Resmi olarak Mary W. Jackson NASA Genel Merkezi olarak bilinen ve eski adı İki Bağımsızlık Meydanı olan NASA Karargahı Washington'daki 300 E caddesi SW'deki iki binalı Bağımsızlık Meydanı kompleksinde alçak bir ofis binasından oluşan binadır.
NASA'nın merkezi Washington'dadır.
Bu süreçte Güneş'ten kopan parçacıkların hareketlerinde bir değişim tespit edilmiştir. 14 Temmuz 2022 tarihi itibarıyla, Voyager 1, Dünya'dan 23.381 milyar km (14.528 milyar mi; 156.29 AU) ve Güneş'ten 23.483 milyar km (14.592 milyar mi; 156.97 AU) uzaklıkta bulunmaktadır.
TAM 60 YIL ÖNCE BU AY, 1 EKIM 1958'DE AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI'NIN UZAY ÇALIŞMA- LARINI PLANLAMAK VE KOORDI- NE ETMEK ÜZERE NASA KURULDU.
Uzayda Kaç İnsan Var? Şu anda uzayda farklı milliyet, cinsiyet ve yaşlardan toplam 10 kişi görev yapıyor. Bu 10 kişiden 3 Rus uçuş mühendisi tam 932 gündür uzaydalar ve bu onları topluluğun en uzun süreli uzay çalışanları kılıyor.
İlgili 16 soru bulundu
Türkiye'de Türk Dil Kurumu tarafından 2005 yılında "Astronot" sözcüğü için Türkçe karşılık olarak "gökmen" ve "uçman" sözcükleri önerilmiştir. 2021 yılında ise Türkiye Uzay Ajansı başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım Özbekçede "astronot, uçurcu" anlamında bulunan Arapça-Farsça kökenli "fezagir" sözcüğünün kullanılmasını ...
Astronotlar uzayda 14 gün geçirecek. Uzay yolculuğu yaklaşık 1,5 gün sürecek.
Uzayda 1 saat, Dünya'da 7 yıl" ifadesi bir mit olarak kabul edilmektedir ve gerçek bilimsel gerçeklikleri yansıtmamaktadır. Zamanın algılanışı, görelilik kuramı çerçevesinde ele alındığında, bir nesnenin hızı ve yerçekimi etkisiyle zamanın akışında gözlemlenebilecek değişiklikler olabilir.
Bu hesaplamada gözlemlenebilir evrenin en uzak ucu yaklaşık 46-47 milyar ışık yılı ötede olarak hesaplanmıştır.
Son 10 yıldır Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nde (NASA) çalışan astrofizikçi Umut Yıldız, Türkiye'ye dönerek çalışmalarına orada devam etme kararı aldı.
Havacılık ve uzay mühendisliğinden mezun olanlar NASA, SpaceX gibi önemli kurum ve şirketlerde kariyer olanaklarını değerlendirebiliyor. Üstelik bu bölüm mühendislik alanının en kazançlı bölümlerinden biri olarak da biliniyor.
Türkiye'de Uzay Faaliyetleri
Türkiye'nin uzay üssü henüz yok. Fakat uzay araştırmaları için gereken adımları atabilecek bir uzay ajansı kurulmuş durumda. Bu kurum 2018 yılında Türkiye Uzay Ajansı olarak kuruldu. Kurumun hedeflerinden en öne çıkanı 2023 yılında Ay'a bir roket fırlatmak olarak belirlenmiştir.
Çünkü, bu gezegendeki yer çekimi dünyadaki zamandan farklıdır. Söz konusu gezegende bir (1) saat dünyadaki yedi (7) yıla karşılık gelmektedir. Kahraman Cooper ve diğer astronotlar burada tam üç (3) saat geçirirler.
İlklere imza atacak Milli Uzay Yolcumuz Alper Gezeravcı, 14 gün sürecek bilim misyonunda toplam 13 farklı deney gerçekleştireceğine vurgu yapan Mandal, “Ülkemizin insanlı ilk uzay misyonunun ardındaki temel motivasyon, bilimsel çalışmalarımızın boyutunu daha da ileriye taşıyacak araştırmalar gerçekleştirmektir.
Buna göre, uzayda Dünya'dan daha yüksek bir hızda hareket eden ve daha düşük bir yerçekimi kuvvetine maruz kalan bir astronotun saati, Dünya'daki bir insanın saatinden daha yavaş işler. Bu da, astronotun Dünya'ya döndüğünde, Dünya'daki insanlardan daha az yaşlanmış olacağı anlamına gelir.
G14'e göre maaş alan bir astronot, tecrübesine göre yılda 95 bin 973 - 124 bin 764 dolar arası kazanıyor. G14'e mensup bir astronot ayda 10 bin 397 dolar maaş alabiliyor. NASA'da yönetici pozisyonunda olan astronotlar ise G15 tablosuna göre yılda 146 bin 767 dolara kazar maaş alabiliyor.
Uzaydaki çoğu cismin uzaklığını tarif etmek için Işık Yılı ifadesini kullanırız. Işık yılı, ışığın, bir Dünya yılında aldığı yoldur. Bir ışık yılı yaklaşık olarak 9 trilyon kilometredir. Bu 9'un yanında 12 sıfır demek!
Dragon kapsülünün ISS yolculuğu yaklaşık 36 saat sürecek
Buna göre uzay yolcularının ISS'e ulaşmaları için yaklaşık 36 saatlik bir yolculuk süreleri olacak. Gerçekleştirdiği uzay yolculuğuyla "ilk Türk astronot" ünvanını da alan Gezeravcı, 14 gün boyunca ISS'de 13 farklı bilimsel deney üzerinde çalışacak.
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, 14 gün boyunca ISS'de çeşitli bilim misyonlarını gerçekleştirmek üzere uzayda görev yapacak. Ocak ayının sonunda Dragon kapsülünün AX misyon mürettebatının Orlando açıklarına okyanusa inmesi planlanıyor.
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı TUA yönetimine atandı Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) görevini tamamlayarak Türkiye'ye dönen ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu üyeliğine atandı. Gezeravcı'nın Cumhurbaşkanı Karar ile yapılan ataması Resmi Gazete'de yayımlandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın, Ax-3 mürettebatıyla 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece 01.11'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na hareket edeceğini bildirdi. Uçuş maliyetini Space.com açıkladı: “Koltuk başına 55 milyon dolar alınacak.”
ingilizce'de astronot, rusça'da kozmonot, çince'de taykonot dan gelen "not" gelenegini bozmadan evrenot, gokmenot, kainot, uzaynot...
Uzay giysileri, uzayda yürüyen astronotları aşırı sıcaklıklardan korur ve rahatça hareket etmelerini sağlar. Hava bu kadar kötüyken bir tişörtle dışarı çıkamazsın! Bir uzay giysinin Dünya'daki ağırlığı, içinde hiç kimse yokken 127 kilodur. Uzayda hiçbir ağırlığı yoktur, böylece astronotlar kolayca dolaşabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri