Kekiğin baharat şeklinde çayı da tüketilmektedir. Kekik çayının bağışıklık, sindirim sistemi ve kadınlar adet döngüsüne faydaları vardır. Nane limon ile birlikte de tüketilebilen kekik çayının yapılışı da kolaydır. Demleme usulü yapılması kekiğin aromasını ve faydalı etkilerini korumasını sağlar.
Antiviral özelliği sayesinde vücuttaki mikrobiyal yükü azaltabilen kekik çayı, fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, romatoid artrit, haşimato, lupus, vertigo, kulak çınlaması ve multipl skleroz gibi hastalıklarla savaşta destek olur.
Üzerine 2 bardak kadar kaynamış su dökün ve yaklaşık 5-10 dakika kadar demleyin. Daha sonra süzerek içebilirsiniz. Kuru: Kuru kekiğin çay haline gelmesinde tazeden tek farkı demlenme süresidir. Kuru naneyi 10-15 dakika kadar demlemeniz gerekmektedir.
Anti enflamatuar ve antibakteriyel etkiye sahiptir. Koronavirüs pandemi sürecinde yapılan araştırmalar, kekik çayının bağışıklık sistemini güçlendirdiği yönündedir. Soğuk algınlığı durumunda vücudun kolay toparlanmasına yardımcı olur.
İlgili 16 soru bulundu
Soğuk Algınlığında Öksürük Şikayetlerini Azaltır
Virüs yükünü azaltmasıyla kekik çayının faydaları grip için de etkili olur. İçeriğindeki antioksidanlar ve C vitamini sayesinde gribe karşı kış mevsiminde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek için tercih edilebilir. Solunum yollarını rahatlatmada kullanılabilir.
Nezleyi en hızlı şekilde geçirmek için bol miktarda su içmeli ve olabildiğince dinlenmeye özen göstermelisiniz. Boğazınızı ısıtacak bitki çayları tüketerek bu süreci hızlı bir şekilde atlatabilirsiniz. Hastanın odasını nemlendirmek ve sık sık havalandırmak, hastanın kolay nefes almasını sağlar.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Nane ve kekik nasıl ayırt edilir? kekik sarıya dönük açık yeşil renkte ve iri taneliyken, nane daha koyu yeşil, ince ve ufak tanelidir.
KEKİK ÇAYI: Bir çay kaşığı kurutulmuş kekik yaprağını bir bardak sıcak suya ekleyin. Bardakın sütünü kapatın ve böylece önemli uçucu yağların buharlaşmasını engelleyin. Süzün ve tatlandırmak için bal ekleyin. Bal, boğazın arkasını bir tabaka gibi kaplayarak kekiğin içindeki balgam sökücü özelliği pekiştirir.
Kekik çayı
Kekik üst solunum yollarını açmaya yardımcı olarak öksürüğü keser. 1 çay kaşığı kuru kekiği 1 bardak suda 10 dakika demleyip içmeniz yeterli.
Anti bakteriyel etkisiyle de bilinen nane çayı faydaları kış mevsiminde tüketildiğinde grip, nezle semptomlarının azaltılmasında yardımcı oluyor.
Astım, grip, bronşit ve öksürük için yararlıdır. Buharını solumak burun tıkanıklığını giderir ve sinüsleri açar. Boğaz kuruluğunu giderir ve boğazları rahatlatmaya yardımcıdır. İçeriğindeki mentolün spazm çözücü etkisi, sindirim sistemini rahatlatır.
Enfeksiyon giderici etkiye sahip olan nane çayı ile tüm kışı sağlıklı ve verimli şekilde geçirebilirsiniz. Tüm vücut sisteminizi koruyan nane çayı sizi kanser, enfeksiyon ve iltihap gibi rahatsızlıklardan korur.
Kekik çayı boğaz ağrısına, bademcik iltihabına birebirdir. Çocuğunuzun boğazı ağrıdığında, bademcikleri şiştiğinde hemen ilaca sarılmak yerine ılıtılmış kekik çayı içirin ve kekik suyuyla gargara yaptırın. Kekiğin üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki, bronşit ve öksürük tedavisindeki etkisi kanıtlanmıştır.
Boğaz ağrısına iyi gelir ve öksürüğü engeller. Vücutta bulunan bakterilerle savaşarak antibiyotik görevi görür. Gaz ve şişkinlik şikâyetlerini en aza indirir. A, C ve E vitamini taşıdığından dolayı bağışıklık sistemini güçlendirerek sağlığın korunması noktasında önemli bir görev üstlenir.
Uzmanlar, kekik çayının gün içerisinde en fazla 2 bardak içilebileceğini belirtirler. Daha fazla içilmesi durumunda, bazı yan etkiler görülebilir. Ayrıca kekik çayı devamlı olarak tüketilmemelidir. Kekik çayı aşırı tüketildiğinde çeşitli yan etkilere neden olabilir.
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Nane çayı içmek, boğazı yumuşatır, öksürüğü geçirir. Nane çayının buharını solumak, ciğerlerin açılmasına yardımcı olur. Hatta, nane yağı ile boğaz ve göğüs bölgesine masaj yapmak, grip rahatsızlıklarına iyi gelir.Nane çayı, balgam atılmasını kolaylaştırır, ciğerleri temizler.
Kabuğundan meyvesine bin bir derde şifa cevizin, perdesi ile yapılan balgam söktürücü öksürük çayından bahsedelim. Yapılışı oldukça kolay, bir fincan kaynamış suya demlediğiniz ceviz perdeleri 3 dakika içinde içime hazır! Dilerseniz damak zevkinize göre bal ve limonla tatlandırmanız mümkün.
Nane limon çayı soluduğumuzda sinüzitlerin açılmasını sağladığından baş ağrısını hafifletmeye yardımcı olur. Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi durumlarda limonla yapılan nane karışımı akciğeri ve bronşları rahatlatır, öksürüğün azalmasını sağlar. Diş ağrısını ve ağız kokusunu giderir. Sinirsel iktidarsızlığa iyi gelir.
Diyetisyenlerin ve diğer alanlardaki uzmanların görüşlerine göre kekik çayının günlük tüketim miktarı 2 fincan. İlk fincanı sabah kahvaltı saatlerinde içmek mümkün. İkinci hakkınızı da gece uykudan önce kullanabilirsiniz.
Mümkünse doğal yollarla. Portakal, mandalina, greyfurt ve limon içinde c vitamini barındıran yiyeceklerdir. *Sarımsak gribin bulaşmasını önlemek ve gribin geçmesini sağlamak için iyi bir yöntemdir. Grip nasıl çabuk geçer diyorsanız bolca sarımsak tüketebilirsiniz.
Günde en az üç litreye yakın miktarda sıvı tüketilmelidir. Öğle ve akşam yemeklerinde et suyu ve tavuk suyuna çorbaların yanında bol yeşillikli, bol limonlu salata ve sebze yemekleri tercih edilmelidir. C vitamininden zengin kivi-mandalina-portakal gibi meyvelerden günde iki porsiyon tüketmeye özen gösterilmelidir.
Adaçayı, yeşil çay, nane limon çayı, ekinezya çayı, ıhlamur, zencefil-bal-limon çayı, kuşburnu çayı tercih edebileceğiniz çaylar arasında yer alır. Ayrıca hazırladığınız çayların içine, tarçın, karabiber, zerdeçal gibi faydalı baharatları da ekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri