Nano chip (çip) milimetrik büyüklüklere sahip olan üzeride bilgi barındıran parçacıklardır. Bu çipler insan vücuduna yerleştirilebilme özelliğine sahip olan çip teknolojisi olarak bilinir.
Bir nanometre; bir metrenin milyarda birine eşit ölçü birimidir. Nano parçacık ise 1 ile 100 nanometre boyutlarındaki tek bir maddeyi ifade etmek için kullanılır. Bu parçalar çıplak gözle görülemez. Aynı zamanda geleneksel olarak kullanılan mikroskoplar ile bakıldığında da görülmesi mümkün değildir.
Geleneksel mikroskoplarla görüntülenemeyecek kadar küçük bir ölçü birimi olan nano düzeyinde geliştirilen teknolojilere, nanoteknoloji denir. Bu kavram 1 ile 100 nanometre arasında değişen birimlerde gerçekleştirilen mühendislik ve teknoloji çalışmalarını kapsar. 1 nanometre, 1 metre uzunluğun milyarda biri kadardır.
Nanoteknoloji ürünleri için örnekler verebiliriz. Bilgisayar, tablet, gözlük, telefon ekranları, kamera lensleri, cam yüzeylerde toz veya su tutmayan, yansıma önleyici, kendisini temizleme özelliği olan ürünler, ultraviyole korumalı ve buhardan etkilenmeyen ürünler, çizilmeye karşı dayanıklı olan ürünler diyebiliriz.
İlgili 24 soru bulundu
İlk defa dile getiren ABD' den Eric Drexler' dir. Nano teknoloji üzerine yoğunlaşan Foresight Enstitüsü' nün kurucusu olan Drexler, ünlü MIT laboratuarındaki eğitimi sırasında, biyolojik sistemlerden esinlenerek, moleküler makineler yapılabileceğini önermiş, nano teknoloji kavramını ortaya atan kişi olmuştur.
Nanomalzeme: Yaygın tanıma göre en az bir boyutu 100 nm'den küçük olan ya da bu küçük malzemelerin bir araya gelmesiyle oluşan malzemelere nanomalzemeler denir. Sağlık, çevre gibi bazı alanlarda bu aralık 0.3 nm ile 300 nm arasında olarak değişiklik gösterebilmektedir.
Nanoteknolojinin amaçları; 1- Nanometre ölçekli yapıların analizi, 2- Nanometre boyutunda yapıların fiziksel özelliklerinin anlaşılması, 3- Alışılandan farklı ve üstün malzeme özellikleri, üretim süreçlerinin elde edilmesi, 4- Daha dayanıklı, daha hafif, daha hızlı yapılar, 5- Daha az malzeme ve enerji kullanımı [6].
Nanoteknoloji, maddenin atomik, moleküler ayrıca supramoleküler seviyede kontrolüdür. Nanoteknolojinin ayrıca bugün moleküler nanoteknoloji olarak bahsedilen en eski ve yaygın tanımı, tam olarak makroölçek ürünlerinin imalatı için atomların ve moleküllerin kontrolünün belirli bir amacını ifade etmektedir.
- Farklı fonksiyonlara sahip nano boyutlarda yeni tekstil malzemeleri üretmek: Bu ürünler; nanolifler, nanotüpler ve nanokompozitlerdir. (plazma, sol-jel vb.) ile kaplama yaparak yeni/fonksiyonel yüzey tabakaları elde etmek. Tekstilde nanoteknoloji uygulamaları, nano-tekstiller olarak adlandırılabilir.
Nano teknoloji kullanım alanı sınırlandırması bulunmayan bir daldır. Bu kapsamda; malzeme bilimi, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tıp, eczacılık, bilgisayar ve elektrik; nano teknolojinin kullanıldığı başlıca alanlardır.
ISO / TS 80004' te nanomateryal, "nano ölçekte herhangi bir dış boyuta sahip olan veya nano ölçekte iç yapıya veya yüzey yapısına sahip malzeme" olarak tanımlanmaktadır. Nano ölçekte "yaklaşık 1 nm (nanometre) ila 100 nm arasındaki uzunluk aralığı" olarak bilinmektedir.
Doğal, sentetik ve her türlü karışımlarda kullanılan kayganlık ve tuşe efekti mükemmel olan bir yumuşatma maddesidir. Dikiş kolaylığı sağlar. Beyaz mallarda sararma yapmaz.
Nanoteknoloji, enerji çalışmaları için geniş bir kaynak yelpazesi sunan, gelişen bileşenler ve cihazlar 100 nm'den küçük olduğundan enerji yakalamak, depolamak ve değiş tokuş etmek için yeni yollar, farklı seçenekler sağlayan bir teknolojidir.
Nano malzemelerin üretimi genel olarak 2 yöntem ile gerçekleştirilmektedir. ❖ Aşağıdan yukarı yöntemler atom/moleküllerden başlayarak nano boyuta çıkmayı esas alır. ❖ Atom/moleküller kimyasal/fiziksel olarak birleşerek nano malzemeyi oluştururlar. Her bir proses kendi içinde eşsiz avantaj ve dezavantajlara sahiptir.
Nanotıp, nano boyutlarda iş- lenmiş alet ve cihazları kullanarak insan biyolojisi ve sağ- lığının moleküler düzeyde incelenmesi, tedavisi, yeniden yapılanması ve kontrolü olarak tanımlanabilir.
İnsan vücuduna giren nanopartiküller, hücrelerin ölmesine, fonksiyonların durmasına, genlerinin mutasyona uğramasına ve zehirleme etkisinin ortaya çıkmasına neden olur. Nanoteknoloji alanındaki gelişmeler sürdükçe endüstriyel alanda yeni ufuklar açılmaya devam edecektir.
Nanoteknolojinin faydaları, nanoteknolojinin avantajları denince akla ilk gelenlerden biri daha az maliyetli oluşudur. Maliyeti düşürerek, daha fazla üretim imkânı doğurur. Yaşam kalitesini arttırmada önemli bir rolü vardır. Tıp alanına kattığı artılar ile daha sağlıklı ve güvenli bir yaşam sunar.
Kaliforniya'daki Foresight Enstitüsü başkanı Dr. Eric Drexler, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki (MIT) eğitimi sırasında, biyolojik sistemlerden esinlenerek molekülsel makineler yapılabileceğini önermiş ve nanoteknoloji kelimesini ilk kez ortaya çıkarmıştır.
Nanoteknolojinin günlük hayatımızı birçok evrede etkisi altına aldığını söylemek mümkün. Bugün nanoteknoloji, mobil iletişim araçlarından hastalıkların teşhis ve tedavilerine, verilerin şirketler ve devletler tarafından kullanılarak bulut sistemlerde depolanmasına kadar farklı alanların gelişiminde önemli rol oynuyor.
Nanoteknolojinin tıp uygulamaları arasında, hastalıkları teşhis etmek, izlemek, tedavi etmek için kullanılan nano boyutta materyaller ve biyosensörler yer almaktadır. Özellikle; diyabet, kanser, parkinson gibi hastalıkların erken teşhis edilebilmesi için nanosensörlerin rolü çok büyüktür.
Yeryüzünde fotokimyasal ürünler, volkanik ürünler ve egzoz dumanları gibi doğal olarak çok geniş bir yelpazede nano malzemeler veya parçacıklar bulunabilmektedir [1-5]. Nano teknoloji daha sağlam, daha kaliteli, daha uzun ömürlü, daha ucuz, daha hafif ve daha küçük cihazlar geliştirmektedir.
Altın nano partiküller en kararlı metal nano parçacıklardan biridir. Altın nanopartiküller, altının sudaki çözeltisinde nano boyutlu parçacıkların askıda kalmasıyla meydana gelmektedir. Farklı renk, boyut ve şekillerde bulunabilirler. Renklerin farklılığı parçacık büyüklükleri ile alakalıdır [17].
NANO ATOM Motorda Kanıtlanmış En iyi Performans * NANO ATOM Benzinli, Dizel ve Lpg'li Tüm Araçlarda kullanılır * Aracın Motor Performansını ve gücünü arttırır. * Yağ Yakma ve Buharı varsa Önler. * Motor Yağının Kullanım Süresini Uzatır. * Sertleşmiş Conta ve Keçeleri Onarır.
Nanofotonik ya da nano-optik, ışığın nanometre boylarındaki özelliklerini ve bu boyutlardaki maddelerle etkileşimini inceleyen fotonik ile nanoteknolojinin bir alt dalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri