Tıpta normal vücut dokusundan farklı bir şekilde yer kaplayan her türlü yapıya tümör adı verilir. Bazen bu tip durumlar için lezyon tabiri de kullanılır. Tıpta tümör – ur aynı şeydir ve iyi – kötü farklılığını göstermez.
İnceleyelim! Lezyonların bazıları iyi huylu bazıları kötü olarak ortaya çıkar. Vücuttaki hücrelerde atipik değişmeler göstermelerine bağlı olarak incelenmektedirler. Her lezyonunun kanser olarak adlandırılması mümkün değildir.
Beyinde lezyon adı verilen lekeler, beyne MR çekildiğinde görülen lekelerdir. Bu lekelerin genellikle de iyi huylu olduğu bilinir. Bu nedenle de herhangi bir tehlikesi bulunmaz.
Yaygın kanser türlerinden biri olan cilt kanserine işaret eden kötü huylu lezyonlarda vardır. İyileşmeyen yaralar ve mevcut bir lezyonun büyümesi, şekil değiştirmesi kötü huylu lezyonlara örnektir.
Tedavisi için genellikle krem ya da merhemler tercih edilir. Sedef hastalığında ortaya çıkan plak gibi lezyonların tedavisinde de merhem kullanılır. Ağrılı, sıcak ve kırmızı-mor renkli nodül lezyonlar, eritema nodozum hastalığının belirtisidir. Lezyona yol açan mevcut hastalığın doğru şekilde tedavi edilmesi gerekir.
İlgili 31 soru bulundu
Tedavi edilmediği durumlarda ciddi komplikasyonlara yol açabilir ve diş kaybı gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir. Lezyonlar, diş kökünde ortaya çıkan kistler olarak da adlandırılabilir. Diş köklerindeki doku hasarı sonucu gelişme gösterebilir. Lezyonlar akut ya da kronik olarak 2'ye ayrılabilir.
Bununla birlikte, lezyonlar atrofiye bağlı olarak da küçülebilir veya tamamen ortadan kaybolabilir. Genel olarak göz ardı edilmesine veya tedavi edilmesine rağmen, bu fenomen aslında tek başına bir görüntüleme biyolojik belirteci olabilir.
Solid lezyon da kansere sebep olan yapıları barındırmaktadır. İçerisinde hücrelerin çoğalması ile birlikte kanser olma durumları söz konusudur. Ancak genç yaşta olan Solid kitleler, genel olarak iyi huylu tümörler olarak adlandırılmaktadır.
Servikal lezyonlar yani kanser öncesi oluşumlar genellikle transformasyon sonunda ortaya çıkar ve henüz kansere dönüşmeyen dokular olarak tanımlanabilir. Servikal İntraepitelyal Neoplazi (CIN) olarak da bilinen servikal lezyonlar hafif, orta ve ağır olarak sınıflandırılır.
Primer (birincil) lezyonlar genellikle travma gibi dış etkenler olmaksızın doğrudan cilt yüzeyinde meydana gelen lezyonlardır. Sekonder lezyonlar ise daha çok güneş yanığı, travma, kaşıntı gibi dışarıdan yapılan müdahaleler sonucunda veya primer lezyonun form değiştirmesi ile ortaya çıkan ikincil lezyon türüdür.
Çoğunlukla lezyona bağlı olarak ortaya çıkan semptom ağrı oluyor. Bu ağrının şiddeti ise her hastada farklı olabilir. Bazı hastalar hafif bir ağrıdan söz ederken bazı hastalar geceleri uyutmayacak kadar şiddetli bir ağrının olduğunu dile getirebiliyor. Elbette lezyon mevcudiyetine rağmen ağrı yaşamayan hastalar da var.
TDK açısından genel olarak lezyon kelimesi, 'doku bozukluğu' anlamı üzerinden ele alınmaktadır. Bu durum vücudun farklı noktalarında meydana gelen herhangi bir doku bozukluğuna anlatabilmektedir. Lezyon Ne Demek? Kısaca Türk dil kurumu açısından lezyon kelimesi, 'doku bozukluğu' olarak değerlendirilmektedir.
Çocukluk ya da ergenlik çağında, sıklıkla uzun kemiklerin metafiz veya diyafiz bölgelerinde ortaya çıkan selim karakterli bir lezyondur. En sık çok basit bir travmayla veya kendiliğinden oluşan kırıklarla ortaya çıkar.
Vücutta birtakım hastalıkların sebebiyet verdiği doku ve organ değişimlerine lezyon denmektedir. Bazen gözle görülür bir etki yaratan lezyonlar, bazen ise yapılacak olan testler üzerinden ortaya çıkarılır. Özellikle vücuttaki bazı hastalıklar hücre ve doku bozukluğu ortaya çıkarabilmektedir.
Diş lezyonu; birçok kişinin karşılaştığı diş problemidir. Kişilerin diş kültüründe oluşan ve içerisinde çeşitli mikroplar bulunan kesecikler lezyonlardır. Bunun yanı sıra dişte lezyon, diş kökünde meydana gelen kistlerdir. Kist, birçok kişi için korkutucu veya tedirgin bir durumdur.
Muayenede lastik kıvamında, yuvarlak, düzgün yüzeyli, iyi sınırlı ve hareketli lezyonlar olarak ele gelirler. Genellikle 1-2 cm boyutlarında olup,nadiren büyük boyutlara ulaşırlar. Özellikle hamilelik ve emzirme dönemlerinde boyutları büyüyebilir. Tanı meme ultrasonografisi, mamografi ve ince iğne biyopsisi ile konur.
Diş Lezyonu Tedavisi
Diş lezyonları zaman zaman yalnızca kanal tedavisi gibi müdahalelerle ortadan kaldırılabileceği gibi mine ve dent tabakasını geçerek pulpa yani diş özüne ulaştığı durumlarda kanal tedavisine ek olarak farklı tedavi tekniklerine de ihtiyaç duyar.
Beyinde lezyonun görülen en sık belirtileri; baş ağrısı, baş bölgesinde uyuşma ve hafıza bulanıklığı, baş dönmesi, bayılma gibi belirtiler olarak sıralanabilir. Bu belirtiler baş ya da baş bölgesinde sık sık görülüyorsa beyin sinir hastalıklarına başvurmakta fayda vardır.
doku sınırlarının düzensiz, girintili çıkıntılı ve pürüzlü olması, lezyonda birden fazla renk veya renk tonunun bulunması, lezyon çapının 5 mm'den daha büyük olması, belli bir zamanda lezyonun renginde veya şeklinde değişiklik meydana gelmesi şeklinde sıralanabilir.
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir.
İyi huylu tümör belirtileri arasında gece terlemeleri, kilo kayıpları, ateş, yorgunluk, titreme, ağrı ya da halsizlik ve iştah kaybı vardır. Her ne kadar bir tedaviye gerek olmadan kendiliğinden geçse de bir uzmana danışmakta elbette ki fayda vardır.
Ancak tümörlerin tümü kanser değildir. Kapsülü olup kapsül dışına çıkamayan, uzak doku ve organlara yayılım göstermeyen tümörlere iyi huylu tümörler; kapsülü olmayan kan ve lenf damarlarıyla uzak doku ve organlara giden tümörlere kötü huylu tümör (kanser) denir.”
Halkımızın klasik sorusu tümör – ur – kist ayrımıdır. Tıpta normal vücut dokusundan farklı bir şekilde yer kaplayan her türlü yapıya tümör adı verilir. Bazen bu tip durumlar için lezyon tabiri de kullanılır. Tıpta tümör – ur aynı şeydir ve iyi – kötü farklılığını göstermez.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
8-Lezyon bir doku çengeli yardımıyla tutulur ve istenilen derinlikte olmak üzere makas veya bistüri ile kesilerek alınır. 9-Alınan parça dermatopatolojik inceleme için formol solüsyonuna koyulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri