ARABA SEVDÂSI (RECAİZADE MAHMUT EKREM) Recaizâde Mahmut Ekrem'in roman türündeki eseri. Devlet kademesinde büyük bir memur olan babasının ölümüyle kendisine büyük bir servetin kaldığı Bihruz Bey'in yaşam tarzını anlatan roman 1896 yılında Servet-i Fünûn dergisinin 258. sayısından itibaren tefrika edilmeye başlar.
Onun tabiat-şiir ilişkisine bakışı başta Victor Hugo ve Lamartine olmak üzere Fransız romantiklerinin etkisiyle şekillenmiştir. Recaizade Mahmut Ekrem kuramcı olduğu kadar uygulayıcıdır da. O, tabiattaki her türlü güzel “şey”e yer veren çok sayıda şiir yayımlamıştır.
Lamartine'nin Graziella'sından derin izler taşıyan (Tanpınar 2016:450) Muhsin Bey yahut Şairliğin Uzun Bir Neticesi, Recaizade Mahmut Ekrem'in uzun hikâye tarzındaki ilk eseridir (Recaizade M.Ekrem 1307:2) Çağın'a göre Ekrem'in bu eserle birlikte diğer uzun hikâyeleri Saime ve Şemsa, önsözleri ve ithafları ile ...
İlk realist roman olarak anılan Araba Sevdası 1896'da yayınlanmış olup Türk edebiyatı açısından büyük öneme sahiptir. Recaizâde Mahmut Ekrem'e ait olan eserde Batılılaşma, aylaklık, züppe tipi, yabancılaşma gibi meseleler de sorgulanmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
ARABA SEVDÂSI (RECAİZADE MAHMUT EKREM) Recaizâde Mahmut Ekrem'in roman türündeki eseri. Devlet kademesinde büyük bir memur olan babasının ölümüyle kendisine büyük bir servetin kaldığı Bihruz Bey'in yaşam tarzını anlatan roman 1896 yılında Servet-i Fünûn dergisinin 258. sayısından itibaren tefrika edilmeye başlar.
Araba Sevdası, Recaizade Mahmud Ekrem'in 1896 yılında Servet-i Fünûn mecmuasında (nr. 258-291, Şubat 1311 - Eylül 1312) resimli olarak tefrika edildikten sonra 1897'de kitap halinde yayımlanan romanıdır.
Yol gösterici ve öğretici kimliğiyle üstat sıfatıyla anılan Recaizâde Mahmut Ekrem, şiir, tiyatro, hikâye, roman, deneme, sanat ve edebiyat üzerine yazılar gibi çeşitli türlerde eserler vermiştir.
Araba Sevdası Kitabı Kimler için Uygundur? Araba Sevdası kitabı tüm edebiyatseverler için uygundur. Araba Sevdası kitabını okuyabilecek yaş grupları aşağıda listelenmiştir. 60-70 yaş arasıdır.
Türk edebiyatının klasiklerinden Araba Sevdası, Recaizade Mahmut Ekrem'in yergi niteliğindeki eseridir. Realizmin Türk edebiyatındaki ilk örneklerinden sayılan roman, toplumdaki yozlaşmayı, Bihruz Bey'in Periveş Hanım'a duyduğu aşkı üzerinden ele alıyor.
Tanzimat edebiyatında dikkat çeken eski-yeni edebiyat münakaşalarında Recaizade Mahmut Ekrem “yeni”nin en büyük temsilcisi kabul edilir. Münakaşalarında Divan edebiyatını bütünüyle reddetmeyen sanatkâr, Batı edebiyatından hareketle eskinin yerine konulacak olan unsurları belirler.
Pek çok edebi türde eser veren Recaizâde Mahmut Ekrem de ilk eserini 1840 yılında Afife Anjelik'le tiyatro türünde vermiş olur.
Tanzimat Edebiyatı'nın pek çok yazar ve şairi (Ahmet Mithat, Namık Kemal, Şemsettin Sami, Abdulhak Hamit, Recaizade Mahmut Ekrem) romantizm akımının etkisindedir.
Tanzimat edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Recaizâde Mahmut Ekrem (1847-1914) yenileşme döneminin önderlerinden biridir.
Recaizade M. Ekrem'le girdiği kafiye tartışmasında "göz için katiye" anlayışını savunmuştur. Köklü medrese öğreniminin etkisiyle divan şiirleri yazmakla beraber, zaman zaman Batı anlayışıyla şiirler de yazmıştır. Şiirlerini sade bir dille ve aruz ölçüsüyle yazmıştır.
Araba Sevdası isimli eser, bir aşk hikayesi ekseninde üst sınıfta yer alan kişilerin hayatını eleştiren bir roman olma özelliğine sahiptir. Araba Sevdası adlı eserde Bihruz Bey ve onun platonik aşkı etrafındaki olaylar konu edinilmiştir.
Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası, gerek konusu gerek üslubuyla bir klâsik hâline geliyor. Toplamda 272 sayfadan oluşan roman, Osmanlı'da yaşanan Batılılaşma sürecinin yanlış yönlerine, İstanbul'un entelektüel çevresine, döneme ve topluma dair izler taşıyor.
Recaizade Mahmut Ekrem'in yazdığı Araba Sevdası, Tanzimat dönemi romanları içinde benzersiz bir yere sahip olup Türk edebiyatının ilk realist roman örneğidir.
Tanzimat'ın ikinci nesli sanatçıları arasında yer alan Ekrem'in ilk edebi denemeleri eski edebiyat anlayışı içinde olmakla birlikte, daha sonraki dönemlerde kaleme aldığı eserler, onu Batı edebiyatı anlayışının önemli isimleri arasına sokar.
Recai, Arapça kökenli bir isim olup, "rağbet eden", "dönüp dolaşan", "tekrar isteyen" veya "geri dönen" gibi anlamlara gelmektedir.
Araba Sevdası, yıllar evvel bugün vefat eden Recaizade Mahmud Ekrem'in 1898 yılında yayımlanan ilk ve tek romanıdır. 1898 yılında yazılan eser, Türk edebiyatında ilk realist roman örneği olarak kabul edilmektedir.
20. yüzyıldan sonra karakterin ruh dünyasını vasıtasız vermek üzere kullanılan bilinç akışı tekniğinin Araba Sevdası romanında kullanılmış olması dikkate şayandır. Romanda karma anlatıcı ve bakış açısının kullanıldığı görülmektedir.
Araba Sevdası konusu da batılılaşmanın yanlış yorumlanması sonucu, yanlış batılılaşmayı anlatan bir roman olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda Araba Sevdası Türk Edebiyatı'ndaki ilk realist roman olarak adından söz ettirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri