“Nasılsın?”, “Amma da attın ha” gibi tümceler de önerme değildir.
Doğruluk değeri bilinmese de kesin hüküm bildirip, doğru veya yanlış olan cümleler önermedir. Örnek 1: "her çift sayı iki asal sayının toplamıdır" cümlesi Goldbach Sanısı adıyla bilinen, doğruluğu ya da yanlışlığı ispatlanamamış bir önermedir.
Günaydın kelimesi herhangi kesinlik bildirmediği için önerme kabul edilemez.
önermeler bir bilgi niteliğinde ve doğru ya da yanlış olarak gruplandırılabilen bir konudur. - Yarın hava soğuk olacakmış. derken doğruluğu veya yanlışlığı vardır, o yüzden önermedir. - Yarın benimle gelir misin? olursa bu önerme olmaz çünkü bir değeri yok.
Her önerme cümledir fakat her cümle önerme değildir.
İlgili 42 soru bulundu
Çünkü bu ifadelerin tamamı birer yargı bildirir ve önermelerin kurallarına uyar: “Ay, Dünya'nın uydusudur.” Bir önermedir ve doğruluk değeri, “doğru”dur. “Filler; uçabilen, küçük, pembe bitkilerdir.” Bir önermedir ve doğruluk değeri, “yanlış”tır. “Bir gün, 83 saattir.” > Bir önermedir ve doğruluk değeri, “yanlış”tır.
Neler önerme değildir
Önermelerde en az bir yargı ve bir doğruluk değeri taşıyan cümle vardır. Dilek, soru, emir, ünlem gibi cümleler bir yargı bildirmezler. Bu yüzden doğru veya yanlış olamayacakları için önerme değillerdir.
İnsanlar görüşlerini önermelerle dile getirir. Önermeler bir durumun ya da ilişkinin bulunduğunu öne sürer ya da iddia eder. “Güller güzel kokar.”, “İstanbul tarihî ve turistik bir şehirdir.”, “Elma ekşidir.” gibi cümleler doğru veya yanlış bir yargı içerdiklerinden birer önermedir.
Cevap ⇒ Hayır.
Soru cümleleri ve ünlem cümleleri kesin bir yargı belirtmediğinden önerme sayılmazlar. Ama mesela "1 hafta 7 gündür" gibi doğru veya yanlış kesin bir yargı ifade etseydi "önermedir" diyecektik.
Önermenin belirttiği yargı nesnel veya öznel olabilir, yani önermenin doğru olup olmadığı nesnel denetime açık ya da kapalı da olabilir.
“Ankara Türkiye'nin başkentidir” ifadesi bir doğru önermedir. “6 bir asal sayı mıdır?” ifadesi doğru ya da yanlış bir ifade değildir, dolayısıyla bir önrme değildir (Bir soru cümlesidir). Tanım: Doğruluk değerleri aynı olan iki önermeye denk önermeler denir.
Eve geldin mi? (Önerme Değildir) İyi geceler! (Önerme Değildir)
Öncelikle seni seviyorum cümlesi bir önerme diğildir. Çünkü önerme olması için bahsedilenin ya yanlış yada doğruluk içermesi gerekir.
Önermeler nasıl gösterilir? Önermeler q, p, r, s gibi küçük harfler ile gösterilir. Örneğin; q : En küçük asal sayı 2'dir.
İki önerme, kendilerini oluşturan bileşenlerinin tüm doğruluk değeri kümesi için aynı doğruluk değerin sahipse bu iki önerme mantıksal eşdeğerdir denir. P ve Q 'ya iki bileşik önerme dersek, P ve Q mantıksal eşdeğerse P ≡ Q veya P ⇔ Q şeklinde gösterilir.
" ise " önermesi, önermesini doğru kabul ediyorsak, önermesini de doğru kabul etmemiz gerektiği anlamına gelir. p ⇒ q önermesi, doğru ve yanlış iken yanlış, diğer durumlarda doğrudur.
a) p: "1 saat 50 dakikadır."
Bu önermenin doğruluk değeri 0'dır. Çünkü yanlış bir önermedir.
Bugün hava sıcak cümlesi bir önerme değildir. Öznellik içeren cümleleri önerme olarak kabul edemeyiz.
> Bu önerme doğru bir hüküm içermektedir.
Önerme değildir. Önerme: Nesnel yargı bildiren herkese göre aynı olup öznellik içermeyen ifadelerdir.
Doğrulanmış Cevap
Başka bir deyişle emir, soru ve ünlem bildiren cümleler önerme olarak değerlendirilemez. "Bugün hava güzel mi" cümlesi de soru bildiren bir cümle olduğu için bir önerme değildir.
Dışarı çık ve kapıyı kapat! Önerme değildir. Çünkü yargı içermez.
Olumsuz önermeler: Yüklemin bildirdiği özellik öznede bulunmuyorsa, önerme olumsuzdur. Yani bu tip önermeler, yüklemin özneyi onaylamadığı önermelerdir. Bu durumda özne ile yüklem arasında bir ilişki yoktur.
Önermeler yapıları (basit-bileşik), nitelikleri (olumlu-olumsuz) ve nicelikleri (tümel-tikel) bakımından üçe ayrılır. Basit önerme özne, yüklem ve bağdan oluşan ve bir tek yargı bildiren önermelerdir. Birden fazla önermenin "ve, veya, ise, ancak ve ancak" bağlaçlarıyla birbirine bağlanmasıyla bileşik önermeler oluşur.
Tümel önerme, bir varlık sınıfının tamamı/bütünü hakkında bir evetleme veya değilleme yapan bir önermedir ve genellikle “Bütün”, “Her”, “Hiçbir”, “...'in hepsi”, “...'in hiçbiri” ve benzeri ifadeler yoluyla kurulur. Örnekler: “Bütün insanlar canlıdır”, “Kedilerin hepsi kuyrukludur”, “Hiçbir bitki bilinçli değildir.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri