Ispanak kış mevsimine özel sebze türleri arasında yer alıyor. Bu sebzenin yetiştirilmesi daha çok kasım, aralık ve ocak aylarını bulabiliyor. Bu mevsimde hasat edilen ıspanak bekletilmeden market ve pazarlarda yerini alıyor.
Daha önce de belirtildiği gibi, ıspanak genellikle serin havaya ihtiyaç duyar, bu nedenle çoğu üretici ilkbahar başlarında veya sonbahar sonlarında ıspanak yetiştirmeye başlar. Birçok çiftçi, ıspanak ekimini ilkbahar donlarından altı hafta önce yapmayı tercih eder.
Elmacıoğlu, pişmiş yemeklerin saklanmasına yönelik bilgiler verdi. Özellikle ıspanağın pişirildiği gün tüketilmesini önerdi.
Kış mevsiminde yetişen sebzeler: Kış mevsiminde sağlıklı şekilde yiyebileceğimiz birçok organik sebze yetiştirilmektedir. Bunlar arasında ıspanak, pazı, havuç, kereviz, lahana, turp, balkabağı ve brokoli gibi besinler bulunmaktadır.
Ispanak tohumları genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarına ekilmektedir. Bu aylarda ıspanak tohumlarını dikebilirsiniz. Zaman zaman yaz aylarında da ekildiği görülmüştür. Ancak, yaz aylarının sıcak geçtiği bölgelerde ilkbahar veya sonbahar aylarında ekilmesi daha uygun olacaktır.
İlgili 38 soru bulundu
Kış boyunca taze sebze yemek isteyenler için serada ıspanak yetiştirmek doğru şeydir. Ispanak soğuğa dayanıklıdır. Bu yüzden yılın son zamanlarında bile ekilebilir.
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Ispanak, kış mevsimine ait bir sebzedir. Ispanak kış mevsiminin Kasım, Aralık ve Ocak aylarında hasat edilir ve bu aylarda marketlerde, pazarlarda piyasaya sürülür.
Ispanak: Ağustos ve eylül aylarında tohumu ekilir. Pırasa: Mart ve mayıs aylarında tohumu ekilir. Brokoli: Mayıs ayında tohumu ekilir.
Mart ayında sebze tercihiniz ıspanak, havuç, pırasa, kırmızı turp, brokoli, pancar, taze yeşil kabak, meyvelerde ise elma ve muz olmalı.
Bu nedenle ıspanakla yapılan yemeklerin yoğurtla birlikte tüketilmesini tavsiye ediyoruz.Demir bakımından zengin olan ıspanağın protein içeriği, yoğurtla birlikte tüketilmesi sonucunda artıyor. Böylece yemeğin besin değeri artıyor ve daha dengeli beslenme sağlanıyor.
Ispanak yeniden ısıtıldığında içerisindeki nitrat parçalanıp nitrite dönüşür. Nitrit ise kandaki oksijen seviyesini etkiler. Ispanağı tekrar ısıtırsanız gıda zehirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle ıspanak ve diğer bütün yeşil yapraklı sebzeleri yiyebileceğiniz kadar yapmanızı öneririz.
Ispanak bol miktarda C, E ve B vitaminleri, magnezyum, demir ve kalsiyum içerir. Bu nedenle besin değeri yüksektir. Ispanak, içerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için yararlıdır. Ispanak, sağlık açısından önemli bir risk olan pıhtılaşmayı yavaşlatır, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.
Kara lahana, kasım ve aralık ayına kadar tarlada ve bahçede büyüyebilen bir sebzedir. İlkbaharda dikildiğinde mayıs ve haziran ayılarında toplanabilen bitki, temmuz ve ağustos aylarında dikildiğinde kasım ayında toplanır.
- Koyu yeşil yapraklı ve üzerinde sarı benekler olmayan ıspanak tercih edilmelidir. - Yapraklar taze ve gevrek görülmelidir, buruşuk olmamalıdır. - Çamurla kaplı ve çürük olanlardan kaçınılmalıdır.
Asya kıtasının orta ve güneybatı bölgelerinin yerlisi olan bu bitki dünyanın birçok farklı bölgesinde gıda olarak tüketilir. İran'dan 11. yüzyılda Araplar tarafından Avrupa'ya, İspanya'ya götürülmüştür.
Genellikle sonbahar ayları ıspanak ekimi için tercih edilir. Bu dönemde ekilen ıspanağın hasadı da kış aylarında yapılacaktır. Bazı bölgelerde ise ilkbahar döneminde ekim tercih edilebilir.
işlenmiş toprağa ıspanak tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 2-2,5 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 8-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Sulama: Ispanak bitkisinin gelişmesi için sulamanın düzenli yapılması gerekir. Büyüme esnasında haftada 1-2 kez sulama yapılır. Kumlu topraklarda 2 kez sulama yapmak uygun olur. İlkbahar ve sonbahar yağışları, sulama miktarını ve sayısını azaltabilir.
Ispanak tohumunun ekiminin genellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar ayları içindeki aylarda yapılması tavsiye edilir. Ispanak tohumunda ise, tohumun ekimi ve kalitesi; hasadın verimliliği bakımından çok önemlidir.
Ispanak ülkemizin birçok yöresinde yetişen bir sebzedir. 2018 yılında 225 bin ton olan ıspanak üretiminin yaklaşık %26'sı İzmir'den, %14'ü Ankara'dan gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de yaklaşık 160 bin dekarı aşan alanda ıspanak üretimi yapılmaktadır. Üretim yapılan alanların %22'si İzmir'dedir.
O zamana kadar ıspanağı kullanmak en iyisidir. Ispanağı kesin. Ispanağı kullanmadan hemen önce yapraklarını sapından ayırın. Kullanmak istediğiniz doğru miktarı kesin ve ardından kalan yaprakları saplara bağlı bırakın.
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
Ispanak - Kg - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri