Narsist ler sevebilir ama aşkları yüzeysel ve geçici olma eğilimindedir. Yoğun duygusal bağlar geliştirebilirler Hatta “aşık” gibi görünebilirler ama yine de sevgilerinin nesnesine karşı tam bir empati eksikliğini koruyabilirler.
Narsisistik kişilik, öteki ile kurduğu ilişkide "sen" e yatırım yapamayan, libidinal(cinsel,yaşam) enerjiyi kendisinden karşısındakine akıtamayan kişilerdir. Bu kişilerin birçoğu aşık olamazlar. Rastgele cinsel ilişkilere girerler, sanki aşıkmış gibi görünürler ama aslında değildirler.
En belirgin özelliği kendilerini dünyanında merkezinde görmek olan narsist kişiler, aynı zamanda çıkarcıdır, kibirlidir, sadece kendilerini severler, eleştiriye kapalıdır ve hata yaptıklarını düşünmediklerinden dolayı özür dilemeyi de bilmezler.
İyi aile ilişkileri olan insanlar, hobileri veya özel yetenekleri olanlar, geniş bir sosyal çevresi olan ve sevilen kişiler, kısacası hayatta belli alanlarda başarı gösteren insanlar narsistlerin çokça ilgisini çekecektir çünkü bu insanlar narsisti diğerlerinin gözünde iyi gösterecektir.
Narsistler, genellikle otorite figürlerine veya kendi ideallerine uyan bireylere saygı gösterme eğilimindedirler. Bu saygı ancak bu figürlerin veya bireylerin narsistin kendini yüceltme arzusunu desteklemesi durumunda ortaya çıkar.
İlgili 31 soru bulundu
özellikle partnerde belirgin narsistik kişilik özellikleri mevcutsa ayrılık acısı daha sert yaşanabiliyor.
Bencildirler, empati kurmazlar, sizin duygu ve düşünceleriniz önemli değildir. Hep kendilerini haklı görür ve hatalarından dolayı başkalarını suçlarlar. Özür dilemezler. Çoğu zaman olumsuz duygular uyandırarak dikkati üzerlerinde toplarlar ve sizin dengenizi bozarak güçlü hissetmelerini sağlarlar.
Bu kişilerin en büyük amacı sizi kendisine hayran bırakmak, sizi ele geçirmek ve daha sonra da çizdiği sınırlar içerisinde sizi kendisine bağımlı yapmaktır. Aslında narsist erkeğin özgüveni yoktur. Yaralıdır, kendi değersizlik duygusu çok yüksektir ve bu yüzden kaybetmekten çok korkar.
Dram, Gerilim, Romantik | 105 dk. Videonuz yüklenirken bir hata oluştu! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.
Kıskançtır. Narsist insan sürekli kendini başkalarıyla kıyaslar. Farklı konularda başkalarına göre nasıl olduğu onun için çok önemlidir. Bu da kıskançlığı ve çekememezliği beraberinde getirir.
Cinsel ilişkilerinde cinsel performans kaygısı oldukça fazla olur. Cinsel ilişki esnasında erken boşalma, ereksiyon problemleri, sertleşme problemleri, geç boşalma gibi pek çok cinsel sorun yaşarlar, ayrıca narsistik kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler için partnerinin orgazm olması çok önemlidir.
Mite göre Narkissos bir gün suda kendi yansımasını görür ve ona aşık olur. Saatlerce seyredip durur. Suyun üzerinde duran kendisine bakan ama karşılık vermeyen bu imge, tam ona sarılacakken yok olur. Sonunda Narkissos aşkına kavuşmak için suya düşer ve boğularak ölür.
Analiz sonucunda görüyor ki yüksek özgüven ile narsizm tamamen farklı kavramlar. Özgüveni yüksek insanlar kendilerini 'yeterli' ve 'değerli', narsist insanlar 'özel' ve 'üstün' hissediyor. İşin enteresan tarafı, bu üstünlüğü yardımseverlik veya nezaket gibi alanlarda değil, başarı veya zekâ gibi alanlarda hissediyor.
Kendinizi partnerinizin her şeyi gibi hissederken, bir anda kendinizi kapının önünde bulabilir ve neyin yanlış gittiğini anlamakta zorlanabilirsiniz. Orloff'a göre bunun nedeni, narsistlerin çıkarları doğrultusunda rol yapma konusunda çok becerikli olması. Özür dilemez ya da pişmanlık duymazlar.
Narsist Erkeğin Evliliği
Narsist bir kişi ile evli birisi, sürekli eleştirildiğini, görmezden gelindiğini ve değersiz görüldüğünü hissedebilir. Narsist eş aynı zamanda manipülatif davranışlar sergileyebilir, örneğin ilişkiyi kontrol altında tutmak için gaslighting gibi.
Narsisizm bilindiği üzere bir kişilik bozukluğudur. Hastalık olmadığı ve kişilikle alakalı olduğu için tam bir tedavisi yoktur ve tam anlamıyla değişim mümkün değildir.
Sürekli konuşurlar.
Narsistler sürekli karşı taraftan onay beklediklerinden, aralıksız konuşmaları bir sohbetten ziyade bir konferansı andırır. Behary, narsistlerin konuşma sırasında sürekli çok akıllı, özel ve bilgili görünmeye çalışarak gösteriş yapmaya çalıştıklarına da dikkat çekiyor.
16+ 16 yaş ve üzeri izleyiciler için uygundur.
DSM-5'e göre tanı kriterleri arasında açık veya gizli abartılı öz-önem duygusu, aşırı beğeni ihtiyacı, yüzeysel ve sömürücü ilişkiler, empati yoksunluğu bulunur.
Bir narsist vicdan azabı duymaz, empati yapmaz. O yüzden konuşarak konuyu çözmek pek mümkün değil.
Abartılı bir şekilde, kendilerini mükemmel ve eşi benzeri olmayan insanlar olarak görürler ve bunun gerçekten de doğru olduğuna tüm benlikleriyle inanırlar. Başka insanların kendisine karşı gereken saygıyı göstermediğini düşündüğünde, onlardan hiç pişmanlık duymadan intikam alırlar.
Narsist birinin bunu kaldırması çok zor. Ama geri dönüşü muhtemelen manipülasyon için olacaktır. Senden devşirdiği onaylanma hissi için kırıntı atmak üzere sana yeniden ulaşabilir. Bu insana sonuçta yıllarca kırıntıdan memnun olacağını öğreten sensin yani seni nasıl manipüle edeceğini öğreten sensin.
Narsist kendi dünyasında yapa yalnız olduğunun gerçeğini de asla kabul etmek istemez o yüzden kurbanını aşırı derece yalnızlaştırır ve ona muhtaç olmasını sağlar.
Geliş sebepleri, genellikle depresyon, kaygı, panik atak, mutsuzluk, boşluk hissi ve cinsel sorunlardır. İnsan ilişkilerinde sorunlar yaşadıkları için gelirler; aile içi çatışmaları vardır, parteri terk etmiştir ya da bir başarısızlığa uğramış olabilirler.
Narsist kişi sürekli olarak kendini beğenmiş ve kibirli davranışlar sergilerken çevresindekilerden her zaman iltifat bekler. Buna rağmen başkalarının duygularını hiç önemsemez, empati kuramaz. Diğer insanları manipüle edilecek nesneler gibi görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri