Sofralık domatesler, ince kabuklu, etli ve suludur. Kiraz, kokteyl, çeri ve pembe domates sofralık türler arasında değerlendirilir. Sanayilik domatesler ise kalın kabuklu ve yuvarlak formludur.
Bitki yapısı güçlü ve yapraklar meyveyi tamamen kapatan, bahar ve yaz döneminde açık tarla yetiştiriciliğine uygun orta erkenci oval meyveli sofralık ve sanayilik oturak domates çeşidimizdir.
Çizelge incelendiğinde verim bakımından en yüksek çeşit XPH 12066 (7403 kg/da) ve verimi en düşük çeşit ise Sixtina (1445 kg/da)'dır (P 0.05). XPH 12066'yı 6893 kg/da ile Shasta ve 6562 kg/da ile de Nema-1401 çeşitleri izlemektedir.
Küçük boyutları ve kırmızı rengi ile kiraza benzetilen bu domates, İngilizce kiraz anlamına gelen 'cherry' kelimesinin Türkçe telaffuzu ile 'çeri' domatesi olarak bilinir, yani kiraz domatesidir.
İlgili 26 soru bulundu
Kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye'de meşhur olan Çanakkale domatesinin hasadına devam ediliyor. 'Çanakkale domatesi' denince akla ilk, Kumkale Ovası gelse de Kösedere ve Tuzla bölgesi de domates yetiştiriciliğinde öne çıkan yerler konumunda.
Salçalık olarak bilinen, sert, standart sanayi tipi, açık tarla yetiştiriciliğine uygun yer domatesi çeşididir. Meyveler yumurta şeklinde uzun konik görünümlü, kırmızı renkte, sert kabukludur. meyveler ortalama 95-100 gr. büyüklüğündedir.
İnce kabuklu domatesleri tercih edin. Aynı zamanda rengi kırmızı ve ağır olması da domatesin olgun olduğunu gösterir. Çok sert domatesler genelde yeterince olgunlaşmamış olduğunu gösterir. Bu yüzden ne sert, ne de çok yumuşak domatesleri tercih etmeyin.
Nasıl Yapılır? Öncelikle domateslerin olgun ve çürüksüz olmasına dikkat edilir. Armut domates denilen tarla domatesleri daha az sulu olduğu için şişe domatesi yapımında daha çok tercih edilir.
Aynı tür bitkinin iki farklı çeşidinin çaprazlanması sonucu elde edilen tohuma melez tohum denilir. Elde edilen bu melez tohumlardan, uzun yıllar süren saflaştırma çalışmaları sonucunda saf anne ve baba hatlar elde edilir. Saf anne ve baba hatların melezlerinden elde edilen tohumlara hibrit (F1) tohum denilir.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
Yeşil olum döneminde tekli, tam olgunluk döneminde tekli veya salkım hasat edilebilen raf ömrü uzun domates çeşidimizdir.
genel olarak söylendiğinde ithal olmayan domates anlamı taşıyan, bölgesel/yöresel olarak söylendiğinde o yörede yetişen domates anlamına gelen sıfat tamlaması.
Ankara ayaş yöre domatesi lezzeti bakımından ünlü olduğu gibi köy domatesi tadında ve iri verimldir. Her toprakta yetişebilen ayaş domatesi mutlaka tercih edilmesi gereken bir domatestir. Saksıda ve bahçede yetiştirmeye uygundur. Çimlenme oranı %99 dur.
Domates sos için ilk ve en önemli aşama domates seçimi. Linda (sivri) domates olarak bilinen domatesler sos yapımı için sıkça kullanılan domateslerden. Pembe domates, köy domatesi gibi daha sulu ve aromatik domatesler de sos yapımında sıkça tercih ediliyor.
Domates salçası için aldığınız domatesin büyüklüğü, sululuğu çıkaracağınız salçanın miktarını değiştirmektedir. Sulu bir domatesten daha fazla salça etmeniz mümkün. Ancak ortalama olarak 10 kilo domatesten 1 kilo salça elde edilir.
Domates yaklaşık %94-95 civarında özünde su ihtiva eder. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 15 kg domatesten 1 kg kuru domates kalmaktadır.
Kavanoza içerik konulduktan sonra kapak sıkıca kapatılarak ters çevriliyor. Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor.
Domates, ağır ve kabuğu ince, ezilmemiş, düzgün, iyi şekillenmiş koyu kırmızı renginde ve (çok sert olmamak kaydıyla) sert olmalıdır. Domatesin kokusu da tazeliği ve doğallığı hakkında ciddi ipucu verir ayrıca domatesi kestiğinizde içinin beyaz olmamasına da dikkat etmelisiniz.
Domates: Domates kesildiğinde içi fazlaca boşsa meyvenin ucunda sivri çıkıntılar ve yuvarlak yapısından farklı bir şekle sahipse hormonlu olduğundan şüphelenebilirsiniz. Ayrıca hormonlu domateslerde dik kesildiğinde ortasında beyaz ve sert bir tabaka görülür.
Paketli organik domates ürünlerinde ürünün üzerinde; organik tarım logosu, kontrol ve sertifika kuruluşu kodu ve logosu bulunmaktadır. Etiket güven verici değilse üretim tarihi, parti ve sertifika numarası ile kontrol edilmeli, sertifika kuruluşu aranmalıdır.
Başına toplanan esnaf merakla “Bu ne?” diye sordu... Domatesi çok sevdiler, domatesli kebaplar yaptılar, domatesli pilavlar pişirdiler... Bu nedenle Urfalılar domatese “Frenk” der. Eskiden domates yoktu.
Etli sulu ve kıvrımlı yapısıyla sırık şeklinde büyüyen klasik köy tipi oldukça lezzetli bir domates çeşididir. Ekildikten ortalama 75-100 gün arasında hasadı yapılabilmektedir. Nemli toprağı seven bu tür günlük sulamalarla ve bakımıyla lezzetli domatesleri sizlere sunacaktır.
Örtü altı sera üreticiliğinin önemli merkezlerinden biri olan Kumluca'da Türkiye'deki domates üretiminin yaklaşık yüzde 15'i gerçekleştiriliyor. Türkiye'de örtü altı sera üreticiliğinde önemli bir yere sahip olan, "Seracılığın başkenti" olarak adlandırılan Kumluca'da en fazla üretilen sebze ise domates.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri