Yenisey Yazıtları'nın Yenisey bölgesinde yaşayan değişik Türk boylarına ait oldukları kabul edilmektedir. Bu yazıtların Göktürk Kitabeleri'nden önce oluşturulduğu kabul edilir.
Yenisey Kitabeleri'ni yazan Türk topluluğu Kırgızlar'dır. Tam sayısı 158 adet olan Yazıtlar, Rusya'da Hakasya, Tuva ve Altay Özerk Cumhuriyetleri'nin sınırları içerisinden akan Yenisey Nehri civarında yerleşmişlerdir. Bu yazıtlar Kurgan ve Kaya taşlarından oluşur.
orhun abideleri 8. yy, yenisey yazıtları 6. yy kırgızlar tarafından yazılmıştır.
Yenisey Yazıtları, Moğolistan'ın kuzeyinde, Yenisey Irmağı boyunca, hangi boylarca dikildiği tam olarak bilinmemekle birlikte daha çok Kırgızlar, Azlar veya Çikler tarafından dikildiği sanılan yazıtlardır2. Bu yazıtlardan Uybat III (E 32) yazıtı ilk bulunan yazıt olduğu hâlde N.
Yenisey Yazıtları'nın yazılış tarihi üzerinde değişik görüşler mevcuttur. Bazı bilim adamları -özellikle yazıtlar üzerinde ilk inceleme yapanlar-, bu yazıtların Orhon Yazıtları'ndan daha önce, yani V-VII. asırlar arasında yazıldığını belirtmektedirler (Thomsen 1993: 55; Malov 1952: 7-8; Orkun 1994: 428).
İlgili 27 soru bulundu
Yenisey Yazıtları; Rusya'ya ait olan Güney Sibirya'da, bugünkü Hakas ve Tuva Cumhuriyetleri içinde kalan Yukarı Yenisey vadisinde, bu ırmağa veya kollarına dökülen Tes, Tuba, Uybat, Abakan; Kemçik, Çaa Köl, Bayın Köl, Uyuk, Turan Elegest gibi akarsuların yakınlarında bulunan Köktürk harfli yazıtlardır.
Yenisey Yazıtları'nın Yenisey bölgesinde yaşayan değişik Türk boylarına ait oldukları kabul edilmektedir. Bu yazıtların Göktürk Kitabeleri'nden önce oluşturulduğu kabul edilir. Genellikle mezar taşı olarak dikilen bu yazıtların bazıları birkaç kelimelik, çoğu 5-10 satırlıktır.
Malov ve H. N. Orkun'un adını anmak gerekir. Yenisey yazıtlarının tamamında herhangi bir tarih kaydı bulunmamaktadır. Belki de yazıtlarda kullanılacak kadar gelişmiş bir takvim sistemleri yoktu.
Âbidedeki kitabeleri Bilge Kağan ve Kül Tigin'in yeğeni Yollug Tigin yazmıştır. Bilge Kağan âbidesi, aynı yerde Kül Tigin âbidesinin bir kilometre uzağındadır.
Tez Yazıtı (750?) 3. Yenisey Yazıtları: Yenisey ırmağının yukarı taraflarında bugün Rusya'nın Hakas otonom bölgesindeki irili ufaklı mezar taşlarıdır. Bu yazıtların Köktürk Kağanlığı yıkıldıktan sonra buralara hâkim olan bazı Köktürk liderleri tarafından diktirilmiş olduğu sanılıyor.
Özet: Bugünkü Moğolistan'ın sınırları içinde bulunan Orhun Yazıtları, Türk dilinin bilinen ilk yazılı metinleridir. Bu nedenle bu metinler çağdaş Türk yazı dillerinde de ilk metin olarak ele alınmaktadır.
Bu çalışma için Orhun anıtlarına ilk kez giden ve çektikleri fotoğraflar, yaptıkları çizim ve transkipsiyonlarla günümüze, anıtların o günkü sağlam halini aktaran O.Donner başkanlığındaki Fin Heyetinin hazırladığı Fin Atlası, Orhun yazıtları hakkında yapılan ilk kapsamlı çalışmadır.
Bu kitabeler, Türk dilinin bilinen ilk yazılı kaynakları olması nedeniyle dilimizin tarihi ve gelişimi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu anıtlardan ilki Göktürk Devleti'nin bilge veziri Tonyukuk adına 720 yılında, kendisi tarafından diktirilmiş olup bu kitabedeki ifadeler Tonyukuk'a aittir.
Orhun Yazıtları, Göktürk Yazıtları ya da Köktürk Yazıtları, Eski Türkçe (𐰆𐰺𐰴𐰣∶𐰖𐰔𐱃𐰞𐰺𐰃) Türkleri'nin bilinen ilk alfabesi olan Orhun alfabesi ile Göktürkler tarafından yazılmış yapıtlardır.
Bilinen en eski Türk alfabesi, eski Türk alfabesi olarak da bilinen Orhun alfabesidir ve tarihi 7. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Türk dilleri tarih boyunca Uygur, Kiril, Arap, Yunan, Latin alfabesi|Latin ve diğer bazı Asya yazı sistemleri de dahil olmak üzere pek çok alfabe kullanmışlardır.
Kırgızlar (Kırgızca: Кыргыздар), çoğunluğu Kırgızistan'da yaşayan Türk halkı. Türklerin bilinen en eski yazılı belgeleri olan Yenisey ve Orhon Yazıtları'nda Kırgızlar, tarihleri çok eskiye dayanan Türk kavimleri arasında zikredilmektedir.
Uygur kağanlığı sırasında dikilmiş Türkçe runik yazılı Şine-Usu (Moyençor Kağan adına 759'da), Taryat ve Karabalasagun (826) yazıtları Uygur kültürünün önemli örnekleridir.
Aruz ölçüsünün kalıbıyla yazılmıştır.
strahlenberg, köktürk yazıtlarından bilimsel olarak bahseden ilk kişi olmakla da köktürk yazıtlarının varlığını ortaya çıkarmasıyla ardından gelen daha nitelikli araştırmalara açık kapı bırakmıştır. aynı zamanda yenisey yazıtları 'nı bulan ilk kişi olması kendisi hakkında verilebilecek önemli bir bilgidir.
Bu gölü oluşturan Assuan Barajı'nın aşağısında Mısır içlerinde kuzeye doğru akar ve Kahire yakınlarında "Nil Deltası"nı oluşturur ve İskenderiye ile Dimyat'tan Akdeniz'e dökülür. Denize dökülen yer olan ağız kısmı yaklaşık olarak 300 km uzunluğundadır.
Nil nehrinin en uzakta yer alan kaynağı Burundi içindeki Doğu Afrika Göller Bölgesi'nde bulunan Kagera Nehri şeklinde doğmaktadır. Ruanda, Tanzanya ve Uganda bölgelerinin sınırlarını meyana getirerek Victoria Gölü'ne katılmaktadır.
Asya'nın en uzun ırmaklarından biri olan Obi Rusya sınırları içindedir. Biya ve Katun ırmaklarının birleşmesiyle oluşur. Bu birleşme noktasından, Arktik Okyanusu'ne döküldüğü yere kadar 3.650 km uzunluğundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri