Bir daha tekrar edelim: Ref: ötre; nasb: üstün; cer: esre ve cezm de: cezim şeklidir.
nasb / نَصب
Bir rütbe alma. Bir memurluğa tayin edilme. Gr: Arapçada kelimenin i'rabının mensub ( üstün) olması, yani; (e, a) diye okunuşu.
Hz. Peygamber'e nisbet edilen söz ve haber anlamında hadis terimi. Merfû' kelimesi sözlükte “yukarı kaldırmak, yükseltmek” anlamına gelen ref' masdarından ism-i mef'ûldür.
Konuya girerken de belirttiğimiz gibi, Arapçada özne olan sözcük daima merfû kullanılır. Yani bir kelimeyi cümlede özne olarak kullandığınızı, o kelimeyi merfû yaparak gösterirsiniz. Nesne olan kelime de, daima mansûb kullanılır. Harf-i cerden sonra kullanılan kelime de daima mecrûr olur.
1. Çekilmiş, sürüklenmiş. 2. dilb. Arapça gramere göre son harfinin harekesi esre olup “ı, i” şeklinde okunan (kelime); “Harf-i cerle mecrur.” “İzâfetle mecrur.”
İlgili 24 soru bulundu
Sözlükte “önemli bir şeye davet ve teşvik etmek, ölüye ağıt yakarken onun iyiliklerini sıralamak” gibi mânalara gelen nedb kökünden türemiş bir ism-i mef'ûl olan mendûb kelimesi “istenen, arzulanan, kendisine çağrılan şey” demektir.
Arapça kökenli bir kelime olan merfu kelimesi yükselmek anlamına gelen bir kelimedir. Merfu kelimesi yükselmek anlamına gelmesinin yanında Arapça cümlelerin öğelerinde de kullanılan bir kelime ayrıştırıcı olarak kullanılmaktadır.
Ma'rife kelimesinin zıttı olan nekre, sözlük anlamı itibariyle 'tanınmayan, bilinmeyen' anlamında bir sıfattır. Terim olarak kelimenin ma'rife formlarından arınmış yalın halidir. Bu yalın yapı anlam itibariyle tek unsura(müfred) yönelik olabileceği gibi tür'e (cins) de yönelik olabilir.
- Mufred: Tek varlığı gösteren isimler - Musennâ: ki varlığı gösteren isimler - Cemî: Üç veya daha fazla varlığı gösteren isimler. Bir tek varlığı gösteren sözcük yapısına müfred (tekil) adı verilir. Aşağıdaki kelimeler müfred yapıdadır. Aynı cinsten iki varlığı gösteren sözcük yapısına müsennâ (ikil) adı verilir.
Haber bir fiil cümlesi olabilir. Bu durumda mübteda mutlaka başta gelir ve marife olur. Haber konumunda olan fiil ise cinsiyet ve sayı bakımından mübtedaya uyar. Haber isim cümlesi olarak da gelebilir.
ﻦﻳد: Mecrûr isim. mahallen mecrûr. O dine yetişenlere müjde, ona uymayanlara yazık!
Mübteda, cümlenin öznesidir. Genellikle isim cümlesinin başında bulunur ve ref durumunda gelir… Haber ise cümlenin yüklemidir ve mübtedadan sonra gelir. Haber, mübteda hakkında bilgi veren ögedir.
Bazı müzekker isimler çoğul olurken, sonuna harekesiz vav ve üstün nun harfi (ونَ) gelir. Bazen de cümledeki yerine göre harekesiz “ye” ve nun (ينَ) getirilir. Böyle çoğullara, Cem-i müzekker-i salim denir.
Sözlükte “bir şeyi ortaya dikmek; birine karşı kötülük ve düşmanlık besleyip bunu izhar etmek” anlamındaki nasb kökünden türeyen nâsıbe kelimesi “kin ve düşmanlık besleyenler” mânasına gelir (Lisânü'l-ʿArab, “nṣb” md.).
Yedek Mirasçı Atama (Alelade İkameli Mirasçı Nasbı)
“Mirasbırakan, atadığı mirasçının kendisinden önce ölmesi veya mirası reddetmesi hâlinde onun yerine geçmek üzere bir veya birden çok kişiyi yedek mirasçı olarak atayabilir. Bu kural belirli mal bırakmada da uygulanır.”
Genel olarak: Ref: ötre; nasb: üstün; cer: esre ve cezm de: cezim şeklidir.
melhuz / melhûz / ملحوظ / مَلْحُوظْ
Mülâhaza ve tefekkür olunmuş olan veya olunabilen. Düşünülebilen. Akla gelebilen.
Bir şeyin içyüzü, aslı, esası. Bir şeyin neden ibaret olduğu, künhü, esası, hakikatı. (Mahiyet, hakikatten daha umumidir.
Tesniye Arapça kökenli bir sözcüktür ve "iki parçadan oluşan" anlamına gelir. İbranice adı Devarim "sözler" anlamına gelir ve adını Musa'nın sözlerinden alır.
Arapça'da başında lâm-ı ta'rif olup olmamasına göre isimler gruplandırılır; başında lâm-ı ta'rif olmayan kelimeye “nekra/belirsiz”; başında lâm-ı ta'rif olan kelimeye de “marife/belirli, bilinen” denir.
Marife (Belirli): Belirli bir şey için konulmuş isimdir. Nekre (Belirsiz): Belirsiz bir şey için konulmuş isimdir. İsim ve sıfatların belirli olduğunu göstermek için, başlarına ال takısı getirilir. Bu takıya, belirlilik takısı veya belirtme takısı denir.
Bu başlıkta tek öğrenmemiz gereken bilgi şudur: zamirler marifedir; çünkü zamirler belli bir ismin yerini tutarlar. Marife olan isimlerin dördüncüsü işaret isimleridir.
Amiller ve mamullerde anlatılan misallerdeki gibi. Eğer irab lafızda zahir olmaz, bilakis mukadder (takdir edilen) bir halde mureb ismin sonunda vaki olur ise işte ona Takdiri İrab denilir.
1-MEFULÜN BİH: Failin yaptığı işten doğrudan etkilenen; olayın, üzerinde meydana geldiği ögedir. Eğer harf-i cersiz olarak gelirse mefulün bih sarih olur. Eğer harf-i cerli gelirse mefulün bih gayri sarih olur. Mefulün bih sarih “açık meful” demektir.
İsimler ve fiillerin bazılarının sonu cümledeki yerine göre veya başına gelen bir edattan dolayı değişirken, bazılarının sonu da ne olursa olsun değişmez. Sonu cümledeki yerine göre veya başına gelen bir edata göre değişebilen kelimelere “murab” denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri