Değerlendirme. Napolyon'u Büyük Gize Sfenksi'nin önünde resmeden tablo. Mısır Seferi'nde Fransa Mısır'ı ele geçirmiş, ancak onu elde tutmayı başaramamıştır. Mısır Seferi her ne kadar Fransa açısından başarısızlıkla sonuçlanan bir sefer de olsa, çok daha ciddi bir sonuca işaret etmektedir.
Zaten İtalya'ya düzenlediği seferlerle ünlü olan Napolyon, yerel güçler ile savaşmaları için 1798 yılında Fransız birliklerini Mısır'a sevketti. Sonunda, Memlükler'in yaşadığı yer olarak bilinen ve o dönem Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası olan Kuzey Afrika topraklarını kontrol altına aldılar.
Napolyon ilk yenilgisini 1796 yılında İkinci Bassano Muharebesi'nde Habsburg Hanedanlığı'ndan, ikinci yenilgisini ise 1798 yılında Nil Muharebesi'nde İngilizlerden almış. 1799 yılında Akka Kalesi Kuşatması'nda Osmanlı İmparatorluğu'na karşı aldığı yenilgisi ise Napolyon'un üçüncü yenilgisi.
İngiltere'nin Akdeniz ve uzak doğuda söz sahibi olmasından rahatsız olan Fransızlar, İngilizlerin gücünü kırmak, uzak doğuya giden yolları ele geçirmek ve bölgede etkili olabilmek için 1798 yılında Mısır'ı işgal etmiştir.
Popüler anlatılara göre, 22 Ağustos 1799 gecesi Napolyon, Büyük Giza Piramidi'nin kalbine girmeye cesaret etti. Güvendiği birkaç kişi eşliğinde, labirent gibi odaları keşfetmek için birkaç saat harcadığı ve hatta yapının içinde uyuduğu bildiriliyor.
İlgili 21 soru bulundu
Napolyon, 24 Haziran 182'de Rusya'yı işgal etmiş ancak Rusların yıpratma savaşi başlatma nedeniyle ağır kayıplar vermiştir. Napolyon, Borodino Savaşını kazanmış ve Moskova'yı ele geçirmiş, ancak ölümcül Rusya kış şartlarından dolayı geri çekilmek zorunda kalmıştır.
Napoléon, 21 Mayıs 1799'da Akka'dan çekilmek zorunda kaldı. Cezzar Ahmed Paşa'nın karşısında ilk yenilgisini yaşayan Napolyon: "Akka'da durdurulmasaydım, bütün Doğu'yu ele geçirebilirdim!" sözünü söylemiştir. Cezzar Ahmed Paşa ise 1804'te ölümüne kadar Akka Beylerbeyliği görevini yürütmüştür.
Napolyon Bonapart'a karşı Akka Kalesi'ni savunarak büyük bir zafer kazanan Cezzar Ahmet Paşa'nın karşısında ilk yenilgisini yaşayan Napolyon Bonapart: ''Akka'da durdurulmasaydım, bütün Doğu'yu ele geçirebilirdim!'' sözünü söylemiştir. Tarihini bilmeyen milletler atide destanlar yazmaz. Şanlı bir tarihimiz var.
Mısır Eyaleti veya Mısır Beylerbeyliği, 1517 yılında Yavuz Sultan Selim'in Ridaniye Muharebesi'yle Memlûk Sultanlığı'nı yıkarak Mısır'ı Osmanlı topraklarına katması sonucunda kurulmuş olan bir Osmanlı eyaleti.
Britanya, Fransa ve Rusya'nın katıldıkları bir donanma Mora'ya gönderildi. Bu "Büyük Güçler" donanması ile Osmanlı ve Mısır donanması arasında 20 Ekim 1827'de yapılan Navarin Deniz Savaşı'nda Osmanlı-Mısır donanması yenik düştü ve Osmanlı-Mısır donanması tahrip edildi.
Böylece Mısır, İngilizlerin iktisadi yatırımları adı altında, ekonomilerinin borçlandırılması neticesinde kansız ve savaşsız bir şekilde İngiltere hükümetinin alacaklarını garantili bir şekilde alabilmesi için, İngiltere'nin fiili himayesine, II. Abdülhamit tarafından verilmiştir.
İşte detaylar. Asıl adı 'Napoleon di Buonaparte' olan Napolyon Bonapart, 15 Ağustos 1769'da İtalyan kökenli küçük soylu bir ailenin çocuğu olarak Korsika Adası'nın Ajaccio şehrinde doğdu.
51 yaşında 1821 yılında mide kanserinden ölüyor. Burada kendisine sorulan “Fatih Sultan Mehmed mi büyük, yoksa siz mi daha büyüksünüz?” sorusuna Napolyon, şu cevabı veriyor: “Büyüklükte ben onun çırağı bile olamam, çünkü ben, kılıçla zapt ettiğim yerleri henüz hayattayken geri vermiş bir bedbahtım.
Barut dumanları dağıldığında Napolyon daha büyük bir şaşkınlık yaşadı; çünkü saldırıya yolladığı birliklerin önemli bir kısmı yok edilmiş ve kalanlar Cezzâr Ahmed Paşa'nın eline esir düşmüştü.
III. Napoléon (1852'ye değin Louis-Napoléon, tam adı: Charles Louis Napoléon Bonaparte, d. 20 Nisan 1808, Paris - ö. 9 Ocak 1873, Chislehurst, İngiltere), 1848-1852 yılları arasında Fransa Cumhurbaşkanlığı yapmış, sonrasında tertiplediği darbeyle cumhuriyeti yıkarak imparatorluğunu ilan etmiştir.
Dünya Savaşı içerisinde İngilizler Çanakkale'den sonra Kut'ül-Amare'de Osmanlı İmparatorluğu'na ikinci kez mağlup olmuşlardı.
Fransızlar, Akka savunması karşısında direnç gösteremedi
İki aydan fazla süren kuşatma, Osmanlı donanması ve Nizam-ı Cedid ordusundan destek gören Cezzar Ahmet Paşa'nın güçlü savunması karşısında başarısızlıkla sonuçlandı. Bunun üzerine Napolyon Bonaparte, 21 Mayıs 1799 tarihinde Akka'dan çekilmek zorunda kaldı.
1796'da Napolyon, İtalya'daki Fransız kuvvetlerinin komutanı olarak atandı ve emrindeki birlikler yalnızca bir yıl içerisinde İtalya'nın büyük bir çoğunluğunu Avusturya'nın ise bir kısmını hâkimiyetleri altına aldı.
Ancak bizzat Napolyon'un komuta ettiği Fransız ordusu Ekim 1805'te Ulm'da Avusturyalıları , Aralık 1805'te ise Austerlitz'te Avusturya-Rusya imparatorluk ordularını mağlup ederek müthiş bir zafer kazandı. Bu savaşa “Üç İmparatorlar Savaşı” denir.
16-18 Haziran 1815 tarihlerinde gerçekleşen Waterloo Savaşı Fransa İmparatoru Napolyon'un mutlak yenilgisiyle sonuçlandı. Savaş aynı zamanda, Avrupalı güçler arasında 23 yıldır süren silahlı mücadelenin sonunu getirdi.
Bu doğrultuda, Polonyalıların desteğini kazanmak ve savaşı gerekçelendirmek adına Napolyon savaşa "İkinci Polonya Savaşı" adını verdi. Kesin Rusya zaferi: Fransa ordusu dağıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri