Yüksek hemoglobin değeri; kaşıntı, baş ağrısı ve dönmesi, aşırı ter, ağrılı eklem şişmeleri, anormal derecede fazla kilo kaybı, gözlerde meydana gelen sararma, halsizlik hali gibi semptomlarla kendini gösterebilir.
Sürekli başınız dönüyorsa D vitamini seviyenizi kontrol ettirmelisiniz. Yetersiz D vitamini kan basıncının ve sıvı dengesinin korunmasında rol oynadığı için baş dönmesine neden olabilir.
Damar tıkanıklıklarına yol açarak kalp hastalıklarına yakalanma riskinde artış meydana getirebilir.B12 yüksekliği, Enerji dengesindeki rolü nedeniyle iştahta azalmaya ve yeme bozukluklarına yol açabilir. Bütün bunlara ek olarak B12 yüksekliği baş ağrısı ve baş dönmesi gibi sorunlara da neden olabilir.
Hastaların 'dönme hissi' olarak tariflediği vertigonun bir nedeni de vitamin eksikliği. Yapılan son araştırmalara dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanımız, “Demir eksikliği anemisi, B12 ve D vitamini eksikliği vertigoya neden olmaktadır” dedi.
Vit B12 eksikliğinde genellikle hastalarda ataksik yürüyüş ve denge bozukluğu ortaya çıkar.
İlgili 40 soru bulundu
Bir tür kan tahlili olan vitamin D test, hastalardan alınan kan numunesi alınarak yapılan bir kan tahlili testidir. Hastadan alınan örnek kanın içinde vücutta bulunan birçok vitamin, protein ve diğer maddeler ile ilgili bilgilere ulaşılır.
En sık görülen anemi türü olan demir eksikliği anemisi, vücudun hemoglobin üretmek için ihtiyaç duyduğu demirin vücutta yeterli miktarda olmadığında ortaya çıkar. En yaygın belirtisi yorgunluk ve zayıflık şeklinde kendisini gösteren demir eksikliği, aynı zamanda baş ağrısı ve baş dönmesi de meydana getirir.
Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir. Aneminin en yaygın belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı bulunmaktadır. Anemi durumuna sahip bireyler dil ya da ağız ağrısı, beklenmedik kilo kaybı, soluk veya sararmış cilt, ishal ile adet sorunları ile karşılaşabilirler.
D vitamini fazlalığında görülen hastalıklar arasında en önemlileri ise şunlardır: Hiperkalsemi: Kalsiyum düzeyinin aşırı yükselmesi ile görülen mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, sürekli idrara çıkma, bilinç bulanıklığı gibi belirtilerin eşlik ettiği sağlık sorunudur.
Enfeksiyon: Soğuk algınlığı ya da grip gibi enfeksiyonlar, baş dönmesine neden olabilir. Baş dönmesinin şiddeti, enfeksiyonun türüne göre farklılık gösterebilir.
B12 vitamini eksikliği tedavisi
B12 vitamin hapı önerilir. Ancak B12 vitaminin emilimine bağlı olarak yetersizlik söz konusu ise hap kullanmanın tedaviye herhangi bir katkısı yoktur. Emilim problemlerine bağlı olarak gelişen yetersizlik durumunda iğne ile vitamin B12 takviyesi yapılması gerekmektedir.
Sonuç: Baş dönmesinin sebepleri arasında vitamin B12'nin düşük olması da rol oynamaktadır. Baş dönmesi şikayeti ile kliniğe başvuran hastalarda mutlaka vitamin B12 seviyesine de bakılmalı ve eksik olması durumunda yeterli replasman yapılması hastanın şikayetlerinde azalmaya neden olacaktır.
Kalorik Test
İç kulakta yer alan Horizontal semisirküler kanaldaki endolenfin soğutulması ve ısıtılması neticesinde nistagmus oluşturulması esasına dayanır.Test sırasında kulak kanalına özel bir cihazla oluşturulan soğuk ve sıcak kalorik uyaran (hava veya su) verilerek geçici ve kısa süreli baş dönmesi oluşturulur.
Baş ağrısında olduğu gibi kansızlık sebebiyle beyine yeterli kan ve oksijen ulaşamadığında baş dönmesi de özellikle aşırı kansızlık belirtileri arasında sayılır.
Kalsiyum eksikliğinde vücutta ciddi bir güç kaybı olur. Güç kaybı sonucu aşırı yorgunluk ve uykusuzluk hissedilir. Kalsiyum eksikliğine bağlı olarak gelişen yorgunluk; odaklanma, zaman zaman unutkanlık ve baş dönmesine sebep olabilir.
Bununla birlikte D vitamini düzeyiniz yüksekse, emilen kalsiyum miktarı da artabilir. Kan kalsiyum düzeyinin yükselmesi, tehlikeli yan etkilere neden olabilir. Bu yan etkileri arasında mide ağrısı, mide bulantısı, kusma, yorgunluk, baş dönmesi, kafa karışıklığı, aşırı susuzluk ve sık idrara çıkma sayılabilir.
En sık rastlanılan türü, halk arasında kristal oynaması olarak da bilinen Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV)'dur. BPPV varlığında kişide, sırtüstü yatarken, yatar pozisyonda sağa sola dönerken, öne doğru eğildiğinde, başını yukarı kaldırdığında ya da aniden hareket ettirdiğinde baş dönmesi şikayeti oluşur.
Bilimsel çalışmalar ışığında sinir sisteminde önemli fonksiyonları olduğu bilinen B12 vitamininin fazlası idrarla zararsız şekilde vücuttan atılmaktadır. B12 vitamininin 800 pg/mL ve üzeri gelmesi bu vitaminin vücutta fazla olduğunu göstermektedir. .
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Bu yüzden, her bireyin B12 açısından zengin besin kaynaklarını tüketmesi önerilir. Karaciğer, dalak, böbrek, midye, alabalık, karides, takviye tahıl gevrekleri (veganlar için), ton balığı, süt, peynir, yoğurt ve yumurta B12 vitamini açısından en zengin temel besin kaynaklarıdır.
Demir seviyesinin düşük olması kırmızı kan hücrelerinin yeterince oksijenlenememesine ve dolayısıyla daha az üretilmesine yol açar. Bunun neticesinde doku ve organlarda bulunan oksijen miktarı azalır ve hâlsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, konsantrasyon bozukluğu gibi pek çok şikayete yol açar.
Hemogram kırmızı kan hücrelerinin rengi, ebatı ve hacmi gibi parametreleri incelenir. Bu incelemeler sonucunda şayet alyuvarlar; stabil durumlarından daha küçük ve soluk görünürse ve hematokrit ile hemoglobin değerleri de düşük çıkarsa demir eksikliğinden şüphelenilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri