Kabukları soyulmuş elmanın çekirdeklerini ayıklayıp küpler halinde doğrayın. Tencereye elmaları ilave edip üzerine su çıkacak kadar kaynatıp suyu çekene kadar kaynatmaya devam edin. Sonrasında çatal ile yada blenderla ezin. Tat vermek için pekmez kullanılabilir.
Taze meyve suları, yoğurt, muhallebi sebze çorbaları azdan başlayıp gittikçe arttırarak ve birine alıştırdıktan diğerine geçerek verilebilir.) Kullanılacak Meyveler; Elma, armut, şeftali, muz, havuç da meyve suyu olarak verilebilir.
Çelik ufak bir tencerenin içine elma ve armutları kabukları soyulmuş küp küp doğranmış olarak hafif su ekleyerek haşlıyoruz. Tamamen pişince blendrdan geçirip sıcağıyla kavanozlara basıyoruz.
Anne sütünün yetmediği kesinleşmişse 4. aya kadar mamalarla beslenmelidir.4. Aydan itibaren meyve suları ve püreleri + sebze çorbaları başlanır. 5. Ayda yukarıdaki gıdalara yoğurt eklenir.
İlgili 26 soru bulundu
Meyvelere 5.. aydan itibaren özellikle yoğurda alıştıktan sonra başlanabilir. Meyveler A ve C vitamini ile früktoz adlı meyve şekeri içerirler. İyice yıkanıp kabukları soyulduktan sonra verilmelidirler. Başlangıç olarak en az alerji yapan elma, armut, şeftali, kayısı, nektarin, üzüm, kırmızı erik uygundur.
Bebeklere katı gıdaya geçişle birlikte verilmesi gereken en önemli besin seçeneği meyvedir. Meyveler, açlığı bastıran ve sindirimi kolay olan besinler arasında yer aldıkları için ara ve ana öğünlerde bebeklere rahatlıkla yedirilebilir.
Meyve püresi ara öğün olarak yedirilmelidir. Bazen yoğurt içerisine veya kahvaltısına karıştırılarak da kullanılabilir. İlk olarak verilebilecek meyveler mevsimine göre elma, armut, şeftali, kayısı ve muzudur. Allerjik olmaları nedeniyle portakal ve mandalina 7 aydan sonra çilek ve kivi 1 yaştan sonra başlanmalıdır.
Su, tüm canlıların yaşam kaynağı; her canlının suya ihtiyacı var. Fakat yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bir bebeğin, ilk 6 ay su içmesine gerek yoktur. Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur.
4 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bebek gelişim tablosuna göre 4 aylık kız bebeğin boyunun 56 ila 68 cm. uzunluğunda, kilosunun ise 4500 ila 8000 gr. aralığında olması beklenir. Erkek bebeklerin boyu 57 ila 68 cm. ağırlığı ise 4600 ila 8250 gr. aralığında olması gerekir. Bebeğin gelişimi, anne karnında başlar.
Bebekler henüz çok küçük ve çok hassas oldukları 4. ayında yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. Uzman doktorlar bebeklerin 17 haftadan önce ek bir besin almasını uygun görmemektedir.
Örneğin elma ve armut 5 aylık bebekler için verilen meyvelerdendir. Meyveye başladıktan sonra bebeklerin kabız olma ihtimalleri artmaktadır. Bu yüzden sindirimi kolay meyveler tercih edilmelidir. Sebze veya meyveleri ezerek püre haline getirip birkaç tatlı kaşığı bebeklere verilebilir.
İlk 6 ay: sadece anne sütü!!! Anne sütü yetmiyorsa ek olarak formül mamalar. -yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
Ek gıdaya başlamak için doğru zaman
Bebeklere en erken 4'üncü ayın sonundan itibaren ve en geç 6'ncı aydan sonra kaşık maması verilmelidir*. Bebek artık aktif bir öğrenme sürecindedir ve tüm yeni tecrübelere merakla tepki verir. Bebeğinizin hazır olması durumunda kaşık mamaya başlamak için en ideal zaman bu dönemdir.
Büyük bir tencereye suyu , limon suyunu, şekeri ve vanilya şekerini koyun. Kaynamaya başlayınca doğradığınız elmaları ve tarçını ekleyin. Tencerenin kapağını örtün ve kısık ateşe alın. Elmalar yumuşacık olunca püre eziciyle ezin veya blenderdan geçirin.
- 6. Ayını dolduran ve ek gıdaya başlayan bebeğe, anne sütünden başka günde sadece 1 öğün ek gıda verilmelidir. Ve bu besinler daha çok muz, elma, havuç, brokoli gibi sebze ve meyveleri püre yaparak verilmesi önerilir.
Bebekler 6 ila 9 ay arasındaki süreçte emeklemeye başlar. Katı gıda ile beslenmeye başlayan bebekler yavaşca fiziksel olarak güçlenmeye başlar.
Şiddetli dehidrasyonun belirtileri arasında, gözlerin içe çökmesi, aşırı uykulu olma hali ve aşırı huysuzluk vardır. Aynı zamanda bebeğin elleri ve ayakları soğuk olabilir, kafasında içe çökmüş noktalar bulunabilir. Şiddetli susuzluk yaşayan bazı bebekler koma haline girebilirler.
Mimiklere sesli ve kahkaha şeklinde gülme ile cevap verebilir. Başını daha uzun süre dik tutabilir, yere bırakılınca başını kaldırabilir. Ellerinden tutulup oturtulmaya çalışıldığında omuz, gövde ve başını dik tutabilecektir. Bebeğiniz artık ses, hareket ve yüzle yapılan ifadelere anlamlı tepkiler verir.
Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi önerilmektedir. Anne sütünün yeterli olmadığı veya tıbben emzirmenin mümkün olmadığı durumlarda formül gıda takviyesi verilmektedir. Ek gıdalara 6.ayın bitiminde başlanması önerilmektedir.
4 aylık olmuş bir bebek patatesi severek yiyecektir. Bebeğinize patatesi vermenin en doğru yolu haşlayarak püre haline getirmektir. Bu aydaki bebeklere kesinlikle inek sütü ve süt ürünleri verilmemelidir. Bunun yanında kahvaltı için de henüz çok erkendir.
Bebeğinizi günde 4-6 kez emzirebilirsiniz. Bebeğinize sabah uyandığında anne sütü verip ortalama iki saat sonra meyve püresi ya da yoğurt tattırabilir, yine sonraki öğününde anne sütü ile bebeğinizi besleyebilirsiniz. Anne sütü 6 aylık bebeğinizin ana öğünüdür.
Bu noktada en ideal tercih elma, şeftali, armut, kayısı, karpuz gibi sulu ve yumuşak meyveler olacaktır. Bu tarz meyveleri meyve emziği ile kolayca tüketen bebeğiniz aynı zamanda tutma ve kavrama kabiliyetini de geliştirecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri