Sürekli saygı görme ve ilgi gösterilme arayışı, narsist kişilik bozukluğunun en belirgin özelliğidir. Kendini beğenmiş ve kibirli görünümlerinin ardında, genellikle acı, ıstırap ve zayıf bir özgüven saklıdır. Narsizm kişilik bozukluğuyla ilgili önemli bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.
Aslında narsistler kendilerini sevmeyi başaramadıkları için başkalarını da sevmeyi başaramazlar. Derinlerde bir yerde ölesiye acı çekerler. Ama bu acı göz önünde değil, sebebi belli olmayan, kaynağını algılayamadıkları, huzursuzluk veren bir acıdır. Çünkü var olan yetersizlik, değersizlik duygusunu kabullenemezler.
özellikle partnerde belirgin narsistik kişilik özellikleri mevcutsa ayrılık acısı daha sert yaşanabiliyor.
Partnerlerine asla yeterince iyi olmadıkları hissiyatını aşılayabilirler. Onlara karşı koyulduğunda bir "intikam" talep edebilirler. Onlara yapılan bir hataya hatayla karşılık vermek konusunda istekli olabilirler.
Bir narsist vicdan azabı duymaz, empati yapmaz. O yüzden konuşarak konuyu çözmek pek mümkün değil.
İlgili 28 soru bulundu
Oysa ki aslında narsisistik kişilik bozukluğu kendini sevmekten değil, özde kendini sevmemekten, kendini beğenmişlikten değil özde kendini değersiz hissetmekten veya kendine aşık olmaktan değil özde kendinden nefret etmeden kaynaklanabilen psikolojik bir bozukluk olarak tarif ediliyor.
Sizi nasıl tekrar ilişkinin içine geri çekeceklerine gelirsek bir narsistin bunun için onlarca yöntemi vardır. İşte bunlardan bazıları: Yalvararak, ağlayarak: Siz yokken hep ağladığını, hiçbir şeyden keyif alamadığını, evden dışarı adımını atmadığını veya siz olmadan nasıl yaşayacağını bilmediğini söyleyebilir.
Narsist bir ilişkinin bitişinin ardından maruz kalan partner rahatlama ve özgürlük de hissedebilir, kendini sorgulama içinde kalıp olumsuz duygularla boğuşabilir de. Bu noktada özellikle ikinci kısımdaki bireyler profesyonel destekle birlikte geçmiş kısımları sorgulaması ve anlamlandırması gerekir.
"Kısa kişinin kendisine aşık olması olarak tanımlanan narsisizm, en yaygın tanımıyla ciddi bir kişilik bozukluğudur. Patolojik düzeyde narsisizmi olan bireyler, ileri seviyeli şiddete meyilli olabilirler. Bu da onları zaman zaman tehlikeli hale getirebilir."
Narsist kişilik bozukluğu olanlar pişman olur mu? Onlara göre pişmanlık bir zayıflık göstergesidir. Ancak nadiren de olsa hayatlarının bazı dönemlerinde pişmanlık yaşarlar. Pişmanlık yaşadıkları fark edildiğinde ise genelde kendilerini dışa kapatırlar.
Narsist kişilik bozukluğu, yalnızca kendi isteklerini önemseme ve hayranlık duyulma ihtiyacı yanı sıra empati eksikliği, kibirli olma ve ayrıcalık bekleme gibi karakteristik özellikler gösteren kişilik bozukluğudur. Memorial Kayseri Hastanesi Psikoloji Bölümü'nden Uzm. Klinik Psk.
Kendilerine "olağanüstü" önem veren ve genelde "utanç" duygusundan yoksun olan narsistler, psikologlara göre çok daha mutlu.
Başkalarının duygularını, isteklerini, ihtiyaçlarını okuyamaz, anlayamazlar. Karşısındaki bir insan ağlar neden ağladığını anlayamaz. Narsistik kişilere teflon adam deniliyor.
Sonuç Olarak. Yüksek düzeyde narsizme sahip olan insanlar başkalarını mutlu görmekten nefret ederler. Çünkü kendileri iç mutluluğu hissedemezler. Sizin mutluluğunuzun neden onlara karşı bir eylem olduğunu açıklamak için zihin büken sanrılara ve haklı çıkaran gerekçelere sahiplerdir.
**Narsistlerin ilişkileri genel olarak 4 ay sürer: Keith Campbell, araştırmaları sonucunda insanların narsistlerin gerçek yüzünü 4 ayda gördüğünü, bu yüzden ilişkinin 4 ay civarı sürdüğünü keşfetti. **Psikologlar narsisizmi iki yönlü görürler. Bir tarafta aşırı sinirli, yüksek sesli, empati kuramayan narsistler vardır.
Sessiz muamele, esasında narsisist bireylerin karşılarındaki kişiye yaptıkları bir manipülasyon taktiğidir. Narsisist bireyler sessiz kalarak, susarak, cevap vermeyerek karşılarındaki kişiyi kendi istedikleri biçime sokmayı amaçlarlar.
Pek çok ortamda cilalanmış imajlarını sergilerler. Beğeni toplamaya ortalamanın üzerinde önem verirler. Ne yaparlarsa yapsınlar kendilerini çoğu durumda haklı görürler. İstedikleri gerçekleşmezse bağırır veya küserler.
Narsistik kişilerin en büyük özelliğinden birinin de en değer verdiği şeyi kaybetmekten korkmak olduğunu belirten Tarhan, “En değer verdiği şey, paraysa onu kaybetmekten korkarlar.
Sürekli birileriyle rekabet hâlindedir. Kıskançlığı, haset duygusu üst boyuttadır. Bu yüzden insanları aşağılayarak ve diğerlerinin gözünde değersizleştirmeye çalışarak tatmin olur. Kötüleyerek, kötüleyecek bir şey bulamadığında da iftira atarak kendini “iyi” göstermenin yolunu arar.
Narsistik kişilik bozukluğu olan kişiler kendi eğilimlerini bilir hatta bu özellikleriyle gurur duyarlar. Onlara göre kendilerine duydukları hayranlık duygusu; bulundukları statüye gelebilmelerini, rakiplerinin önüne geçmelerini sağlayan bir kişilik avantajıdır.
Hayır, narsistler yaptıklarından suçluluk duymaz ve pişman olmaz! Siz veya tanıdığınız herhangi biri narsist kurbanı olduysanız, narsistlerin suçluluk duygusu hissetmediğini ve hatalarını kabul etmek gibi bir yeteneklerinin olmadığını biliyorsunuzdur.
Büyüklenmeci Narsizm: Bu yapıda olan bireyler kendi becerilerini, haklılık duygularını belli ederler. Bu durum bir takıntı oluşturur. Çevresindekileri nasıl etki altına aldıklarını önemsemeden büyüklenmeci davranışlarını devam ettirirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri