektedir.
Nane, humuslu ve biraz kumlu toprakları sever. Bu yüzden nane ekimi için humuslu toprak veya verimli bahçe toprağı kullanmanız gerekir. Nane yetiştirmek için kullanacağınız saksının çok büyük veya çok küçük olmaması gerekir. 20-25 cm derinliğinde ve 30-40 cm çapında bir saksı almanız yeterlidir.
Doğru şekilde saklanırsa tüm baharatlar 4 yıla kadar saklanabilir.
Toprağın sürekli nemli olması gerekmektedir. Nane Hangi Ayda Ekilir? Nane genellikle ilkbahar mevsiminde don olayları geçtikten ve toprak yeterli ısıya ulaştıktan sonra ekilir. İdeal olarak Mart sonundan başlayarak Nisan ve Mayıs ayları süresince ekilir.
Eğer taze ot ve baharatlar kullanıyorsanız derin dondurucuda, buz küplerine koyarak saklayın. Biberiye ve kekik gibi çeşitli baharatları taze haliyle değerlendiriyorsanız, bu otların süresini uzatmak için buz küplerine dizip üzerlerine zeytinyağı dökerek saklayabilirsiniz.
Otları fazla aldıysanız da en iyi yöntem kurutmak ya da dondurmak. Üstelik dondurma işlemini otu daha da lezzetlendirerek yapmak mümkün. Bitkilerinizi doğrayıp buz kalıplarına koyun. Kalıpların üzerini zeytinyağıyla kaplayın ve buzluğa kaldırın.
Nane Nasıl Saklanır? Yaş ve kuru halde tüketilebilen nanenin saklama koşulları bazı farklılıklar göstermektedir. Buna göre yaş nanenin demet halinde buzdolabında muhafaza edilmesi gerekmektedir. Yaş haldeki nanenin bu şekilde çürümeden dayanma süresi maksimum on gün kadardır.
Nane çayının içerisinde bulunan mentol mide şikayetlerinde spazm çözücü olarak sindirim sistemi üzerinde rahatlatıcı bir rol oynar. Sindirim sorunlarında başı çeken şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık, kramp gibi sıkıntılar için nane çayı faydaları etkili bir çözüm olabilir.
İlk olarak naneleri yapraklarını alarak bol suda yıkayın. Suyu süzüldükten sonra temiz bir örtüye ya da yağlı kağıdın üzerine açarak. Gölgede kurutun. Güneşte kuruttuğunuz da nanenin yeşil rengini kaybedersiniz.
Nasıl hazırlandığına gelecek olursak 1litre soğuk içme suyunuzun içerisine 1 adet limon, 7-8 yaprak nane atın. Sağlıklı ve dengeli beslenerek 1 hafta boyunca bu suyu günde içmeniz gereken su miktarı kadar tüketin.
Şifa deposu olan bu besinin faydaları olduğu gibi zararları da mevcuttur. Bunların başında ilk olarak aşırı tüketildiği zaman boğazı ve burunu tahriş edebilir. Diğer bir zararı ise saf mentol olarak kullanılan naneler zehirlidir ve asla dâhili olarak alınmaması gerekir.
Alandan tasarruf etmek ya da hızlı ulaşabilmek için baharatları buzdolabının ya da fırının tam yanına koymamanız oldukça önemli. Baharatlar her zaman serin yerlerde saklanmalı. Sıcak ya da ani soğuklara maruz kalan alanlarda baharatlar saklanmamalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri