Toplamda 31 ülkeden oluşan uluslararası bir örgüttür. 4 Nisan 1949 yılında kuruldu. Kurucuları ise 12 ülkeden oluyor.
NATO'ya üye ülkeler gündemdeki haberler nedeniyle bir kez daha gündeme geldi. Son olarak Finlandiya, NATO'nun 31. üyesi olarak İttifak'a katılmıştı. Açık kapı politikası izleyen NATO, 74 yılı geride bırakırken 9. kez genişledi. 1949'da 12 üyeyle kurulan İttifak, Finlandiya'nın katılımıyla 31 üyeye ulaştı.
31 üye ülkenin ikisi Kuzey Amerika'da (Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada), yirmi sekizi ise Avrupa'da yer almaktadır. İzlanda dışında her ülkenin ordusu bulunmaktadır. NATO üyesi üç ülke (ABD, Birleşik Krallık ve Fransa) nükleer silaha sahiptir.
Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü, (İngilizce: North Atlantic Treaty Organization, NATO; Fransızca: Organisation du traité de l'Atlantique nord, OTAN) 4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan ve farklı dönemlerde 19 ülkenin daha katıldığı uluslararası askerî ittifaktır.
İlgili 32 soru bulundu
NATO çatısı altında 30 üye var
1952'de Türkiye ve Yunanistan'ın üyeliğinin onaylanmasından sonra örgüt genişlemeye devam etti. 2020 yılında Kuzey Makedonya'nın NATO çatısı altına girmesiyle üye ülke sayısı 30'a yükseldi. Türkiye bu 30 ülke arasında ABD'den sonra 2'nci en büyük orduya sahip.
Türkiye, 18 Şubat 1952'de NATO'ya katıldı. Türkiye böylece 12 kurucu üye ABD, İngiltere, Belçika, Kanada, Danimarka, Fransa, İzlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Portekiz'den sonra Yunanistan'la birlikte İttifak'ın 3. yılında NATO üyesi oldu.
AGİT'in ortak ülkelerinden biri ve NATO Akdeniz Diyaloğu üyesidir. AB'yle de “Avrupa-Akdeniz Ortaklığı” çerçevesinde Ortaklık Anlaşması bulunmaktadır. * İsrail, 1980 yılında başkentini Kudüs olarak ilan etmiş ve devlet kurumlarını bu şehre taşımıştır.
Soğuk Savaş'ın başındaki Sovyet tehdidine karşı ortak bir savunma örgütü olarak kurulan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), yakın siyasi tarihin en önemli uluslararası kuruluşlarının belki de başında geliyor.
Kuzey Atlantik anlaşmasına Türkiye Cumhuriyeti'nin katılmasına dair kanun 18 Şubat 1952 tarihinde kabul edilmiş olup, ülkemiz Yunanistan'la birlikte anılan tarihte NATO'ya üye olmuştur.
Japonya'nın NATO'ya olan yakınlığı sadece Tokyo için değil, aynı zamanda Asya-Pasifik bölgesinin NATO ile ilişkisi için de önemli. Zira hiçbir Asya ülkesi, NATO üyesi değil.
Yunanistan, NATO'nun 1974'te Türkiye'nin Kıbrıs'a müdahalesini engellemediğinden yakınarak, NATO'nun askeri yapısından ayrılmıştır. NATO, Yunanistan'ın NATO'nun askeri yapısına geri dönmesini 1980 yılında sağlamıştır.
1949'da imzalanan 14 maddelik NATO/Kuzey Atlantik Örgütü Antlaşma Metni, örgütün amaçları ve müdahale alanlarını da içeren temel bir belge niteliğinde.
Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovaky,Slovenya ve Yunanistan AB'ye bağlı olan ülkelerdir.
saldıran ülke nato'dan çıkarılır, saldırıya uğrayan ülke de nato'nun beşinci maddesini işletir ise tüm üye ülkeler, saldıran ülkeye savaş açar.
Hırvatistan'ın 2013 yılında üye olmasıyla, AB 28 üyeli bir Birlik haline gelmiştir. Bununla birlikte Birleşik Krallık'ın 31 Ocak 2020 tarihinde üyelikten resmen çekilmesiyle AB bugün, 27 üyesi olan bir Birlik durumundadır.
Öncelikle coğrafi konumu itibarıyla Türkiye, Avrasya coğrafyasının köprübaşı ülkesi; Asya, Afrika ve Avrupa kıtalarının adeta menteşesidir. Yani Türkiye'nin jeopolitik derinliği NATO stratejileri açısından vazgeçilmez konumdadır.
NATO'nun kuruluşu, İkinci Dünya Savaşı'nın bitimini takiben Fransa, İngiltere, Kuzey Amerika, Kanada, Benelüks ülkeleri, Portekiz, İtalya, Norveç, Danimarka ve İzlanda arasında 4 Nisan 1949 tarihinde imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşmasına dayanır.
İsrail nüfusu, 2022 sonu itibariyle 9 milyon 656 bin kişi olarak kaydedildi.
NATO-Türkiye ilişkileri, Türkiye'nin, NATO üyesi olmak için girdiği Kore Savaşı ile 1952 yılında başlamıştır.
Finlandiya'nın NATO'ya katılma süreci atılan imzalarla tamamlandı ve ülke, ittifakın 31. üyesi oldu. Finlandiya'nın katılımı, Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'nun katılım belgelerini imzalayarak ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'a vermesi ile resmiyet kazandı.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet SEZER'in, Türkiye'nin NATO'ya üye oluşunun 51. yıldönümü nedeniyle yayınlanmasını istedikleri mesaj aşağıda sunulmaktadır: "Kuzey Atlantik İttifakı'na 18 Şubat 1952'de katılan Türkiye, yarım yüzyılı aşkın bir süredir NATO'nun güçlü ve güvenilir bir üyesi olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri