F/K oranını bulmak için basit bir bölme işlemi yapmak yeterli: Hisse Fiyatı / EPS = F/K oranı. Örneğin, bir şirketin hisse senedi 100 dolardan işlem görüyorsa ve şirket yıllık kazançta hisse başına 4 dolar üretiyorsa, F/K oranı 25 (100/4) olacaktır.
F/K oranını bulmak için hesaplama formülü şöyledir: Hisse fiyatı / hisse başına kar = F/K oranı. Çok basit bir şekilde hesaplanan fiyat kazanç oranına dikkat edilmediğinde zaten hali hazırda değerlenmiş bir hisse senedine yatırım yapma riskiyle karşılaşılma ihtimali vardır.
F/K oranı iki şekilde hesaplanabilir. Bunlardan birincisi son 4 çeyrekte elde edilen kâr ile hesaplanan cari F/K (P/E TTM) oranıdır. İkincisi ise ilerideki 4 çeyrekte elde edilmesi beklenen kâr ile hesaplanan gelecekteki F/K (Forward P/E) oranıdır.
F/K Oranı bir şirketin net kârına kıyasla kaç çarpanla işlem gördüğünü açıklayan orandır. F/K oranının düşük olması şirketin ucuz, yüksek olması ise pahalı olması anlamına gelebilir.
F/K oranı, bir hisse senedinin güncel fiyatının şirketin kârına olan oranıdır. Şöyle de düşünebiliriz; 1 TL kar almak için şirketin hissesine ödenmesi gereken tutardır! İki farklı hisseden örnek vererek ilerleyecek olursak; SISE FK Oranı 6,3 ve EREGL FK Oranı 7,4'tür.
İlgili 25 soru bulundu
Buna göre, F\K oranı 10'un üstünde olan şirket hisselerinin pahalı, 10'un altında olan şirket hisselerinin ise ucuz olduğu kabul edilmektedir. Fakat daha önce de bahsettiğimiz gibi F\K oranı 10 altında ise yatırım yapılmalı, 10 üstünde ise yatırım yapılmamalı diye kesin bir kural yoktur.
F/K Oranı bir şirketin net kârına kıyasla kaç çarpanla işlem gördüğünü açıklayan orandır. F/K oranının düşük olması şirketin ucuz, yüksek olması ise pahalı olması anlamına gelebilir.
Örnek vermek gerekirse; bir şirketin F/K değeri 10 ise yatırımcılar her 1 dolarlık şirket kârı için 10 dolar ödemeye razılar demektir. Bu sayede ilgili hisse için oluşan piyasa algısı da bu F/K değeri ile ölçülebilir.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
F/K oranı, yatırımcıların bir birimlik şirket hissesi için ödemeye razı oldukları fiyatı gösterir. Yatırımın yapılacağı şirketin gelecekteki kazançlarının artması bekleniyorsa hisse birim fiyatı yükselebilir.
Piyasa değeri, şirketin toplam hisse sayısının hisse başına fiyatla çarpılmasıyla hesaplanır. Örnek: ABC Şirketi'nin 100.000 adet hisse senedi bulunuyor ve her bir hisse senedi 50 TL fiyatla işlem görüyor olsun. Bu durumda, ABC Şirketi'nin piyasa değeri (PD) değeri 100.000 x 50 TL = 5.000.000 TL olarak belirlenir.
Fiyat Kazanç Oranı (FK), bir şirketin hisse senedinin piyasa fiyatının hisse başına kârına oranlanmasıyla elde edilen bir finansal orandır. FK, bir hisse senedinin fiyatının, şirketin kârlılığına oranla ne kadar değerli olduğunu gösterir.
10 veya 10x'in standart katı genellikle gerçeğe uygun değer olarak kabul edilir. Ancak, ortalama Fd/FAVÖK sektörden sektöre değişiklik gösterir. Sektör ortalamasından veya tarihsel ortalamadan yüksek Fd/FAVÖK oranı, firmanın daha yüksek değerde olduğu sonucunu verir.
“Hisse Başına Kâr = Çeyreklik Net Kâr / Toplam Hisse Adedi”
Hisse başına kâr, bir şirketin çeyreklik net kârının dolaşımdaki hisse adedine bölünmesiyle hesaplanır.
Belirli bir alt sıranın altına düşen hisseler BIST 100 listesinde yer almaz. Bu durum liste dışında kalan hissenin piyasada işlem değerinin düştüğü anlamına gelir. BIST 100 endekslerinden çıkarılan payların yerine yedek paylar alınır.
PD/DD oranı bir hisse senedinin sahip olduğu özkaynaklara göre fiyatını ölçme amacıyla kullanılan bir değerleme oranıdır. Hisse senetlerinin ucuz ya da pahalı olduğunu anlamak için kullanılır.
Dolaşımdaki Lot Sayısı Nasıl Hesaplanır? Dolaşımdaki lot sayısı, bir hissenin halka açık kısmının toplam lot sayısından çıkarılmasıyla hesaplanır.
Fiili dolaşımdaki pay oranı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından, Borsa İstanbul piyasalarında işlem gören payların halka açıklık oranlarını gösterir bir kavram olarak tanımlanmış olup, MKK tarafından hesaplanarak ilan edilir.
Rakamların yanında görüldüğünde bazı insanların ne ifade ettiğini anlamadığı zamanlar olabiliyor. Aslında K harfi rakamların yanında 1000'i ifade ediyor. 8K sayısının, açılımı 8000'dir. Sayının 1000 ile çarpılmasını ifade eder ve İngilizce dilinde bu şekilde ifade edilir.
Hisse başına kar (earnings per share), bir şirketin net karının tedavüldeki hisse senetlerine oranıdır. Bu hesaplama şirketin diğer şirketlere kıyasla gücünü belirlemek ve performansı takip etmek için kullanılır. Şirketler karşılaştırılırken, hisse başına karı daha yüksek olan şirket daha güçlü olarak değerlendirilir.
Yüksek FD/Satışlar oranları, şirketin değerinin satışlara göre yüksek olduğunu gösterir. Bu durum yatırımcılar için şirketin satışlara göre iyi bir değerlendirme aldığını ve değerlemeye değer olduğunu ifade eder. Düşük FD/Satışlar oranları ise şirketin değerinin satışlara göre düşük olduğunu ifade eder.
Defter değeri (Net varlık değeri olarak da bilinir), imtiyazlı hisse senedi özkaynakları hariç olmak üzere toplam varlıklar ve toplam borçlar arasındaki farkı temsil eder (çünkü tercih edilen hissedarlar, varlıklar ve kazançlar üzerinde ortak hissedarlardan daha yüksek haklara sahiptir).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri