Yüksek basınç ve sıcaklık altında lazer ünitesi bombardımanıyla elde edilen grafit buharı helyum veya argon içeren soy gaz ortamında su soğutmalı bakır toplayıcı üzerinde birikirler. Bu yöntem sonucu bakır levha üzerinde hem karbon nanotüpler hem de karbon nano parçacıklar elde edilir.
Karbon Nanotüp: Silindirlerden oluşan fulleren tipi yapılardır. Önemli elektronik ve mekanik özelliklere sahip nanoyapılardır. Enerji iletimi diğer iletkenlere göre daha fazladır, karbon nanotüpler de fullerenler gibi yapay olarak üretilirler.
Tek Duvarlı Karbon Nanotüpler (SWCNT'ler)
Yuvarlanmış tek bir grafen tabaka, tek duvarlı karbon nanotüp (SWCNT) olarak tanımlanmaktadır.
Karbon nanotüpler yüzey alanları çok geniş (1 gramları 500 m2 yer kaplar) ve yüzeyde tutma (adsorpsiyon) özelikleri yüksek olduğu için zehirli kimyasal maddelerin, tuzların ve biyolojik kirleticilerin sudan ayrılmasında ideal bir zar olarak kullanılabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Çelikten daha hafif ve sağlam olan nanotüpler sayesinde gü- nümüzde çok küçük boyutlarda elektronik cihazlar üretilmekte- dir.
Karbon nanotüpler çok iyi elektrik ve ısı iletkenliğe sahip, olağan üstü elektronik özellikleri olan sert ve dayanıklı yeni bir karbon türüdür bu malzemenin hazırlanması, saflaştırılması malzeme özelliklerinin belirlenmesi üzerinde Page 18 6 literatürde yoğun çalışmalar bulunmaktadır.
Karbon nanotüplerin tarihi, 1984 yılında R.E. Smalley ve arkadaşları tarafından karbon atomunun yapay allotroplarından biri olan 'fulleren'lerin bulunmasıyla ve rastlantı sonucu 1991'de NEC laboratuvarlarında (Japonya) çalışan Sumio Ijima'nın, fullerenlerden silindir şeklinde nano yapılar elde etmesiyle başlar.
Kömür, grafit ve elmasta olduğu gibi saf karbon atomlarından oluşan karbon nanotüpler, sahip oldukları kimyasal bağın yapısı sayesinde elmastan bile daha dayanıklılar.
Aynı kütledeki çelikten de daha kuvvetli bir malzemedir. Bir diğer önemli özelliği ise, bakır ve gümüşten 1000 kat daha fazla elektrik taşıyabilmeleridir. Ayrıca, yüksek sıcaklıklarda bile özelliklerini koruyabilmektedirler.
Nanotüpler ise nanoteknoloji sayesinde üretilen ürünlerden kullanılır. Çaplarından milyonlarca kat uzunluğa sahip nanotüpler elektrik ve ısı iletkenliği, sağlamlık ve dayanıklılık gibi özellikleri ile kıyaslamaya tabi tutulduğunda diğer materyallere nazaran kat be kat daha avantajlı.
Doğal ve yapay olmak üzere ikiye ayırdık. Elmas ve grafit doğal allotrop; fulleren, grafen ve karbon nanotüp de yapay allotropumuz.
Karbon nanotüp; silindir şeklindeki bir karbon allotropudur ve sadece karbon atomu içerir. S. Iijima tarafından 1991 yılında bulunmuştur.
Metallerin elektrik iletkenlikleri 106-108 S/m arasında değişmektedir. Polimerlere elektrik iletkenliğinin kazandırılmasında kullanılan CNT (Karbon Nanotüp) elektrik iletkenliği ise 1-104 S/m aralığındadır.
Nanomalzeme: Yaygın tanıma göre en az bir boyutu 100 nm'den küçük olan ya da bu küçük malzemelerin bir araya gelmesiyle oluşan malzemelere nanomalzemeler denir. Sağlık, çevre gibi bazı alanlarda bu aralık 0.3 nm ile 300 nm arasında olarak değişiklik gösterebilmektedir.
Karbon nanotüplerin olağanüstü iletken özelliklere sahip olduğu malzeme mühendisleri tarafından oldukça iyi biliniyor. Karbon nanotüpün ısı iletkenliği, oldukça iyi bir ısı iletken olan bakırın yaklaşık 2,5 katı. Bu yüzden karbon nanotüpler ısının belli bir yönde transferi için kullanılabilir.
İnsanoğlunun bugüne kadar gördüğü en güçlü madde olan grafen, iki boyutlu olarak düzenlenmiş son derece ince bir karbon atomu tabakasından yapılıyor.
Tamamen insan üretimi olan kübik bor nitrür adındaki madde dünyanın en sert maddesi olarak adlandırılıyor. Söz konusu madde bir Anti-Tank mermisine dahi kolayca direnç gösterebiliyor. O maddesinin üretimi ve hakkında tüm bilgiler haberimizde.
Bilim insanları, Q-karbonun elmas benzeri karbondan (elmasa benzer özelliklere sahip bir tür amorf karbon) %60 daha sert olduğunu keşfettiler. Deneysel kanıtlar için çalışmalar sürse de Q-karbonun artık elmastan daha sert olduğu konusunda birçok bilim insanı hem fikir.
Günümüzde aktif karbon, yüksek karbon ve düşük inorganik madde içeriğine sahip birçok bol ve ucuz maddeden üretilebilmektedir. Hammadde olarak genellikle kömür, petrol kalıntısı, ağaç, hindistan cevizi kabuğu, küspe çamuru, talaş ve fosil yakıtların pirolizinden elde edilen zift kullanılmaktadır.
Karbon Nanotüp, karbon elementinin uzunluk-çap oranı 28x106:1 olan allotropu. Bu oran başka herhangi bir malzemenin sahip olabileceğinden daha büyüktür.
- Karbon doğada şekilsiz, grafit ve elmas şeklinde bulunmaktadır. Yeryüzü üzerinde 3 farklı allotrop halinde yer alır. - Allotropların atomları farklı şekilde birbirine uymaktadır. Fakat Allotroplar aynı elementten yapılmış malzemelerdir.
Karbon nanotüpler ark boşalımı, lazer buharlaştırma ve kimyasal buhar biriktirme (CVD) gibi çeşitli yöntemlerle sentezlenmektedir. Bu yöntemlerden basit, ekonomik ve yığın üretime daha uygun olduğundan yaygın olarak kullanılan CVD yöntemidir.
Çok duvarlı karbon nano- tüpler birden fazla tek duvarlı karbon nanotüplerin iç içe geçmiş halidir. Karbon nanotüpler çelikten 10 kat güçlü ve elmastan 1,2 kat daha serttirler(1-3).
Karbon nanotüpler, tabakalar halinde bulunan karbon atomlarından oluşan silindirik moleküllerdir. Karbon nanotüplerin birçok farklı türü bulunmaktadır. Bu türler tek duvarlı veya çok duvarlı olabilmektedirler. Karbon nanotüpler, muazzam sayıda uygulamaya sahip oldukları için mükemmel özellikler ve özellikler sergiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri