Lif ve proteinden zengin yulaf ezmesinin besin değeri, diyetteyken en çok merak edilen konuların başında gelir. 100 gram yulaf ezmesinin besin değeri tablosu şu şekildedir: Karbonhidrat: 66,2 g. Protein: 16,89 g. Yağ: 6,9 g.
Yulaf bitkisinin 100 gramında: 57.3 g Karbonhidrat ve 11.3 g Protein bulunmaktadır.
1 Çorba Kaşığı Yulaf Ezmesi 38,90 kaloridir. Yulaf Ezmesi içeriğinde 6,63 Karbonhidrat(g), 1,69 Protein(g), 0,69 yağ(g), 1,06 lif(g), 0,20 Sodyum(mg), 42,90 potasyum(mg), 5,40 Kalsiyum(mg), 0,47 ve Demir barındırır.
Orta çağlardan bugüne dek hem besleyici hem tedavi edici olarak tüketilmekte olan yulaf bitkisi, obezitenin ciddi sağlık problemlerine neden olduğu günümüzde yüksek protein içeren bir diyet besini olmasıyla beslenme uzmanları tarafından önerilmektedir.
Yulaf ezmesinin 1 su bardağı (70 gr) 272 kalori, 1 çorba kaşığı (10 gr) 39 kaloridir. Yulaf ezmesinin 100 gramı 66.27 gram karbonhidrat, 16.89 gram protein, 6.9 gram yağ, 10.6 gram lif içermektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Muhteşem bir lif ve vitamin kaynağı olan yulaf ezmesi, sporcu beslenmesinin olmazsa olmazlarından biridir. Düşük glisemik endeksi sayesinde uzun süreye yayılan bir enerji salınımı sağlayan yulaf ezmesi, sporcuların antrenman öncesinde en çok tercih ettiği besinler arasındadır.
Sağlıklı bir insanın yaşamını sürdürebilmesi için günlük ortalama 0,8 g/kg/gün protein alması gerekir. Yani 70 kg'lık ortalama bir insan, günlük en az 56 g protein almalıdır.
Yüksek protein içeren besinler dendiği zaman akla ilk olarak kırmızı et gelir. Protein kaynağı olan besinler arasında hayvansal gıdalar arasında en yüksek protein içeren gıdadır. Sağlıklı bir yaşam için uzmanlar haftada iki defa kırmızı et tüketilmesini önermektedir.
İyi kalite protein kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinlerdir. Düşük kalite proteinlere ise buğday, arpa, yulaf, pirinç gibi tahıllarda bulunanları örnek verebiliriz.
Bir kâse kuru yulaf ezmesi 3.4 mg demir ve 0.9 mg niyasin yani B3 vitamini içerir. Demir oksijenin kan akımına ve kaslara taşınmasından sorumludur. B vitaminleri ise karbonhidratların enerjiye dönüştürülmesine ve proteinlerin uygun bir şekilde kullanılmasına yardımcı olur ve bu sayede kas gelişimine katkıda bulunur.
1 orta kase (100 g) yulaf ezmesi 370 kcal. 1 tatlı kaşığı (5 g) yulaf ezmesi 11 kcal. 1 su bardağı (200 ml) yulaf ezmesi 259 kcal.
Günlük yulaf ezmesi tüketiminin 2535 gram arası olmasını öneren uzmanlar aynı zamanda çiğ yulafı süt ya da su içinde bekleterek yemeyi tavsiye ediyor. Besin ve enerji değeri yüksek olması nedeniyle özellikle kahvaltı olmak üzere ekmek, kurabiye ve bisküvi yapımında sık tercih ediliyor.
Günlük Yulaf Tüketimi Ne Kadar Olmalı? 8 yemek kaşığı yulaf, günlük protein ihtiyacının %15'ini karşılar. İçeriğinde bulunan E vitamini, kas liflerinin hızlı yenilenmesini sağlar. Bu nedenle günlük tüketilmesi gereken yulaf miktarı ortalama 8 yemek kaşığıdır.
Lif ve proteinden zengin yulaf ezmesinin besin değeri, diyetteyken en çok merak edilen konuların başında gelir. 100 gram yulaf ezmesinin besin değeri tablosu şu şekildedir: Karbonhidrat: 66,2 g. Protein: 16,89 g. Yağ: 6,9 g.
Yer Fıstığı Ezmesi içeriğinde 13,39 Karbonhidrat(g), 13,33 Protein(g), 30,82 yağ(g), 3,00 lif(g), 10,20 Sodyum(mg), 334,80 potasyum(mg), 29,40 Kalsiyum(mg), 1,04 ve Demir barındırır. Yer Fıstığı Ezmesi kalorisi ve besin değerleri…
10) Yulaf Ezmesi
Yulaf ezmesi, diyet ve spor yapanların sıkça tercih ettiği bir besindir. Süt veya yoğurtla tüketildiğinde adeta sağlık dostu. Aynı kasede buluşan yulaf ezmesi, meyve ve yoğurt sizi uzun süre tok tutacak özellikte!
Kırmızı et tüketirken, sığır filetosu, bonfile ve kemiksiz but gibi yağ oranı %5 ya da daha düşük çeşitleri tercih edin. Beyaz et ve yumurta: Derisiz tavuk göğsü ve hindi pirzola gibi yağsız kısımları tercih etmelisiniz. 300 gram tavuk göğsünde 69 gram protein bulunur. Aynı şekilde 1 yumurta, 6 gram protein içerir.
Günde 150 gram protein elde etmek için her öğünde yaklaşık 40 gram ve her ara öğünde ekstra 10 gram protein tüketmeniz gerekecek. Süzme peynir, yumurta ve fıstık ezmesi gibi protein bakımından zengin kahvaltı gıdalarından birini seçin.
Vücuda yeterince protein alınmadığında, vücut otomatik olarak kas, doku ve hücreler için kullanması gereken proteini, enerji üretimi için kullanır. Bu da kaslarda ağrılara, eklem sıvısının azalmasına ve dolayısıyla eklem ağrılarına sebep olur.
Fazla protein tüketimi idrarla kalsiyum atımını da artırarak böbreklerde taş oluşum riskini artırabilir. Böbrek ve karaciğere fazla yük bindirir, böbreğin erken yaşlanmasına, işlevinin bozulmasına neden olabilir ve eklemlerde gut hastalığına neden olabilir” şeklinde konuştu.
Kas dokusunun yapı taşıdır. Yağsız kas kütlesi kazanmak isteyenler için, günlük vücut ağırlığının kilogram başına 2,0 gramlık bir protein alımı gerekmektedir.
1 bardak ev yoğurdu yiyerek ortalama 8.5 gram protein alabilirsiniz. İçerdiği makro besinlerin dışında, yoğurt bazı vitamin ve mineraller yönünden de oldukça zengindir.
Yetersiz protein tüketildiğinde büyüme durur ve kas dokusundan kayıplar başlayarak vücut ağırlığında azalma meydana gelir. Vücut direnci azalır, hastalıklara yakalanma riski artarak iyileşme süreci uzar ve hastalıklar daha ağır seyreder.
Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisiyle sağlıklı bireylerde günlük protein ihtiyacı kabaca kilo başına 0,8–1 gram olarak hesaplanıyor. Yani 70 kg bir kişi için günlük protein ihtiyacı ortalama 56–70 gram olması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri