Boşaltma alıcıya aittir. Her iki gümrükteki vergi ve masraflar, navlun, ara taşıyıcı organizasyon ve masrafları ihracatçıya aittir. EXW'de ithalatçının yüklendiği sorumluluk DDP'de ihracatçıya geçer. Taşıma: Masraflar satıcıya aittir.
CFR (Cost and Freight): Navlun (taşıma masrafı) ödenmiş olarak teslim: Bu teslim şeklinde navlunu (taşıma masrafını) satıcı öder. Dolayısıyla burada alıcının belirttiği varış limanına malları getirmek için taşıma sözleşmesini satıcı yapar ve taşıma masrafını da satıcı öder.
İngilizce Free On Board (FOB) terimi, tedarikçinin malzemeyi nakliye yapılacağı geminin güvertesine taşıyana kadar olan sorumluluğunu içerir. Fabrikadan liman gümrüğüne kadar olan taşıma masrafları ile liman gümrüğü ve liman masrafları tedarikçiye aittir.
Navlun Faturası (Freight Invoice)
CF veya CIF teslim şekilleri ile satışta, navlun satıcı-ihracatçı tarafından ödenmektedir. Mal ile ilgili satış faturasında, navlun tutarı mal bedeline dahil olarak veya ayrı olarak gösterilebilmektedir. Bu fatura navlun faturası olarak adlandırılmaktadır.
Peşin Navlun ödemesi, taşıtan tarafından fiili ihracat tarihinde taşıma şirketine yapılır. Havale navlun ödemesi ise, fiili ihracat başlayıp gemi yola çıktıktan sonra yapılır. Havale navlun ödemesinde (Freight Collect), taşıma şirketi navlun tamamen ödenmedikçe malı ithalatçıya teslim etmeme hakkına sahiptir.
İlgili 24 soru bulundu
Türkiye'de 2021 yılı başında 2 bin 350 TL, 2022 yılı başında 5 bin 800 TL civarında olan ortalama navlun fiyatı, 2023'e girerken 12 bin TL civarına ulaştı. Türkiye'de navlun fiyatları bu yıla yüzde 15 artışla başlarken, artış Şubat ayında da sürerek yüzde 20'yi geçti.
Karayolu Taşımacılığı Navlun Hesaplaması
Komple yük, çıkış-varış noktası arasındaki mesafe ve piyasa koşullarına bağlı olarak hesaplanır. Parsiyel yük taşımacılığında ise yükün hacimsel ağırlığı belirlendikten sonra navlun fiyatlandırmasında uygulanacak ağırlık (Chargeable Weight) hesaplanır.
Yukarıda belirtilen 14. madde hükmünün verdiği yetkiye istinaden 28.12.1984 günlü Resmi Gazete'de yayımlanan 84/8889 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile, transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasında deniz, hava, kara ve demiryolu ile yapılan yük ve yolcu taşıma işleri KDV den müstesna tutulmuş bulunmaktadır.
İhracatta e-Fatura Uygulamasında Navlun ve Sigorta Tutarı Ayrı Gösterilebilecektir. KONU: İhracatta e-Fatura Uygulamasında Navlun ve Sigorta Tutarı Ayrı Gösterilebilecektir. Bilindiği üzere, ihracatta e-fatura uygulamasında navlun ve sigorta ayrı gösterilememektedir.
Navlun, deniz ve nehir yolu ile taşınan eşya için, taşıma hizmeti karşılığında gemi şirketine ödenen ücret. Navlun bedeli resmî bir tarifeye veya sözleşmeye göre tahakkuk eder. Teslim şekline göre navlun satıcıya veya alıcıya ait olabilir.
Cost, Insurance and Freight (CIF) kaydı, masraflar, sigorta primi ve navlun ödenmiş olarak teslimi ifade ederken; Free on Board (FOB) kaydı, gemi bordasında teslim anlamına gelmektedir.
FOB teslim şeklinde, teslim yeri geminin içidir. Yükleme masrafları ve yükleme sırasında oluşabilecek tüm riskler satıcıya ait olacaktır. FCA teslim şeklinde ise malların, alıcısının (ithalatçının) tayin ettiği taşımacıya teslim edilmesinden itibaren tüm riskler ve masraflar alıcıya geçmiş olacaktır.
Ü.V.Y.Z. İngilizce açılımı "Cost Insurance and Freight" olan kısaltma; mal bedeli, sigorta ve navlun masraflarının satıcı tarafından üstlenilmiş olduğu teslim şeklini ifade etmektedir.
Yerli navlun faturasında ihracatçının adı, unvanı ve adresi, faturanın numarası ve düzenlenme tarihi, malın Türk menşeli ibaresi, teslim ve ödeme şekli, malın brüt ağırlığı, aracı ve muhabir bankaların isimleri bulunur ve hepsi eksiksiz olmalıdır.
Navlun, liman, antrepo gibi hizmetlere ilişkin faturalar hem döviz hem de TL düzenlenebiliyor.
Navlun Desteği Nasıl Alınır? Navlun desteği; yapılan açıklama çerçevesinde konşimento, gümrük beyanname ve diğer istenilen belgelerin hazırlanması ile navlun giderlerini ispatlayan diğer bilgilerin sağlanması ile birlikte yapılan başvuru sonrası ödenmektedir.
İhracat bedelinin yurda getirilmemesi halinde, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ihracatçı hakkında idari para cezasına hükmedilir. Söz konusu idari para cezasına karşı başvuru yolu da yine Kabahatler Kanunu'nda düzenlenmiştir.
Cevap 11: Muafiyet kapsamındaki ihracat bedelleri için ihracat bedeli olduğunun tevsik edilmesi amacıyla İBKB veya DAB düzenletilmesi halinde bu bedellerin de %25'inin TCMB'ye satılması gereklidir. Diğer taraftan, bu bedellerin sadece Türk lirasına çevrilmesi için bir DAB düzenlenmesi halinde TCMB'ye satış yapılmaz.
Gümrük vergisini ürün ya da hizmetin giriş yaptığı ülke tahsil eder. Yurt dışından ürün satın alan şirketler ve kişiler gümrük vergisi ödemekle yükümlüdür. İhracat sırasında ödenecek vergi gümrük kanunlarına göre %20'den %30'a kadar çıkarılmaktadır.
Menkul niteliğinde olamayan yani ticari emtia alım-satımı niteliğinde olmayan hizmet ifa eden işletmeler ilişkin işlemler ile yine hizmet olan özellikle nakliye navlun faturaları ve bunların ödemeleri de döviz ile yapılmaya devam edilebilecektir.
Navlun Faturası Nedir? Deniz ve nehir yolu taşımacılığında sıklıkla kullanılan ve mal taşıma ücretini belirten faturaya navlun faturası adı verilir. Bu fatura genellikle ihracatçı tarafından ödenmektedir. Navlun faturası iki türdedir.
KDV'yi vergi makamlarına ödediğinizde, son tüketici satın alma fiyatının bir parçası olarak KDV'yi öder. Yalnızca satın alımlarınızda ödediğiniz KDV'yi geri alabilecek ve KDV kaydınız varsa satışlarınız üzerinden KDV tahsil edebileceksiniz.
Navlun: Navlunun İngilizcesi Freight 'tır. Freight 'ın Türkçe karşılığı ise: Navlun, nakliye, taşıma ve taşıma ücretidir. Navlun'un sözlük anlamı: “Dış ticarette bir yerden başka bir yere ulaştırmak için gemiye alınan eşyanın bütünü ve taşıyıcı tarafından, gemisinde taşınacak yük için istenen ücret” olarak tanımlanır.
Özet olarak navlun deniz ve nehir yoluyla taşınan eşya için taşıma hizmeti karşılığı gemi şirketine ödenen ücrettir.
Komple karayolu taşımacılığında, taşımayı yapacak aracın çıkış noktası ve varacağı konum arasındaki mesafeye bakılır. Parsiyel taşımacılıkta ise önce yüklerin belirli bir çarpanla birleştirilmesi sonucu “navlun fiyatlandırmasında uygulanacak ağırlık” hesaplanır ve buna göre navlun fiyatı çıkarılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri