Fırına verme sırasında en çok dikkat etmeniz gereken şey klasik fırın pişirme sıcaklığından bir tık daha aşağıda bir derecede pandispanyanızı pişirmek ve pişerken asla kapağını açmamak. Aksi takdirde pandispanyanızı söndürebilirsiniz. Pişip pişmediğini anlamak için mutlaka kürdan testi yapmayı da ihmal etmeyin.
Kekiniz fırında tam kıvamında kabardıktan sonra çıkar çıkmaz sönüyorsa bir diğer sebebi de ısı değişimi olabilir. Kekinizi fırından almadan önce fırının kapağını hafif aralayın. Fırını kapatın ve ısının yavaş yavaş değişmesini sağlayın. Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın.
Özellikle yumurtanın bayat olması kekin iyice kabarmamasına neden oluyor. Kabartma tozunun kullanım tarihinin geçmiş olması ya da uygun şekillerde saklanmamış olması da kekin sönmesine neden olur.
Şeker ve yumurtanın az çırpılması kabarmasını olumsuz etkilerken şeker erimediği için kekin içindeki şekerin çıtır çıtır ağzınıza gelmesine neden olabilir. Yumurtanın fazla çırpılması ise içine olması gerekenden daha fazla hava girmesine, bu nedenler nemini kaybetmesine ve pişerken kekin çökmesine neden olur.
Pandispanya genel olarak önceden ısıtılmamış fırında ve diğer kek türlerinden 10- 20 derece daha düşükte pişirilir. Pandispanyanın pişirilme derecesi ortalama olarak 170- 180 derecedir.
İlgili 29 soru bulundu
Fırını kapatıp kapağını aralıklı bırakın. 5 dakika sonra çıkarın. 8) Pişen pandispanyayı kullanmadan önce en az 2 saat hatta 1 gün bekletirseniz daha güzel kesilir ve şeklini daha iyi korur.
İlk işiniz yumurtaları oda sıcaklığına getirmek olsun. Aslında tüm malzemeleri oda sıcaklığında kullanmak mühim ama yumurtalar pandispanyanın kocaman kabarmasını sağlıyor. Yumurtalar oda sıcaklığına geldikten sonra pandispanya hazırlığına girişebilirsiniz.
SÜT İLE DAHA YUMUŞAK KEKLER YAPABİLİRSİNİZ
Kekleriniz puf puf kabarsın, yumuşacık olsun istiyorsanız, tarifinizde su yerine süt kullanabilirsiniz. Kek yaparken, kekin hamuruna biraz süt veya yoğurt gibi laktoz içeren ıslak malzemeler eklemek, hamuru daha akışkan bir hale getirir.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Unutulmaması gereken bir diğer unsur ise fırın ısısıdır. Kek yapmaya başlamadan önce fırını ısıtmak her zaman en başarılı sonucu verir. Önceden ısıtılmış fırın ibaresi kek için hayati öneme sahiptir.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Eğer klasik bir kek harcı yaptıysanız, harcın içerisine kabartma tozu, soda gibi kabartıcı malzemeler eklemeden, yine üzeri sıkıca kapalı bir şekilde buzdolabında 1-3 saat arası kadar bekletebilirsiniz. Bu süre aralığı kekinizi bekletmek açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.
Öncelikle kuru üzümlerin dibe çökmemesi için bir kabın içine kuru üzümleri koyup üzerine sıcak su ekleyin ve üstünü kapatın. Bir süre suda beklettikten sonra havlu peçeteye sarıp kurutmaya bırakın.
Tepside Pişen Kekler
Sadece orta kısmı biraz daha fazla kabarır ve çok hafifçe çatlar veya hiç çatlamaz. Bunun nedeni kekin ısıya maruz kalan alanının geniş olması ve ince bir katman halinde olduğu için kek kalıbındaki keklere nazaran daha kısa sürede pişmesidir.
Verilen kek malzemesi, pişirilecek kap ve fırının ısı ölçülerine uyulmalı. Aksi belirtilmediği sürece fırın mutlaka önceden ısıtılmalı. Kek hamuru hazırlandıktan sonra bekletilmeden pişirilmeli.
Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
Kekinizi fırının orta rafında pişirmelisiniz. Kekiniz pişerken ilk 20 dakika kapağını açmamalısınız. Aksi taktirde kekiniz sönecektir.
Yağlanmış ve unlanmış ortası delik kalıpta önceden ısıtılmış fırında 175 derecede pişirin. Bir yumurta ile ne kadar kabardığına inanamayacaksınız. Şeftali yoksa elma ile de olur. Afiyet olsun.
Suyla hazırlanan keklerin bir diğer özelliği de daha uzun süre tazeliklerini koruyabiliyor olmaları. İçerisinde süt ürünleri olmadığı için dayanma süreleri daha da uzun olabiliyor. Kek tariflerinizde su kullanacağınız zaman tarifte belirtilen süt ya da yoğurt miktarı kadar ilave etmenizi öneririz.
Nişasta kullanmanın kek tarifleri üzerindeki etkisi nedir derseniz, yine daha uzun süre bayatlamadan kalmasını sağladığını, bunun yanı sıra malzemelerin bir arada durmasınıa yardımcı olup keklerin daha pofuduk pofuduk, daha kabarık olmasını sağladığını söylemeden geçmeyelim.
Sade bir kek hamurunu yaparken temel malzemeler 4 yumurta, arzu edildiği kadar şeker, 1 su bardağı sıvı yağ, 3 su bardağı un ve bir paket hamur kabartma tozudur. Kek hamurunun güzel bir şekilde kabarması ve homojen olarak dağılabilmesi için bu malzemelerin ölçüleri önemlidir.
Pandispanyaya ekleyeceğiniz unu ve kabartma tozunu karıştırın. Elde ettiğiniz toz karışımı mutlaka eleyerek sıvı karışıma ekleyin. Bu sayede karışımınız daha kısa sürede homojen bir yapıya sahip olur bu durum da pandispanyanın kabarması için çok önemlidir.
Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayırın ve iki ayrı kapta toplayın. Sarıların üzerine toz şeker ekleyin ve çırpın. Sütü de ilave edip karıştırın. Üzerine vanilya, un ve kabartma tozunu eleyerek ilave edin.
Pandispanya hamurunda yağ kullanılmaz. Unun içindeki glüten kekin kabarmasını önlediğinden, pandispanya yapılırken mısır nişastası da ilave edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri