Areka mint şeker, özellikle sigara kullanan kişiler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Güçlü nane aroması ve ağızda bıraktığı his ile sigara kokusunu anında ortadan kaldırıyor.
Ağzınıza Naneli Şeker (Şekersiz) Atın
Bu şekerler ağız kokusunu tedavi etmez, fakat kokuyu maskeleyerek ağzınızın geçici olarak nane aromalı kokmasını sağlar. Ayrıca, nane küçük olduğundan cebinize rahatça sığabilir. Şekersiz bir ürün tercih ettiğiniz sürece naneyi sıkça kullanabilirsiniz.
Bu da elbette dolaylı olarak ağız kokusunu tetikliyor. Probiyetikler açısından zengin süt ve süt ürünleri, yoğurt ve kefir gibi gıdalar ağız kokusunu gidermede etkilidir. Dişlerinizi günde en 2 defa fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı ihmal etmemelisiniz.
Düzenli diş fırçalamak, diş ipi yapmak, ağız gargarası kullanmak sigara kokmanızı önleyecektir.
Sigara dumanı, USB (uçucu sülfür bileşikleri) içerir. Aşırı sigara, kıllı dile yol açar, bu da tütün kokusunun ve gıda artıklarının tutulmasına sebep olur. Sadece sigaraya bağlı ağız kokusu 24 saat sürer.
İlgili 18 soru bulundu
Ağzımın koktuğunu nasıl anlarım? Ağız kokusu yaşayıp yaşamadığınızı anlamanız için bileğinizin iç tarafına tükürün ve 10 – 15 saniye kadar bekleyin. Süre dolduktan sonra tükürüğünüzü koklayın. Eğer kötü bir koku alıyorsanız ağız kokusu yaşadığınız anlamına gelmektedir.
Sigara içmek ağız kokusu yapar mı, yaparsa nasıl giderilir? Sigara içmek kalıcı bir ağız kokusu yapmaz. Fakat içildikten sonra ağızdaki başka kokular ile birleşmesi sonucu kötü ve rahatsız edici bir kokuya yol açabilir. Bu kokuyu da sakız veya mentollü şeker ile giderilebilir.
Gıdalar: Dişlerin arasındaki veya çevresindeki biriken yiyecek parçacıklarının parçalanması bakterileri artırabilir ve kötü kokuya neden olabilir. Soğan, sarımsak ve baharat gibi bazı yiyeceklerin tüketilmesi de ağız kokusuna neden olabilir. Tütün ürünleri: Sigara içmek hoş olmayan ağız kokusuna neden olur.
- Bol ve sık su tüketilmesine dikkat etmek gerekiyor. - Aç kalmamak ağız kokusunu engellemede etkili oluyor. - Probiyotikten zengin gıdalar alınmasına önem vermek gerekiyor. - Ceviz, fıstık gibi çerezler, tarçın, bitkisel çaylar, nane, maydanoz, elma, salatalık gibi gıdalar ağız kokusunu önlemede yardımcı olabiliyor.
Kabartma tozu her türlü kokuyu emme eğiliminde olduğu için mobilya ve döşemelerdeki sigara kokusunu da en aza indirebiliyor. Bu uygulama için kokunun geldiği bölgelere bir miktar kabartma tozu serptikten sonra bir saat kadar beklemeniz yeterli. Ardından bir süpürge yardımıyla toz parçacıklarını temizleyebilirsiniz.
Nikotin bütün tütün ürünleri içinde en yaygın bilinenidir. Etkilerinden birinin de tükürük miktarını azaltması olduğu bilinmektedir. Tükürük miktarının azalması ağız kuruluğu, bakteri plak oluşumu ve buna bağlı ağız kokusunu tetikler.
Buhar makinesi, aynı zamanda, sigara dumanı, yemek kokusu vb. diğer kötü kokuları da içine çekerek havadan uzaklaştırır.
Nane veya mentol gibi serinletici bileşikler ağızda ve boğazda bulunan bazı reseptörlerle etkileşime girer. Bu reseptörler, serinlik veya soğuk hissiyatını beyne ileten sinir uçlarıdır. Naneli şeker veya nane aroması bu reseptörlere bağlanarak soğuk hissiyatını tetikler.
Solunum hastalıklarına iyi geldiği gibi, sakinleştirici bir etkisi vardır. Adet sancısını dindirmede ve anne sütünü arttırmada etkilidir. Kansızlık sorununa çok iyi gelmektedir. Kokusuyla ve aromasıyla ferahlatıcı özelliği vardır.
Ağız kokusu ise boğaz enfeksiyonlarının ve diş çürüklerinin tedavi edilmesi ile çözülebilir. Ayrıca; diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve ağız bakım sularının kullanımı da alışkanlık haline getirilmeli ve ihmal edilmemelidir.
A, B vitamini eksikliği, demir eksikliği, yaşlılık, hastanın çok kilo kaybettiği diyetler de ağız kokusuna yol açabiliyor.
Kötü Kokulu Ter
Bu durum, ter ve diğer vücut sıvılarını kokusu üzerinde etkili olmaktadır. Sigara, ter kokusunun ağırlaşmasına ve kişinin sosyal anlamda sıkıntı yaşamasına neden olmaktadır.
Sakız çiğnemenin ağızdaki kuruluğu ortadan kaldırdığı bilinmektedir. Bu nedenle de sindirimi kolaylaştırır ve kilo verimine de katkı sağlar. Ayrıca ağız kuruluğunun sebep olduğu çürükleri ve ağız kokusunu da önlemeye yardımcı olur.
Bazı hastalar ağız kokusunu sadece kendileri hissedip rahatsız olur ve bu da hayatlarını olumsuz yönde etkiler. Bu durum “hayali halitozis” olarak adlandırılır.
Domates, kereviz, pırasa, maydanoz, elma gibi su içeriği bol olan sebze ve meyveleri tüketin. Lokmaları iyi çiğneyin. Bu sayede yedikleriniz tükürükle iyice karışarak ağızda yemek kalma ihtimali azalacaktır. Geceleri burnunuz tıkalı uyumayın.
Bununla birlikte sigarayı bıraktıktan 48 saat sonra hasarlanan sinir uçları onarılır. Dolayısıyla sigarayı bırakmak tat ve koku alma duyularının iyileşmesine yardımcı olabilir.
Yani, nefes kokusu ağız kaynaklı değil, içten gelen bir problemin neden olduğu bir durumdur. Ağız kokusu ise boğaz enfeksiyonu, diş çürükleri gibi durumların tedavi edilerek çözülmesiyle sonuçlanır.
Sarımsak ve soğan gibi güçlü kokulu yiyecekler içeren bir yemek sırasında veya sonrasında bir bardak az yağlı veya tam yağlı süt içmek kötü kokuyu önlemede faydalıdır. Portakallar diş hijyeni sağlarlar. Birçok insanda ağız kokusuna yol açan bakterileri yok etmek için yeterli tükürük üretimi yoktur.
En çok kimlerde görülür?” sorusu da merak edilen konulardan biri. Böbrek yetmezliği, diyabet, karaciğer hastalığı gibi kronik hastalarda ve diş sağlığı iyi olmayan kişilerde ağız kokusu olabilir. Bununla birlikte ağız içinde veya solunum yollarında herhangi bir kanser dokusu var ise ağız kokusu şikâyeti artabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri