Bu teslim şekillerinde taşıma bedeli bir fatura ile taşıma şirketine yapılmış olmasına karşın gümrük idareleri bu ödemeyi IATA tarafından belirlenen tarife ile karşılaştırmaktadır. IATA fiyatlarından daha düşük bir ödeme söz konusu ise aradaki fark ithalat beyannamesinde “navlun farkı” olarak beyan edilmektedir.
Navlun, deniz ve nehir yolu ile taşınan eşya için, taşıma hizmeti karşılığında gemi şirketine ödenen ücret. Navlun bedeli resmî bir tarifeye veya sözleşmeye göre tahakkuk eder. Teslim şekline göre navlun satıcıya veya alıcıya ait olabilir.
Bu terim dış ticarette ”denizyolu ile taşınan yükler için taşıyıcı şirkete ödenen hizmet bedeli” olarak tanımlanır. Fakat günümüzde tüm taşıma alanlarında kullanımının yaygınlaşması ile bu tanım, ”herhangi bir taşıma aracına yüklenen mallar için talep edilen ücret” olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Navlun hesaplanırken yükün ağırlığı, taşınacak yerin mesafesi, taşıma şekli gibi noktalar göz önünde bulundurulur. Navlun, yükünüzün uluslararası taşımacılığı için gerekli nakliye ücretidir. Gönderinizi ulaştırırken hizmetlerden yararlanabilmeniz için belirlenen navlun miktarını ödemeniz gerekir.
Navlun genel olarak deniz taşımacılığı ile gemiye yük bindiren ürün ve eşyaların tamamını kapsamaktadır. Eşya ağırlıklı olan navlun içerisinde büyük ve küçük ölçekli tüm ürünler fatura kapsamına girmektedir. Bu şekilde firmalar gemi firmasına belirli bir miktar navlun bedeli ödeyerek hizmetten yararlanmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
CFR (Cost and Freight): Navlun (taşıma masrafı) ödenmiş olarak teslim: Bu teslim şeklinde navlunu (taşıma masrafını) satıcı öder. Dolayısıyla burada alıcının belirttiği varış limanına malları getirmek için taşıma sözleşmesini satıcı yapar ve taşıma masrafını da satıcı öder.
Navlun, iç su yolu veya deniz ile taşımacılık alanlarında malın taşıma ücretinin ifadesi olarak bilinir. Bu sistemde CF veya CIF teslim şekilleri kullanılarak ilgili satışta, navlun satıcı-ihracatçı tarafından ödemesi karşılanır.
Türkiye'de 2021 yılı başında 2 bin 350 TL, 2022 yılı başında 5 bin 800 TL civarında olan ortalama navlun fiyatı, 2023'e girerken 12 bin TL civarına ulaştı. Türkiye'de navlun fiyatları bu yıla yüzde 15 artışla başlarken, artış Şubat ayında da sürerek yüzde 20'yi geçti.
Bu hükmün verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 24/12/1984 tarih ve 84/8889 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasında deniz, hava, kara ve demiryolu ile yapılan yük ve yolcu taşıma işleri KDV'den istisna edilmiştir.
BELİRLENEN YERDE TESLİM / DELIVERED AT PLACE (DAP)
Satıcı, masrafları kendisine ait olmak üzere, malların belirlenen teslim yerine, eğer varsa kararlaştırılan noktaya kadar taşınması için taşıma sözleşmesi yapar. Satıcı malların belirlenen varma yerine getirilmesine ilişkin tüm hasar ve masrafları üstlenir.
Yükün kapladığı hacim ve brüt ağırlığı, yükün taşınması için gereken süre, hatların ihracat ve ithalat kullanım oranı, konteynır kullanılması navlun fiyatları üzerinde etkili olur. Taşımacılıkla ilgili detaylar konşimento adı verilen navlun sözleşmesi ile düzenlenir.
Deniz ya da iç su yoluyla yapılan taşımacılıklarda verilmesi gereken ücreti ifade eden navlun olarak ifade edilmektedir. Bu bedeli ihracat yapan kişi karşılar. Ödenen navlun bedellinin ihracatı yapılan malların faturasına eklenebilir ya da ayrıca faturalandırılabilir.
Navlun; malları kara yolu, intermodal taşımacılık (demir yolu ve kara yolu), gemi veya hava yoluyla taşınması için nakliye şirketine ödenen ücrettir.
Navlun sözcüğünün anlamına TDK sözlüğünden bakıldığında şu karşılık görülür. Navlun, geminin yük taşıma ücretidir. Navlunu Kim Öder, Navlun Faturasını Kim Düzenler? Navlun, deniz taşımacılığında taşınan eşya için taşıma hizmeti karşılığı, gemi şirketine ödenen ücrete verilen isimdir.
İngilizce Free On Board (FOB) terimi, tedarikçinin malzemeyi nakliye yapılacağı geminin güvertesine taşıyana kadar olan sorumluluğunu içerir. Fabrikadan liman gümrüğüne kadar olan taşıma masrafları ile liman gümrüğü ve liman masrafları tedarikçiye aittir.
Navlun, liman, antrepo gibi hizmetlere ilişkin faturalar hem döviz hem de TL düzenlenebiliyor. Bu faturalar gümrükte beyan edilirken beyannamenin tescil tarihindeki kurun mu yoksa fatura tarihindeki kurun mu esas alınacağı noktasında sorun yaşanmaktadır.
Gümrük vergisinin matrahı eşyanın gümrük kıymetidir. Fatura bedeli (FOB), yurt dışı navlun ve sigorta bedeli ayrıca Gümrük Kanunu'nun 27. Maddesi uyarınca gümrük kıymetine dahil edilmesi gereken unsurların toplamı gümrük vergisinin matrahını oluşturur.
Navlun; dış ticarette bir yerden başka bir yere ulaştırmak için gemiye alınan eşyanın bütünü ve taşıyıcı tarafından, gemisinde taşınacak yük için istenen ücret demektir.
Yüksek enflasyonun yol açtığı potansiyel bir küresel resesyon zemini navlun fiyatlarını aşağı çekti, tüketim ürünlerine Kovid-19 sonrası talep artışının yavaşlaması, perakendeciler ve üreticilerin de mallarını normalden daha erken tedarik etmesi de bu düşüşe katkıda bulundu.
Çin'den ABD'nin Batı Kıyıları'na konteyner maliyeti, Ocak 2022'ye göre yaklaşık 60 düşerek 4 bin dolar, Asya'dan Avrupa'ya gönderilen bir konteynerin maliyeti de yüzde 50'den fazla gerileyerek 8 bin dolar seviyesine indi.
FOB teslim şeklinde yükleme limanı ile boşaltma limanı arasındaki navlunu alıcı öder. CIF teslim şeklinde yükleme limanı ile boşaltma limanı arasındaki navlunu satıcı öder.
FOB teslim şeklinde, teslim yeri geminin içidir. Yükleme masrafları ve yükleme sırasında oluşabilecek tüm riskler satıcıya ait olacaktır. FCA teslim şeklinde ise malların, alıcısının (ithalatçının) tayin ettiği taşımacıya teslim edilmesinden itibaren tüm riskler ve masraflar alıcıya geçmiş olacaktır.
GÜMRÜK VERGİLERİ ÖDENMİŞ OLARAK / DELIVERED DUTY PAID (DDP)
Alıcının ülkesindeki yerel bir satıcıdan farksız şekilde malları devreder. Eğer taraflar, malların ithalat için gümrüklenmesine ilişkin tüm hasar ve masrafların alıcı tarafından üstlenilmesini istiyorlarsa, DAP Kuralı kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri