Nanoteknoloji, 1 ile 100 nanometre arasında değişen ölçülerde yapılan mühendislik ve teknoloji çalışmalarının tamamına verilen isimdir. Nanoteknoloji, günlük yaşantıda kullanılan ölçü birimleri ile değerlendirilmesi yapılamayacak kadar küçük boyutlarda çalışmaların yapıldığı bir alandır.
Atom fiziği; atomun yapısını, atomik boyutta gerçekleşen olayları, atomların ve moleküllerin birbirleriyle olan etkileşimlerini inceler. Nanoteknoloji, atom fiziğinin uygulama alanlarından biridir.
Nanoteknoloji nedir kısaca; Nano teknoloji, yaklaşık 1 - 100 nanometre olan nano ölçekte yürütülen bilim, mühendislik ve teknoloji. Nanobilim ve nanoteknoloji, son derece küçük şeylerin incelenmesi ve uygulanmasıdır; kimya, biyoloji, fizik, malzeme bilimi ve mühendislik gibi tüm bilim alanlarında kullanabiliyor.
Nanoteknoloji, farklı disiplinleri bir arada bulunduran ve geniş bir çalışma alanına sahip bir teknoloji dalı olmakla beraber aslında geniş de bilgi birikimine sahip bir daldır.
Gelecek yüzyılın teknolojisi diye adlandırılan bu gelişmeler nanobilim ve nanoteknoloji dönemini başlatmıştır. Bu gelişmelerin fizik bilimi ile doğrudan ilişkisi vardır. Özellikle fiziğin alt alanların- dan olan katıhal fiziği üzerine yapılan çalışmalar sonucunda elektronik ve nanoteknolojik alanlar ortaya çıkmıştır.
İlgili 18 soru bulundu
Nanoteknoloji, nanometre ölçeğindeki malzemelerin tasarımı, üretimi, montajı, karakterizasyonu ve bu malzemelerden elde edilmiş minyatür fonksiyonel sistemlerin uygulamalarını inceleyen ve hızla gelişen disiplinler arası araştırma-geliştirme faaliyetlerinin tümünü temsil etmektedir [1-4].
Nanobilim ve nanoteknoloji, çok küçük boyutlarda çalışma yapan bilim dallarıdır. Nanobilim, nanoyapıların yapısını ve özelliklerini incelerken, nanoteknoloji ise nanoyapıların kullanımını içeren bir bilim dalıdır. Nanobilim ve nanoteknoloji üniversite bölümü, bu alanlarda eğitim veren bir programdır.
Nanoteknoloji kavramı ilk olarak 1974 yılında mühendislik profesörü Norio Taniguchi tarafından kullanılmıştır. Günümüzde, fonksiyonel sistemler için moleküler ölçekte bir mühendislik dalı olarak değerlendirilir.
Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bölüm yalnızca Sayısal puan türüne göre tercih edilebilir.
Nanobilim ve Nanoteknoloji bölümü dersleri de sayısal bölüm dersleridir. Farklı alanları bünyesinde toplayan bu bölümdeki bazı dersler: Malzeme Bilimine Giriş
Nanobilim ve Nanoteknoloji Bölümü Mezunu Ne İş Yapar? Nanobilim ve Nanoteknoloji mezunları araştırmalar dışında üretim, tasarım, proje maliyet analizi, malzeme tedariki, kalite kontrolü, yöneticilik gibi konularda hem görev alabilirler hem de Nanoteknoloji Mühendisine yardımcı olarak çalışabilirler.
Nanoteknoloji Mühendisliği Kaç Yıllıktır? Nanoteknoloji mühendisliği bölümü 4 yıllık eğitim verir.
Günümüzde devlet üniversitesileri olarak uşak üniversitesi ve Yeditepe üniversitesinde malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisliği bölümü yer alırken özel üniversite olarak ise Tobb ekonomi ve teknoloji üniversitesinde bu bölüm yer almaktadır.
Nanoteknolojinin ilke ve tekniklerinin biyoloji ve tıp alanında kullanımı olan nanobiyoteknolojinin parçası olan nanotıp, nanoteknolojinin bir alt dalıdır. Nanorobotik ise nanobiyoteknolojinin cihaz geliştirme alanlarından bir parçasıdır.
Bu alanın özellikle elektronik, tıp, savunma, enerji, gıda ve malzeme üretimi sektörlerinde uygulanabilir uygulamaları vardır. Nanoteknoloji Mühendisleri, araştırma laboratuvarlarında, üniversitelerde, hükümet kurumlarında veya özel sektörde iş bulabilirler.
Öğrenciler Türkiye'de üniversitelerin Metalurji, Malzeme, Biyoteknoloji, Fizik ve Kimya Mühendisliği bölümlerinde lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra yurt dışında bulunan gelişmiş ülkelerin üniversitelerinde Nanoteknoloji Mühendisliği bölümünde okuyabilirler ya da yüksek lisans yapabilirler.
Nanobilim ve Nanoteknoloji bölümü, 4 yıllık bir bölümdür. Özellikle tercih dönemlerinde araştırılan bu bölüm ile en çok merak edilenlerin başında, "Nanobilim ve Nanoteknoloji bölümü hangi üniversitelerde var?" sorusu gelmektedir.
Nanoteknoloji, çok küçük boyutlarda çalışma yapan bilim dalıdır. Nanoteknoloji mühendisliği, nanoteknolojinin uygulanmasını içeren bir bilim dalıdır. Nanoteknoloji mühendisliği üniversite bölümü, bu alanda eğitim veren bir programdır. Nanoteknoloji mühendisliği öğrencileri, nanoteknolojinin uygulanmasını öğrenirler.
Nanobilim ve Nanoteknoloji bölümü mezunlarının başlıca çalışma alanları maddenin yapı taşı ile ilgilenen ve kullanan kurumlardır. Nanoteknolojinin uygulandığı alanlar oldukça geniştir. Bunlar; fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar, malzeme bilimi, elektronik gibi alanlar gibi en göze çarpıcı olanı da tıp alanıdır.
Üniversitelerin Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği veya Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümünden mezun olanlar nanoteknoloji mühendisi olur. Nanoteknoloji mühendisi DNA'nın parçalarını inceler, gıda ve ilaçları geliştirmek için çalışır.
Nanorobotik, bir nanometre ölçeğinde veya yakınında makinalar veya robotlar oluşturma teknolojisidir. Nanorobotlar, DNA, karbon nanotüpler gibi proteinlerin motorlar, mekanik bağlantılar, transmisyon elemanları veya sensörler gibi işlev görebileceği bir nano boyutta cihazı temsil eder.
Nanoteknoloji nedir? Malzeme, cihaz ve sistemlerin nanometre skalasında (1-100 nm) tasarımlanması, üretimi ve günlük hayata uygulanması nanoteknoloji sektörünü oluşturarak gelişmekte olan ve disiplinlerarası bir bilim dalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri